szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie(...)wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
Kuchcik gotujekaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo(...)wyglądająca, doskonała na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy
Kulinarna Pokusaniedzielę można sobie dogadzać. Stanowczo się temu sprzeciwiam. Składniki: 50 g masła pół szklanki wody szczypta soli 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 jajka 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewać wraz ze szczyptą soli, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszyć temperaturę i dodawać przesianą mąkę. Chwilę trzymać na ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawić(...)wystudzenia. Przestudzone zmiksować i po chwili dodać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać
Karczma Honoriettyspróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek(...)będą się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować na mniejszych obrotach miksera sok z cytryny i aromat. Dalej miksując, na małych obrotach, dodawać po ½ szklanki cukru pudru. UWAGA! – może się okazać że macie bardzo duże albo bardzo małe białka. Te pierwsze będą wymagały
Karo in the Kitchenporze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie zatem niesamowicie pachnieć, zyska kwaskowaty smak, ale też zdecydowanie się odbarwi (jak po dodaniu cytryny). Jeśli zatem zrobicie mocną herbatę, za którą nie za bardzo przepadacie, możecie dolać odrobinę soku z pigwowców i mocny brązowo-czarny(...)Pigwowce przekładać do słoika. Każdą warstwę zasypywać cukrem. Słoik zakręcić (niezbyt mocno). Odstawić na maksymalnie 48 godzin. P otrząsać słoikiem kilka razy w ciągu dnia. Po 48 godzinach sok zlać do butelek lub słoiczków. Jeśli zrobicie sporo soku, trzeba go zapasteryzować, by można go było dłużej przechowywać. Do bieżącego wykorzystywania soku wystarczy przechowywanie go w lodówce. Po zlaniu soku
Weekendy w domu i ogrodziemieszankę fitoskładników i są niezwykle zasobne w błonnik, witaminę C, E, kwas foliowy oraz w potas, żelazo i niacynę. Dzięki tym składnikom charakteryzują się silnym działaniem wzmacniającym nasza odporność. Sok z malin to tradycyjny dodatek do herbaty podawanej podczas jesiennych i zimowych przeziębień, ponieważ działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Oczyszcza system trawienny z toksyn, łagodzi przebieg chorób wieku dziecięcego(...)także łagodzi zapalenie pęcherza moczowego. Dlatego też warto zaopatrzyć się w kilka kilogramów świeżych malin i wyprodukować własny domowy sok malinowy (już wkrótce na blogu przepis). Natomiast herbatka z liści malin ma działanie lekko ściągające, tak więc można ją stosować jako płyn do ust lub do płukania zainfekowanego gardła. Warto pić ją na kilka dni przed spodziewaną miesiączką, gdyż skutecznie
Naturalna KuchniaSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się różnić(...)tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu i wyciąganiu ciasta. Z 900 ml soku odlać szklankę i wymieszać w niej budynie. Resztę soku wstawić na palnik i gdy zacznie się gotować wlać wymieszane budynie i szybko mieszać do momentu gdy masa będzie gęsta. Zdjąć
W kuchni u Monikiblogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny(...)szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek
cucinarebardziej że mamy lato więc nie trudno kupić coś świeżego. Akurat dostałam buraki, marchewkę i jabłka od teściów - wszystko piękne i prosto z ogrodu. Nic tylko zrobić sok. Wyszedł pyszny i smakował nawet mojemu czterolatkowi:). Inspiracją był przepis ze strony Moja Delicja . Gdyby ktoś miał ochotę na odrobinę lektury dotyczącej zdrowotnych właściwości buraków polecam artykuł(...)być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę!!! Składniki na 3 szklanki : 2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne) 4 marchewki 6 jabłek odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie - dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część
cucinareugasiło pragnienia w 40-o stopniowym upale niż dwie lodowato zimne, świeżo wyciśnięte i wymieszane klasyczne lemoniady! Pierwsze wzmianki o lemoniadzie pochodzą z XIV wieku, z Egiptu. Handlowano wtedy sokiem z cytryn na ogromną skalę. A mieszkańcy Egiptu jako street drink, tak jak my dzisiaj kawę czy colę, mieli świeży sok cytrynowy rozcieńczony wodą i dosłodzony cukrem, pakowany w małe(...)rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw parzymy wrzątkiem, a potem rolujemy je, dociskając dłonią, po blacie. Rozgrzanie i takie masowanie cytryn sprawia, że puszczą one więcej soku. Wyciskamy cytryny przekrojone na pół. Sok z cytryn odcedzamy, żeby pozbyć się pestek i farfocli, przelewamy do dzbana lub butelki. Wlewamy syrop cukrowy (gdy przestygnie), całość rozcieńczamy wodą. Do podania
Karo in the KitchenOdkąd poznałam lecznicze właściwości czarnego bzu, co roku robię z niego sok. No dobrze, w ubiegłym roku cały bez zjadły szpaki więc niestety nie robiłam, za to miałam jeszcze zapasy więc jakoś przetrwaliśmy zimę. Sok ten obok soku malinowego jest obowiązkowy w naszej spiżarce. Jest świetnym naturalnym lekiem na wszelkie choroby układu oddechowego. Podaję go dzieciom jak tylko zaczyna się(...)domowe lekarstwo. 4 litry owoców bzu czarnego 6 szklanek wody 1 kg cukru Owoce delikatnie umyć i oddzielić od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i gotować, aż owoce puszczą soki i popękają. Gdy owoce lekko przestygną odcedzić na sitku i trzymać tak długo, aż cały sok z nich wycieknie. Następnie do soku dodać cukier, zagotować i gorący przelać do butelek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowodu awarii kabla do aparatu, a właściwie wejścia w samym aparacie, nie mogłam wcześniej zgrywać zdjęć. Kłopot został jednak zażegnany i mogę wreszcie podzielić się moimi przepisami. Dzisiaj sok jabłkowy z sokownika. W sokowniku robi się soki tak zwane "rozcieńczalne". Idealne do łączenia z wodą, piwem, czy jako syropy do naleśników i lodów. (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek) - woda
Życie zamknięte w smakuPapryka marynowana w soku pomidorowym Kolejny świetny przepis na smaczną paprykę . Ta wersja spokojnie może służyć jako sałatka do obiadu lub pikle na kanapki . Papryka jest słodko ostro-kwaśna , idealna . Smak zdecydowanie różni się od zwykłej marynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak pomidor,papryka i czosnek , tak więc udane trio na zimowe dni Składniki(...)słoików 0,5 l : 3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy
Ogrodnik w podróżyTaka szklanka zdrowia dla mnie samej. Jestem dziś egoistką i zrobiłam tylko dla siebie. Jest soczysty z samych wiśni i z soku z nich. Z wiśni. Gotujmy go bardzo szybko, nie traćmy witamin:) szklanka wydrylowanych wiśni 1,5 kostki trzcinowego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej odrobina wody - jeśli soku będzie za mało Ze szklanki wiśni odlej sok, który zebrał się(...)dnie szklanki. Wiśnie przesyp do rondla i na średnim ogniu zacznij podgrzewać. Kiedy puszczą sok natychmiast dodaj cukier i zalej rozprowadzoną skrobią w soku wiśniowym. Zagotuj ciągle mieszając. Zestaw i wystudź. Jeśli będzie mało soku z wiśni weź ok 1/3 szklanki wody źródlanej
AZgotuj!Idealny na upały, orzeźwiający, kolorowy. Polecam, dzieci na pewno będą zachwycone :) Pomysł zaczerpnięty z Anyżkowa Składniki: (u mnie wyszło 10 sztuk) Warstwa zielona: 4 kiwi cukier do smaku odrobina soku z cytryny Kiwi obrać, pokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem. Włożyć do foremki. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę.W połowie mrożenia włożyć patyczek(...)Można go włożyć od razu, ale wtedy jest ryzyko, ze za bardzo opadnie, bądź się przekrzywi. Warstwa żółta: 6 świeżych brzoskwiń 1/2 szklanki wody mineralnej cukier do smaku odrobina soku z cytryny Brzoskwinie obrać, pokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na zieloną warstwę. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę. Warstwa
Moja Galeria SmakuZupę pomidorową pewnie każdy zna, ale ta nie jest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem czy makaronem, ale z chrupiącymi grzankami z żółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze(...)czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku
Moja Galeria SmakuDomowy kisiel pełen kawałków jabłka i cudnie pachnący cynamonem. Nie jest to 3% sproszkowanych jabłek, z czym mamy do czynienia w przypadku tej kupnej wersji ;) Przygotowałam go na bazie soku ananasowego, ale spokojnie można go zastąpić sokiem jabłkowym. Idealna propozycja na ciepły podwieczorek dla dzieci, choć pewnie i dorośli się skuszą :) polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g jabłek(...)sok z 1/2 cytryny 1 szklanka soku ananasowego (lub jabłkowego) niepełna łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodyczy jabłek) Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w mała kostkę. Do rondelka włożyć jabłka, sok ananasowy, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około
Moja Galeria Smakuczereśnie już nie mogę się doczekać świeżych Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - sól - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym - 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu przemieszać(...)dodać jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły 4. Do odcedzonego
W królestwie smaków Beaty36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Biszkopt wystudzić. Masa ananasowa. Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Soku nie wylewać. Soku powinna być szklanka, jeśli jest mniej dolewamy wody. Połowę soku wlewamy do rondelka i gotujemy. Drugą połowę soku rozrabiamy(...)budyniem, łyżką cukru, łyżeczką mąki oraz żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Budyń po wystudzeniu miksujemy z masłem na jednolitą masę. Na końcu dodajemy pokrojony ananas, mieszamy i wykładamy masę na wystudzony biszkopt. Beza kokosowa. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając miksowania. Do bezy
na moim stole...Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam. Składniki (proporcje): 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (dałam trochę mniej) 100 liści wiśni Sposób wykonania: 1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki(...)wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny. 2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzytargałam do domu 4 kilo truskawek, z których zrobiłam konfiturę. W bonusie mam jeszcze cudny syrop truskawkowy. Konfitura truskawkowa z wanilią składniki: 4 kg truskawek 8 łyżek miodu sok z cytryny laska wanilii wykonanie: Umyte i osuszone truskawki pozbawiłam szypułek. Włożyłam do garnka z grubym dnem i dodałam miód. Użyłam go zamiast cukru, bo poza wypiekami cukru nie używam wcale(...)jest to tylko cukier trzcinowy. Truskawki puściły sporo soku. Ustawiłam garnek na małym ogniu i gotowałam tak przez 30 minut, a soku było jeszcze więcej. Był bardzo gęsty więc go zebrałam i przelałam taki gorący do 5 buteleczek i zawekowałam 3 z nich. 2 buteleczki zużyłam od reki do wody z sokiem. W garnku z truskawkami pozostało jeszcze sporo soku
Przysmaki KarolkiPrzepis na zdrowy i niskokaloryczny sok wielowarzywny wspomagający odchudzanie. Pijemy zaraz po przygotowaniu. Jedna duża porcja soku ma tylko ok 90 kalorii! MIĘTA PIEPRZOWA - zapewnia prawidłowe trawienie dzięki działaniu zwiększającym wydzielanie soku żołądkowego LUBCZYK - ułatwia trawienie, hamuje fermentację w jelitach, łagodzi wzdęcia i niestrawność POMIDORY - wspomagają odchudzanie i łagodzą problemy trawienne CUKINIA(...)koniec przyprawiamy pieprzem i solą Przygotowanie (7 minut): - marchew i seler moczymy 30 minut w zimnej wodzie - z papryki wybieramy pestki - wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków - dokładnie mieszamy przed wypiciem SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Sok pobudzający przemianę materii <klik> Zobacz tez przepis na Sok marchewkowy zwalczający objawy stresu
Pora na pora i pomidoranajlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki(...)wcześniej należy sparzyć, aby zabić bakterie. Jeśli jednak obawiacie się surowych białek można zastąpić je ich suszonym substytutem. Po ok. 2 min miksowania dodać pozostały cukier i kilka kropli soku z cytryny, miksować kolejne kilka minut, aż do uzyskania białego, lśniącego lukru. Lukier ma właściwą konsystencję, wtedy gdy po nabraniu go łyżeczką spływa do naczynia z pozostałym lukrem
DefinicjaSmakuopakowaniu* *Najpierw tapiokę namoczyłam 20 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki barwnika barwnika. Następnie tapiokę gotowałam z sokiem z 1 wyciśniętej cytryny. Po ugotowaniu tapiokę odcedziłam , dodałam kolejną 1/2 łyżeczki barwnika, łyżkę cukru i sok z 1/2 cytryny(...)zupełnie bez smaku. Jeżeli wasza tapioka rzeczywiście gotuje się 20 minut to polecam gotować na wodzie z cukrem i soku z cytryny. Trzeba pamiętać aby je dobrze doprawić. - miętę zalewamy 125 ml gorącej wody i odstawiamy - cukier zalewamy 125 ml gorącej wody
Pora na pora i pomidoraKonfitury przygotowywałam w taki sposób, że najpierw skrapiałam truskawki sokiem z cytryny, a potem zasypywałam cukrem i odstawiałam na kilka godzin. Truskawki w tym czasie puszczały sok, a ja ten sok z rozpuszczonym cukrem odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który(...)sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku, sok zagotowałam i przelałam do wyparzonych buteleczek, a z truskawek zrobiłam konfiturę truskawkową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujespotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła(...)łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin, by puścił sok (niestety tego czasu nie da się skrócić, w innym przypadku sok z rabarbaru wyjdzie podczas pieczenia i ciasto będzie miało brzydką, rozlatującą konsystencję). Godzinę przed upływem czasu potrzebnego dla rabarbaru
Smakowy RajBardzo lubię sok pomidorowy, a szklanka takiego soku własnej roboty w niczym nie przypomina koncetratowego w smaku soku z kartonu. Bez dodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory(...)Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy od smaku pomidorów) cukier (u mnie 1,5 płaskiej łyżki, podobnie jak z solą, trzeba doprawić wg uznania lub nie dawać wcale) Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do dużego garnka o grubym dnie, dusiłam na niewielkim
Kuchnia Prezydentowejtego zboża do celów cukierniczych. Tym razem w postaci płatków ryżowych błyskawicznych. Dla wzbogacenia jego smaku dodałam do niego jeszcze jeden składnik stosowany w kosmetykach Apart - sok z limonki. Krem zachwycił mnie przede wszystkim swoją stabilnością. Nawet po kilku godzinach stania w temperaturze pokojowej pięknie się trzymał a dekoracja zachowała pierwotny kształt. Można oczywiście modyfikować(...)użyjemy. Zmiana smaku i konsystencji nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy użyć trochę większej ilości mleka do przygotowania płatków i krem od razu będzie luźniejszy, a dodatek wanilii, soku owocowego lub likieru pozwoli uzyskać pożądany smak. Zachęcam gorąco do wypróbowania.” Egzotyczny torcik z kremem ryżowym (przepis autorski) Składniki na 8 szt. Biszkopt kokosowy: 2 jajka 2 łyżki cukru
Wiem co jemŁukasza z o ile mnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki: 40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko (lub dwa średnie) Dodatkowo: cała żurawina lub jeżeli ktoś nie ma to konfitura(...)całej żurawiny +3 łyżki soku malinowego (najlepiej domowy) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i ubijamy je razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy. Na rozgrzaną
ChilliJemyśrednicy 27 cm: Biszkopt pomarańczowy: 5 jaj 3/4 szk cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami
Apetyczna babeczkajednak został przeze mnie nieznacznie zmieniony. Porcja na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 1 litr soku pomarańczowego 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy z formy i zrywamy papier. Masa pomarańczowa: Odsączamy brzoskwinie z zalewy. Sok odkładamy na później a owoce kroimy na plasterki i układamy na biszkopcie. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, zostawiając jedną szklankę, w której rozpuszczamy budynie oraz cukier. Gdy sok zacznie bulgotać wlewamy
My simple kitchenkawa. Poza tym jedna porcja starcza na dwa dni. Składniki: 2 – 3 szklanki pokrojonych truskawek 1 duże jabłko 1 duży, bardzo dojrzały banan 250-300 ml schłodzonego, naturalnego soku pomarańczowego (gdy nie ma cytrusów, kupuję sok jednodniowy lub tłoczony – staram się unikać soków słodzonych lub z koncentratu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki(...)umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy (można też użyć ręcznego blendera). Przed podaniem schładzamy. Koktajl powinien być gęsty, a jeśli taki nam nie pasuje – można rozrzedzić go sokiem pomarańczowym. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gdy nie mam w domu pomarańczy, ani soku pomarańczowego, do fantazji stosuję tłoczony sok z jabłek (taki duży z kranikiem
Poezja smakuSezon truskawkowy trwa. Czy Wy też lubicie różnego rodzaju orzeźwiające napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, że najlepsze są te zrobione przy użyciu domowych soków. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju soków się skończył, więc... stanęłam przy kuchence i w przypływie kulinarnej wyobraźni zrobiłam szybki syrop truskawkowo-miętowy. Rodzinie tak smakowało, że zamówili już większe(...)gotujemy około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy na 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Truskawki ostrożnie dociskamy, by otrzymać więcej soku (uważajmy, aby zrobić to delikatnie, by nasz syrop nie był mętny). Następnie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając
Słodkie okruszkiprzygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy(...)masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka z truskawkami 2 galaretki truskawkowe 500ml wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT - jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej
Smakołyki Berenikikukurydzy (ważne, żeby nie było w składzie cukru) sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia wg. smaku makaron razowy (na oko;p) Sposób przygotowania: Pomidory kroimy i wrzucamy wraz z sokiem na teflonową patelnie smażymy, aż sos nam się zredukuje, przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do pomidorów dodajemy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, groszek oraz makaron smażymy mieszając, aż pomidory(...)życiu jadłam łososia i jestem nim zachwycona! ! ! niebo w gębie! ah.. gdyby tylko był tańszy Składniki: kawałek łososia (usmażony na teflonowej patelni, przyprawiony solą, kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny) ugotowane jajko sałata lodowa pomidor sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania - jak widać na załączonym obrazku ;) Twarożek z jabłkiem i cynamonem - pychotaaaaa.. przygotowywałam go już kilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzapachu cytryny, jest idealnym składnikiem deserów, czy mrożonych herbat. Można również spotkać odmianę o zapachu i aromacie fig, jabłek czy truskawek. Składniki: (na 1-2 porcje) 125 ml świeżego soku z selera 125 ml świeżego soku z jabłka 200 ml zaparzonej i ostudzonej pokrzywy marki Posti- użyłam jednej torebeczki ponieważ pokrzywa z tej marki jest bardzo wydajna. liść świeżej(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar
KreatywnePinywszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki. Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią. Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:) 1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny” polecam(...)KLIK -smak ulubiony 3 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki brzoskwiniowe, jeśli sok zielony, to galaretki zielone .. 10 dag masła okrągłe biszkopty 20-24 sztuki delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK ) 2 śnieżki + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka 2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody cukiereczki- posypka Na soku Kubuś
Takie tam pichceniełyżeczka wędzonej papryki 2 limetki 8 pszennych tortilli olej (do smażenia) oliwa z oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś(...)kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną, sok z połowy limetki, olej, sól i pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękami. Miskę odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub dużą zwykłą patelnie). Przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy kolendrę (ja zastępuję ją natką pietruszki) i drobno papryczkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety wiem, co taki popularny złoty żelek zawiera. Nie chciałam jednak zabierać dziecku zabawy z jedzenia ulubionych słodyczy. Tak powstały domowe żelki. Składniki: sok malinowy z domowej spiżarki 150 ml (jeśli masz dwa soki o różnym smaku możesz zmieszać) przegotowana woda 50 ml agar-agar 2 łyżeczki W rondelku zagotowuję wodę, dodaję(...)sok, mieszam. Powoli wsypuję (ciągle mieszając) agar-agar i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Do swoich bardzo często dodaję witaminy, np. witaminę C. Dzięki temu żelki zyskują lekko kwaskowaty smak (pasuje do mdłej słodkości maliny) i codzienną porcję witaminy. Jeśli planujecie imprezę dla dzieci, warto przygotować kilka kolorów żelków. Kolor żółty uzyskacie dzięki sokowi
IzaGotujesoku pomarańczowego, skórka z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy, cukier trzcinowy, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g) 1 łyżka soku z limonki. Sok wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i połączyć(...)pozostałym sokiem. Gorącą jeszcze galaretkę przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki. Otrzymaną masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podałam z sosem z żurawiny. zastawa
królestwo garówPantery , która przygotowała to słodkie danie do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę". Składniki na 4 porcje (pucharki do 300 ml): domowa galaretka pomarańczowa 0,5 l soku pomarańczowego 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zwykłego cukru mus czekoladowy 250 ml śmietany 30% 130-140 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko(...)łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe perełki płatki czekoladowe Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Do gorącego soku (już go nie gotować!) wlać rozpuszczoną żelatynę
UgotowaćCzasem mamy w domu nadmiar pomarańczy których nie przejemy. Soki świeżo wyciskane długo nie postoją. Co zrobić? Sok pasteryzowany. Zamknięty na gorąco w buteleczkach może troszkę postać i możemy się cieszyć jego smakiem kiedy mamy ochotę.Ilość cukru w soku dozujemy wg potrzeb i kwaśności pomarańczy. Taki sok możemy też zrobić z samych cytryn Składniki: 6 pomarańczy(...)sok z pół cytryny 1 szklanka cukru 3 litry wody Wykonanie: Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy około 3 szklankami wody, dosypujemy cukier, dajemy sok z cytryny. Gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.Ugotowane zostawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody.Sok przeciskamy przez ściereczkę, żeby oddzielić miąższ. Podajemy schłodzony z plasterkami pomarańczy. MOŻEMY DAĆ
Z Majeczką w kuchniłyżek zimnej wody Crème Pâtissière: 6 żółtek 600 ml mleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej Nadzienie: owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi) łyżka soku z cytryny Glazura: szklanka wody łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte(...)przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny. 4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce. 5. Przygotować glazurę: ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy
Mama Gotujecukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis(...)blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać
SzczyptaSmaQfirmy. Bio Planet zajmuje się produkcją i dystrybucją certyfikowanej żywności ekologicznej . Oferowanych produktów jest mnóstwo! A lista propozycji ciągle się powiększa! Począwszy od kasz, płatków, musli, bakalii, orzechów, soków, przypraw, maseł, słodzideł, zdrowych słodyczy, a kończąc na świeżych artykułach żywnościowych, jak nabiał, wędliny, ryby, warzywa. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz :) Żywność tej firmy odznacza się wysoką jakością, wspaniałym smakiem(...)bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego. Zalecane spożycie: ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1516 kJ/ 360 kcal Tłuszcz - 6,6 g w tym kwasy
Zdrowie na języku :PKisiel pomarańczowy z owocami na bazie soku pomarańczowego to znakomity pomysł dla dzieci na deser lub podwieczorek. Jest to smaczny, lekki, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie(...)bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki. Do miski wlewamy szklankę soku pomarańczowego i rozprowadzamy go z mąką ziemniaczaną i cukrem dokładnie mieszając. Do garnka wlewamy pozostały sok i doprowadzamy go do wrzenia na małym ogniu. Do gotującego się soku wlewamy
Smakowite Daniawody jestem przyzwyczajona w zasadzie od zawsze, dlatego tę zasadę tym łatwiej wprowadzić mi w życie. Wiem jednak, że dużo osób niemalże nałogowo pije napoje gazowane (albo napoje i "soki" owocowe, co jest mniejszym złem :)). Link do artykułu o napojach podałam do wstępie - zachęcam do zapoznania się! Tam sytuacja jest chyba jasna - dużo cukru i kalorii. W przypadku soków warto(...)wybierać te naturalnie mętne, bo są bogate w witaminy i pierwiastki, których nie posiadają soki klarowane (te często są również dosładzane). Ponadto wybierając kartonowy sok łatwo pomylić go z nektarem czy napojem, do których dodawane są znaczne ilości wody, cukru i... w zasadzie niczego specjalnego (poza kaloriami) nie wnoszą. Nie zrozumcie mnie źle - są i dobre soki "z kartonów" - będą
Katsuumibardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik rozgrzać do 160°C Białka spienić, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać łyżka(...)łyżce cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać migdały. Masę podzielić na dwie nierówne części (jedna nieco większa od drugiej). Na blasze wyłożonej pregaminem z większej części uformować koło o średnicy 24 cm. Mniejszą rozsmarować obok na pergaminie (będzie później do pokruszenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę
Pełny talerzkiedy na stole powinno być jak najwięcej potraw przygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry. (Obierane na ciepło łatwo dają zdjąć z siebie skórę(...)można to robić rękoma, nożem ścinając tylko końcówkę korzenia i "czapeczkę" z góry.) Buraki zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć na gęste sito i odsączyć z nadmiaru soku. Pozostały sok można doprawić i wypić - na zdrowie :) Świeży chrzan umyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na drobnej tarce i od razu dodać sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłka umyć, obrać
Codzienna kuchnia niecodziennaprawie odpada, ale warto, jak najbardziej warto! Cytryny są moim bohaterem obecnego lata, zdecydowanie :) Składniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone(...)szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn skórka starta z 1,5 cytyn Krem cytrynowy - tzw. lemon curd, z przepisu Marthy Stewart 3 duże jaja 100 g cukru 100 g zimnego masła sok z 4 cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało :) Dzisiejszy deser to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych(...)łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny
Moja DelicjaMandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić parę grudek, jakie stworzą się po dolaniu soku do rozpuszczonego cukru, a druga: JEST GO ZDECYDOWANIE ZA MAŁO :) Przyzwyczajeni raczej jesteśmy, że część naszych smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia
Moja Delicjadzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji(...)lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito sok z niecałej cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem). Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztopić, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z miodem, 1 łyżką mąki i wymieszać z paroma łyżkami soku pomarańczowego. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20-30 minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać
Moja Delicjamigdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki(...)łatki migdałowe do posypania Beszamel: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='350 - 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny
Poezja smakujednym jajku i mieszać (skorzystałam z miksera). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać jedną szklankę mąki do masy, zmiksować. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok. Połączyć skórkę z sokiem. Dodać do masy kolejną szklankę mąki i sok z skórką. Miksować do czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę
pink enveloperodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym(...)zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem ręcznym tak, żeby nieco rozdrobnić mak (nie uda się dokładnie) ; dodać rodzynki, miód, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie
Jem więc Jestemowoców. A w szczególności za malinami. Jakże, te malutkie czerwono-różowe owoce rozpływają się w ustach... Na szczęście udało mi się w zachować ich małą cząstkę. Domowe naturalnie słodkie soki malinowe są wspaniałym dodatkiem do herbaty, gdy nieprzyjemny mróz zmrozi nasze ciało. Nadają się również idealnie do różnego rodzaju deserów. Oto przykład jednego z nich. Deser jest zdrowy, niskokaloryczny(...)najważniejsze smaczny. Głównym elementem wiążącym, nadającym delikatną słodycz jest właśnie domowy sok malinowy. Jeśli nie posiadacie domowego soku z malin, możecie użyć kupnego. Uważajcie, jednak na jego skład. Składniki: (2 porcje) 1 szkl. jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu 2 łyżki domowego soku malinowego 1/2 brzoskwini z puszki Przygotowanie: Połówkę brzoskwini kroimy w kosteczkę. Mieszamy z 1/2 szklanki jogurty naturalnego. Wykładamy
Słodkie okruszkitzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz
Gospodyni Miejskaziół i pikantnych przypraw dają ciekawe wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań, dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego sosu chili (równie popularnego co sos rybny). Pikantne przyprawy są używane w dużych ilościach, ponieważ poza walorami smakowymi posiadają właściwości bakteriobójcze. Po kilku tygodniach(...)dużych ilości chili znacznie wzrosła moja tolerancja pikantnych potraw, dlatego w przepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów
SzczyptaSmaQduże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą(...)sokiem z cytryny Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke z cytryny i mietę. Doprawić
Zofianawzmocnić organizm kiszonkami.Najczęściej kisimy buraki na barszczyk,warto jednak część zakwasu przeznaczyć do wypicia na surowo.Sok z kiszonych buraków szybko przywróci chęć do życia i dobre samopoczucie.Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda,bo to prawadziwa skarbnica witamin,makro- i mikroelemenów (więcej przeczytasz tutaj),do tego niepowtarzalny smak,co nie jest bez znaczenia.Ma silne właściwości oczyszczające,wydala kwas(...)moczowy z organizmu,wspomaga pracę wątroby i nerek.Uchroni przed katarem,uwolni od zgagi,obniży ciśnienie krwi,wzmocni krew podwyższając poziom hemoglobiny.Efekty picia soku z kiszonych buraków przejdą Wasze najśmielsze oczekiwania.Warto przeprowadzić tygodniowa kurację,a może nawet przed i po kuracji zrobić porównawcze badania krwi.To jednak nie wszystkio.W procesie fermentacji uczestniczą bowiem bakterie probiotyczne.Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4 żółtka* 100 g cukru* 4 łyżeczki żelatyny* 200 ml śmietany kremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g cukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek(...)Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.MasaNamoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć
Mix smakuSałatka składkowa, przygotowana z przyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier(...)wodzie. Gotować przez 5 minut. Schłodzić i dodać soki. Wymieszać i ostudzić. Ubić białko z dodatkiem szczypty soli, następnie powoli dodawać po 1 łyżce soku i ubijać dalej. Włożyć do deserowych salaterek, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika. Melon kroimy w łódeczki, obieramy ze skóry następnie kroimy w kostkę, banany także kroimy w kółeczka, winogrona dodajemy
Bon Appetit MałgorzatyKetchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie.Skladniki na 300-350 ml :250 g puree z dynii-Hokkaido100 ml soku(...)pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy)2 lyzki octu50 g cukru1/2 lyzeczka curry1/4 lyzeczka cynamonu1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa)sol-2 szczyptyWykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree.Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie z harissa,jest naprawde ostra.Calosc umiescic w rondelku na malym ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.Składniki:1 kaczka 2-2,5 kg3 pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz(...)jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówkiz 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka kremowego150 g mascarpone200 ml śmietany kremówki (38%)80 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżeczki(...)żelatyny2 łyżki zimnej wody70 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny50 ml miodówkiwierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody50 ml gorącej wodyBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru i odstawić.Z pozostałego cukru i wody zagotować(...)syrop, ostudzić.Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:Ciasto:370 g mąki pszennej;180 g miękkiej margaryny;3 jaja;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/3 szklanki maku;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).Syrop pomarańczowy:1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka(...)zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych
Gospodyni Miejskapanir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke(...)mleka można otrzymać ok.160 g sera. Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka) Przygotowania:Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka. Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej
SzczyptaSmaQThurow". Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko(...)połączenie owoców, oto wspaniały początek dnia. Składniki. 1 awokado 1 banan 1 grapefruit 100g truskawek 1 kiwi 50g rodzynek 100g twarogu 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Rodzynki zalać wrząca wodą. Obrane awokado pokroić w plastry. Skropić cytryną Banana pokroić w plasterki i dodać do salaterki. Z grapefruita wyciąć fileciki ,dołożyć do salaterki. Truskawki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : 28 dag marchwi 17 dag szpinaku Przygotowanie : Warzywa doskonale umyć ( marchew nie koniecznie obierać ze skórki, ale wyszorować), marchew pokroić drobno Przepuścić przez sokowirówkę marchew i szpinak Soki wypić ze smakiem :) delektując się każdym łykiem Jako, że mamy obecnie sezon na świeże warzywa korzystamy z tego i uzupełniajmy swoje zapasy witamin i minerałów, warzywa mają ich mnóstwo(...)SOKI zgodnie z zaleceniem Tombaka ( i nie tylko ) pijmy 15 - 20 min. przed posiłkami , albo 1 i 1/2 godz. po posiłku . Sporządzajmy je na świeżo i pijmy zaraz po przyrządzeniu - wtedy najzdrowsze, w temp. 0 - 4 stopni C, soki warzywne mogą stać 8 - 10 godz. Należy je pić 2 - 3 razy dziennie małymi łyczkami . Te soki wzmacniają kości
Proste Potrawyjeszcze raz dokładnie wymieszać Na dno garnka ułożyć kilka czystych liści kapusty, na nie sypać stopniowo kapustę i dokładnie ubijać, tak by pozbyć się powietrza i by wytworzył się sok, jego nadmiar zlewamy w słoik (może się przydać, gdy poziom soku po burzliwej fermentacji opadnie, sok trzymamy w chłodzie) Kiszonką nie wypełniamy garnka po brzegi, jej poziom powinnien sięgać(...)zbierać, kiszonkę przekłuć w kilku miejscach do dna, aby ułatwić ujście lotnych produktów towarzyszących fermentacji oraz gorzkich olejków eterycznych. Zabieg ten należy powtórzyć kilkakrotnie. W tym czasie poziom soku opadnie i wtedy należy wlać sok, który wytworzył się podczas ubijania- jeśli go nie mamy to można dodać przegotowanej, letniej, osolonej wody (1-2 dag soli
Proste PotrawyJeżeli przygotowywaliście sok z aronii, na pewno zostały Wam owoce. Ja przygotowałam z nich dżem. Dodałam do nich jabłka, aby zneutralizować smak aronii. W przepisie podaję wagę świeżych owoców, przed przygotowaniem soku, nie ważyłam ich po przygotowaniu soku. Składniki: 1 kg owoców (świeżych) 3 - 4 jabłka ok. 300 g cukru sok z 1/2 cytryny(...)Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i dusimy często mieszając. Kiedy jabłka już prawie się rozpadną dodajemy aronię, która została nam z przygotowywania soku, sok z cytry i cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Kiedy dżem zgęstnieje przekładamy go do gorących, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem
Sto kolorów kuchnizdrowych tłuszczach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Mieliśmy również okazję poznać produkty Oleofarm oraz stworzyć autorskie sałatki z udostępnionych nam składników. Mogliśmy również skosztować 100% soków bez dodatku cukru, które są bogatym źródłem polifenoli, witamin i innych składników. Nie wszystkie soki jednak można było wypić z apetytem. Odważyłam się skosztować wszystkie zaprezentowane soki, bardzo mi smakowały(...)soki z granatu, brzozy z miętą, oraz aronii, natomiast sok z noni, rokitnikia i goji, były okropne, nawet ich właściwości lecznicze nie były w stanie zachęcić mnie do drugiego łyku. Po części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe tartaletki ):CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 2 żółtka* 1/2 łyżeczki soku z cytrynyMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny(...)grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta )* 180 g masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g )Żelatynę
kolorowotorcikowojajkoMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy(...)Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
kolorowotorcikowołyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie przygotować budyń: Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka, tak aby w sumie było 600 ml. Do garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki, dodać mąki, jajka, cukier
moj przepis naSok bananowo-porzeczkowy, to mój faworyt. Najlepszy na gorące dni lub na bezalkoholowe wieczory :) Składniki: Sok bananowy, sok z czarnej porzeczki, kostki lodu. Wrzuć kostki lodu(...)najlej sok bananowy, a następnie nalej sok porzeczkowy
W kuchni u Monikichwilkę i zrobić choćby po kilka słoiczków domowych przetworów. Póki co na tapecie są owoce, więc to z nimi głównie współpracuję w te upalne dni... Dziś zapraszam na sok, który łączy w sobie troszkę malin, troszkę agrestu i troszkę czarnej porzeczki. Idealny na teraz jak i na zimę do herbatki. Składniki: Na ok 4l soku: 2,5l agrestu(...)odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Gdy na spodzie sokownika uzbiera się więcej soku przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem aż do ostudzenia. Do soku można dodać każde sezonowe owoce. Sok można dodatkowo spasteryzować
Kuchnia w czekoladzieSok z aronii jest cennym źrodłem witamin i związków, ktore pomagają bronić się przed rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem. Warto więc pić go przez całą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie(...)wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez(...)czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz
Smaki EwyFantastyczny koktajl na upalne dni, pełen orzeźwienia i owocowej słodyczy. Mięta, melon, mango i sok jabłkowy idealnie się komponują, dając cudowne ukojenie :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1/4 melona miodowego 1/2 mango 200 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego) sok z 1/2 cytryny 200 ml naparu z mięty (z dwóch torebek) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dwie saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy(...)studzimy. W blenderze umieszczamy kawałki melona, mango, sok jabłkowy, lód, sok z cytryny oraz napar z melisy, blendujemy. Napój przecieramy przez sito, aby uzyskać klarowny napój. Dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy z dodatkowymi kostkami lodu. Smacznego
DefinicjaSmakuPicie soków przygotowanych w domu są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Robiąc soki w domu sami dobieramy sobie składniki co pozwala Nam na zrobienie soku z tego na co akurat mamy ochotę lub z tego co akurat mamy :) Od kilku tygodni codziennie rano robię blenderem sok z jabłka i pietruszki. Nie zbyt lubię pietruszkę(...)dodajemy trochę wody(według uznania). Blendujemy wszystko aż nie będzie widocznych części pietruszki. Wszystko zajmuje dosłownie kilka minut, a daje zastrzyk energii :) A Wy macie jakieś swoje ulubione domowe soki ? Miłego popołudnia
Ptasia KuchniaPicie soków przygotowanych w domu są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Robiąc soki w domu sami dobieramy sobie składniki co pozwala Nam na zrobienie soku z tego na co akurat mamy ochotę lub z tego co akurat mamy :) Od kilku tygodni codziennie rano robię blenderem sok z jabłka i pietruszki. Nie zbyt lubię pietruszkę(...)dodajemy trochę wody(według uznania). Blendujemy wszystko aż nie będzie widocznych części pietruszki. Wszystko zajmuje dosłownie kilka minut, a daje zastrzyk energii :) A Wy macie jakieś swoje ulubione domowe soki ? Miłego popołudnia
Ptasia KuchniaBanany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to dla złagodzenia smaku syropu z agawy dodałam. Taki sok na dzień dobry pobudzi nasze ciało, żeby nam się po prostu cokolwiek robić chciało :P Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 kiwi, 200 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek, ponadto: 1-2 łyżki syropu(...)agawy. Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na plastry. Do blendra wkładamy banany, kiwi i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy soku z mandarynek i dodajemy syrop z agawy. Ponownie miksujemy. Moje mandarynki były kwaśne więc dodałam 2 łyżki syropu z agawy. Smacznego :) Dlaczego warto jeść banany? Ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy
Moniki Smakołyki