sok - 13499 przepisów (strona:8/900)

Stek (befsztyk) 217

zależnie od tego, jak dobrze są wysmażone, steki dzielimy na: krwiste (rare) – mięso smażone tylko chwilkę, cienka otoczka brązowego mięsa kryje bardzo miękki i praktycznie surowy środek – sok wypływający z takiego steku jest ciemnoczerwony (stąd nazwa) średnio krwisty (medium rare) – słabo wysmażony, wciąż dość miękki kawałek mięsa – środek zaczął się ścinać, ale wciąż jest trochę surowy(...)sok wypływający jest czerwonawy średnio wysmażony (medium) – średnio twarde mięso z szerszą brązową otoczką i różowym środkiem, sok wypływa różowo-czerwony wysmażony (medium well done) – dość twardy kawałek mięsa, przeważająco brązowo-brunatny, różowawy tylko w niewielkiej części w środku, sok jasnoróżowy dobrze wysmażony (well done) – najdłużej smażone, twarde (jak na stek) mięso, brak różu w przekroju, wypływa

PaleoSMAK
Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 381

składników odżywczych na dalszą część dnia. Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :) Sałat raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello). Jednak podając(...)kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit

SzczyptaSmaQ
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - sok lub alkohol do nasączena Przygotowanie biszkoptu:  Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 235

rzeczy jak przysmażanie ziemniaków, ale też np. do takich potraw z różnych rodzajów drobiu, gdzie jedną z pierwszych czynności w ich przyrządzeniu jest obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle oryginalna kaczka po wietnamsku w sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej 3 anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy

Kulinarna Pokusa
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3932

masła 2 pełne łyżki mascarpone 2 jajka Nadzienie: 1 litr jagód  2-3 łyżki cukru pudru Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 5 - 6 łyżek wody lub soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)przez ok. 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce.  Przestudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą/ sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Źródło/ Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z nocnego ciasta Moim zdaniem w niczym nie ustępują tym zwycięskim

Domowa Cookierenka Agi
Sok banan-pomarańcza-kiwi 90

Bardzo gęsty i dość kwaśny sok - konsystencja musu. Jest posłodzony jedynie bananem. Jeśli dla kogoś będzie zbyt kwaśny polecam dodać drugiego banana lub ewentualnie troszkę cukru. Im banan będzie bardziej dojrzały tym sok będzie słodszy. Dzięki temu sokowi udało mi się przemycić kiwi mojej córeczce, która na surowo go nie tknie. Wypiła jednym haustem cały kubek tego soku. Jeśli uważacie(...)jest zbyt gęsty spokojnie można go rozcieńczać wodą w dowolnych proporcjach. Dla kogo: dla szukających orzeźwienia dla fanów domowych soków Składniki: 4 kiwi - bardzo dojrzałe 1-2 banany 2 pomarańcze  Wykonanie:  Owoce umyć, obrać i wrzucić do miksera lub blendera. Zmiksować na gładki sok. Podawać. Jeśli dla kogoś sok jest zbyt kwaśny dla osłody można dodać jeszcze jednego

Mania Wypiekania
Cytrynowiec na zimno 199

Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm  7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru(...)cukru pudru 9 ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami ( ja ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając

NA MOIM TALERZU
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 191

jabłka :)Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta.Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał  ciemniejszego(...)koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej.A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie dlatego), największym wzięciem cieszyły się kanapki z jabłkiem :DWpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#21). Zaczyn:15 g zakwasu pszennego razowego

Grahamka, weka i kajzerka
Cytrynowiec 5050

najbardziej smakował po 2-3 dniach od przygotowania, przechowywany był w szczelnym pojemniku spożywczym w lodówce.W zależności od wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy(...)masa budyniowa600ml mleka80g masła 1 jajko1 żółtko4 łyżki (50g) cukru3 łyżki (36g) mąki pszennej 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka skórki z cytryny50ml soku z cytrynykrem cytrynowy2 jajka2 łyżki cukru2 łyżeczki skórki z cytryny80ml soku z cytryny 100g masła50g białej czekoladymasa cytrynowakrem cytrynowy z powyższych składników300ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny3 łyżki

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z bitą śmietaną 319

przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik(...)bitą śmietanąSkładniki:biszkopt 4 duże jajka100g (8 łyżek) mąki pszennej75g (6 łyżek) cukrumasa jabłkowa1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)2 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynywarstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody Wykonanie:BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik nagrzać do 175 stopni - tortownicę

Smakołyki Bereniki
Po długiej przerwie ... sok z cytrusów ! 232

energię. Mam kilka nowych pomysłów kulinarnych i mam nadzieję, że uda mi się je zrealizować. Czasem trzeba sobie przypomnieć, że ma się coś, co sprawia radość.  Na początek sok na orzeźwienie. W zeszłym roku koleżanka poleciła mi zakup wyciskarki do cytrusów. Kupiłam, ale dość długo stała nieużywana. Ponieważ ostatnio często się przeziębiamy, więc ruszyła produkcja soków. Praktycznie codziennie wyciskamy(...)pół litra soku, który szybko znika. Wypróbowywaliśmy różne wersje : limonka, cytryna i pomarańcze w różnych proporcjach, ale ostatecznie połączenie poniższych owoców stało się podstawą i idealnym jak dla naszych kubków smakowych połączeniem. Pół limonki, połowa grejpfruta, pół cytryny, trzy pomarańcze ( duże pomarańcze) pomysłodawca – Staś ( odpowiedzialny za udział w soku limonki i grejpfruta) Sok z samych pomarańczy według mnie jest

apetytnapieczenie
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 185

ciepłe wiosenne i letnie dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół.  Jest dobrym pomysłem na zakończeniem posiłku i świetną propozycją na zdrowy deser - w końcu to sam sok z owoców, zioła i całość dosłodzona ksylitolem!  Składniki: sok z 1 pomelo - ok. 1kg owoc - mniej więcej 2 i 1/2 szklanki soku, sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki(...)listków bazylii lub mięty, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki ksylitolu Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z owoców - pomelo, limonki i cytryny, a następnie całość przelać do miski. W garnuszku zagotować wodę z ksylitolem i drobno posiekaną bazylią lub miętą, od momentu zawrzenia zmniejszyć ogień i gotować jeszcze z 3 minuty. Tak przygotowany syrop odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać

Plate of Joy
Chipsy marchewkowe 169

Chipsy marchewkowe 4 duże marchewki (ok. 1kg) Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-100 g chipsów Przygotowanie: Marchewki muszą mieć średnicę co najmniej 3-4 cm

Pij soki wyciskane
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 219

zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast(...)więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną

Eat me! Fit me!
WIŚNIE W SYROPIE 115

bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni. Składniki:   5kg wiśni  ok 2 kg cukru dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni  Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok(ok 4 godzin albo na całą noc). Powstały sok odcedzamy,wiśnie wsadzamy do dużego garnka.Do odcedzonego soku dodajemy cukier(...)proporcji 1 litr powstałego soku- 1 kg cukru i zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania