jednak został przeze mnie nieznacznie zmieniony. Porcja na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 1 litr soku pomarańczowego 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy z formy i zrywamy papier. Masa pomarańczowa: Odsączamy brzoskwinie z zalewy. Sok odkładamy na później a owoce kroimy na plasterki i układamy na biszkopcie. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, zostawiając jedną szklankę, w której rozpuszczamy budynie oraz cukier. Gdy sok zacznie bulgotać wlewamy
My simple kitchenkawa. Poza tym jedna porcja starcza na dwa dni. Składniki: 2 – 3 szklanki pokrojonych truskawek 1 duże jabłko 1 duży, bardzo dojrzały banan 250-300 ml schłodzonego, naturalnego soku pomarańczowego (gdy nie ma cytrusów, kupuję sok jednodniowy lub tłoczony – staram się unikać soków słodzonych lub z koncentratu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki(...)umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy (można też użyć ręcznego blendera). Przed podaniem schładzamy. Koktajl powinien być gęsty, a jeśli taki nam nie pasuje – można rozrzedzić go sokiem pomarańczowym. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gdy nie mam w domu pomarańczy, ani soku pomarańczowego, do fantazji stosuję tłoczony sok z jabłek (taki duży z kranikiem
Poezja smakuprzygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy(...)masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka z truskawkami 2 galaretki truskawkowe 500ml wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT - jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej
Smakołyki Berenikikukurydzy (ważne, żeby nie było w składzie cukru) sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia wg. smaku makaron razowy (na oko;p) Sposób przygotowania: Pomidory kroimy i wrzucamy wraz z sokiem na teflonową patelnie smażymy, aż sos nam się zredukuje, przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do pomidorów dodajemy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, groszek oraz makaron smażymy mieszając, aż pomidory(...)życiu jadłam łososia i jestem nim zachwycona! ! ! niebo w gębie! ah.. gdyby tylko był tańszy Składniki: kawałek łososia (usmażony na teflonowej patelni, przyprawiony solą, kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny) ugotowane jajko sałata lodowa pomidor sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania - jak widać na załączonym obrazku ;) Twarożek z jabłkiem i cynamonem - pychotaaaaa.. przygotowywałam go już kilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzapachu cytryny, jest idealnym składnikiem deserów, czy mrożonych herbat. Można również spotkać odmianę o zapachu i aromacie fig, jabłek czy truskawek. Składniki: (na 1-2 porcje) 125 ml świeżego soku z selera 125 ml świeżego soku z jabłka 200 ml zaparzonej i ostudzonej pokrzywy marki Posti- użyłam jednej torebeczki ponieważ pokrzywa z tej marki jest bardzo wydajna. liść świeżej(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar
KreatywnePinywszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki. Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią. Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:) 1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny” polecam(...)KLIK -smak ulubiony 3 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki brzoskwiniowe, jeśli sok zielony, to galaretki zielone .. 10 dag masła okrągłe biszkopty 20-24 sztuki delicje brzoskwiniowe 20 -24 sztuki (u mnie tańszy zamiennik kupiony w KLIK ) 2 śnieżki + 400 ml mleka lub śmietanka kremówka 2 galaretki poziomkowe + 400 ml wody cukiereczki- posypka Na soku Kubuś
Takie tam pichceniełyżeczka wędzonej papryki 2 limetki 8 pszennych tortilli olej (do smażenia) oliwa z oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś(...)kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną, sok z połowy limetki, olej, sól i pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękami. Miskę odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub dużą zwykłą patelnie). Przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy kolendrę (ja zastępuję ją natką pietruszki) i drobno papryczkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety wiem, co taki popularny złoty żelek zawiera. Nie chciałam jednak zabierać dziecku zabawy z jedzenia ulubionych słodyczy. Tak powstały domowe żelki. Składniki: sok malinowy z domowej spiżarki 150 ml (jeśli masz dwa soki o różnym smaku możesz zmieszać) przegotowana woda 50 ml agar-agar 2 łyżeczki W rondelku zagotowuję wodę, dodaję(...)sok, mieszam. Powoli wsypuję (ciągle mieszając) agar-agar i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Do swoich bardzo często dodaję witaminy, np. witaminę C. Dzięki temu żelki zyskują lekko kwaskowaty smak (pasuje do mdłej słodkości maliny) i codzienną porcję witaminy. Jeśli planujecie imprezę dla dzieci, warto przygotować kilka kolorów żelków. Kolor żółty uzyskacie dzięki sokowi
IzaGotujesoku pomarańczowego, skórka z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy, cukier trzcinowy, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g) 1 łyżka soku z limonki. Sok wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i połączyć(...)pozostałym sokiem. Gorącą jeszcze galaretkę przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki. Otrzymaną masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podałam z sosem z żurawiny. zastawa
królestwo garówPantery , która przygotowała to słodkie danie do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę". Składniki na 4 porcje (pucharki do 300 ml): domowa galaretka pomarańczowa 0,5 l soku pomarańczowego 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zwykłego cukru mus czekoladowy 250 ml śmietany 30% 130-140 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko(...)łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe perełki płatki czekoladowe Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Do gorącego soku (już go nie gotować!) wlać rozpuszczoną żelatynę
UgotowaćCzasem mamy w domu nadmiar pomarańczy których nie przejemy. Soki świeżo wyciskane długo nie postoją. Co zrobić? Sok pasteryzowany. Zamknięty na gorąco w buteleczkach może troszkę postać i możemy się cieszyć jego smakiem kiedy mamy ochotę.Ilość cukru w soku dozujemy wg potrzeb i kwaśności pomarańczy. Taki sok możemy też zrobić z samych cytryn Składniki: 6 pomarańczy(...)sok z pół cytryny 1 szklanka cukru 3 litry wody Wykonanie: Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy około 3 szklankami wody, dosypujemy cukier, dajemy sok z cytryny. Gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.Ugotowane zostawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody.Sok przeciskamy przez ściereczkę, żeby oddzielić miąższ. Podajemy schłodzony z plasterkami pomarańczy. MOŻEMY DAĆ
Z Majeczką w kuchniłyżek zimnej wody Crème Pâtissière: 6 żółtek 600 ml mleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej Nadzienie: owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi) łyżka soku z cytryny Glazura: szklanka wody łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte(...)przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny. 4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce. 5. Przygotować glazurę: ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy
Mama Gotujecukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis(...)blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać
SzczyptaSmaQfirmy. Bio Planet zajmuje się produkcją i dystrybucją certyfikowanej żywności ekologicznej . Oferowanych produktów jest mnóstwo! A lista propozycji ciągle się powiększa! Począwszy od kasz, płatków, musli, bakalii, orzechów, soków, przypraw, maseł, słodzideł, zdrowych słodyczy, a kończąc na świeżych artykułach żywnościowych, jak nabiał, wędliny, ryby, warzywa. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz :) Żywność tej firmy odznacza się wysoką jakością, wspaniałym smakiem(...)bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego. Zalecane spożycie: ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1516 kJ/ 360 kcal Tłuszcz - 6,6 g w tym kwasy
Zdrowie na języku :PKisiel pomarańczowy z owocami na bazie soku pomarańczowego to znakomity pomysł dla dzieci na deser lub podwieczorek. Jest to smaczny, lekki, prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie(...)bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki. Do miski wlewamy szklankę soku pomarańczowego i rozprowadzamy go z mąką ziemniaczaną i cukrem dokładnie mieszając. Do garnka wlewamy pozostały sok i doprowadzamy go do wrzenia na małym ogniu. Do gotującego się soku wlewamy
Smakowite Dania