Jeśli mamy ochotę na kisiel nie musimy kupować tego w proszku. Wystarczy mieć w domu pyszne soki z Ogrody Sabinu i wtedy przygotowanie zdrowego i pysznego kisielu trwa chwilkę. Do produkcji soków używa się wyselekcjonowanych i dojrzałych owoców. Co dla mnie bardzo ważne to to, że soki nie zawierają cukru i konserwantów. W swojej ofercie mają spory wybór soków(...)jeden to pyszniejszy. Po spróbowaniu tych soków nie będziecie chcieli sięgać po kartony. Zachęcam również do odwiedzenia profilu Ogrody Sabinu na fb. Składniki: 500 ml soku z jabłek i czerwonej porzeczki Ogrody Sabinu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jabłko 1/4 szkl wody 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta cynamonu maliny Przygotowanie; Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę
Ala piecze i gotujeDostałam tyle czarnej porzeczki i wszystko przerobiłam. Zrobiłam konfiturę , część zamroziłam do ciasta lub na kompot a reszta poszła na sok. Zimą wszystko zje się ze smakiem. I jeszcze będe robiła nalewkę ale to długotrwały prosec więc przepis będzie dopiero w przszłym roku. składniki: ok 5 kg czarnej porzeczki ok 1,5 kg cukru 1 szklanka wody Porzeczki(...)Dokładnie opłukać wodą i dobrze osączyć. W dużym słoju lub innym naczyniu przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać lub potrząsnąć słoje aby cuker róznowmiernie sie rozpuszczał. Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito
Monia miesza i gotujedojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 1czubata łyżka kwiatu lawendy Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5 kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin(...)noc.Rano przecedzamy sok . Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3 razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy łyżkę kwiatu lawendy.Wiśnie układamy w słoiczkach i zalewamy gorącym sokiem. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia
w mojej kuchniwieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać. Każdemu się zdarza, niestety następnego dnia o poranku dzieci jakby o tym zapominają... Dziś przepis na sok, który pomoże Wam w dniu "po" w miarę normalnie funkcjonować. Ważne abyście przygotowali go już w dniu imprezy. Mój domowy sok na kaca. Ten sok wspomaga funkcjonowanie(...)Łagodzi ból głowy wywołany kacem... A więc do dzieła! Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas ma Facebook'u. Tutaj. Co potrzebujesz, aby przyrządzić sok na kaca? Składniki: 1 średnia marchew, 1 średnie jabłko ze skórką, 2 plastry arbuza z białą warstwą skórki, 1 pomarańcza, 1 grejpfrut
IzaGotujeKolejna część przepisów z wykorzystaniem wyciskarki SANA , tym razem mam dla Was przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona. Dżem truskawkowo – rabarbarowy Ponieważ jest sezon na truskawki i rabarbar, warto je wykorzystać do zrobienia domowego dżemu, przy pomocy wyciskarki SANA , jest to bardzo łatwe i każdy znajdzie czas na jego zrobienie. Jak się okazuje wyciskarka może służyć(...)tylko do robienia soków :D Składniki: - ok 2 kg truskawek, - 10 łodyg rabarbaru, - 0,5 kg cukru, - 0,5 kg cukru żelującego 3:1, - sok 2 cytryn. Wykonanie: Umyć truskawki z szypułkami (nie moczyć ich za długo bo truskawki tego nie lubią), obrać szypułki, wrzucić owoce na sitko. Rabarbar pokroić w kawałki ok 3 cm. Łatwiej byłoby wkładać całe łodygi
Co na wege obiad?znajomych, że nie mają czasu na śniadanie. Zdrowy posiłek to już dla nich zupełna abstrakcja a przecież wcale nie jest to takie trudne! Wystarczy sięgnąć po szklankę ulubionego soku, dodać troszkę świeżych warzyw i owoców i odżywcze, syte śniadanie gotowe w zaledwie 5 minut. Spróbuj twoje ciało Cię za nie pokocha. Przy okazji obalę mit dotyczący pasteryzowanych soków. Nadal zawierają(...)mineralne i inne składniki odżywcze a dzięki temu procesowi nie zaaplikujemy sobie kolejnej dawki sztucznych konserwantów. Pamiętaj proces pasteryzacji był z nami od zawsze. Tak konfitury, przeciery i soki utrwalały nasze matki, babki i prababki. 250 ml soku możemy potraktować jako jedną z 5 porcji warzyw i owoców. Proponuję, więc od jutra wsunąć w kieszonkę plecaka swojej pociechy fajny
Wielki apetytdworca do domu. W końcu prosiliście o jakieś ciasto na zimno i jest ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): Spód: pół szklanki płatków owsianych firmy Kupiec łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki soku ananasowego bez dodatku cukru (np. firmy Fortuna, ja wykorzystałam sok, który odcedziłam od ananasów) Masa serowa: 500g twarogu sernikowego (użyłam sera Emilka 0%) pół szklanki soku ananasowego 3 łyżeczki(...)200g jogurtu naturalnego 5 łyżeczek fruktozy lub innego słodzidła (najlepiej spróbować i samemu ustalić proporcję) puszka ananasa - zostawiamy kilka plastrów do wyłożenia na wierzch (ważne żeby był we własnym soku a nie syropie, zbadałam wiele marketów i takie ananasy znalazłam jedynie w NETTO) Góra: 3/4- 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Spód: sok z ananasa zagotowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmęskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar(...)odcisnąć na sicie. Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy
SzczyptaSmaQChipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi(...)solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć
Plate of Joyjest zimny prysznic, gdyż gorąca kąpiel tylko pogorszy samopoczucie i spotęguje ból głowy, gdyż pod wpływem ciepła rozszerzają się naczynia krwionośne.Aby wrócić do formy należy pamiętać o piciu soków warzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty(...)kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko ugaszą też nasze pragnienie.Doskonałym „lekarstwem” na drżenie naszego ciała i kołatanie serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędziemy potrzebować 3 pomarańcze.Składniki na ciasto:35 dag mąki tortowej1 kostka margaryny (20 dag)35 dag cukru6 jajek1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 pomarańczy + sok z 1/4 pomarańczySkładniki na krem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy1 szklanka cukrusok z 1 pomarańczy1 kostka margaryny (20 dag)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.Składniki na lukier:2 łyżki cukru(...)pudru2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczyDodatkowo:sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier a później żółtka jajek. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę, sok i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut
Bon Appetit Małgorzatytego złego, co by na dobre nie wyszło.Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji.W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze(...)Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny. Dżem truskawkowy Składniki:1100g truskawek (po odszypułkowaniu)330g cukru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:- truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych części, mniejsze zostawić w całości, większe można przekroić na pół- oczyszczone i przebrane truskawki wrzucić do garnka, najlepiej szerokiego rondla z grubym dnem, które
Smakołyki Berenikiserników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia(...)jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczeniaSkładniki:80g (10 sztuk) herbatników30g czekolady deserowej6 łyżek mlekamasa serowa400g twarogu sernikowego250g mascarpone4 łyżki cukru pudru150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)2 łyżki żelatynymasa pomarańczowa3 żółtka100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt)1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy2 łyżki soku z cytryny6 łyżek cukru70g masła0
Smakołyki Berenikirównieżpełne smaku, wspaniałego aromatu i różnych rozmaitości.Postanowiłam wprowadzić kilka zmian.Między innymi poniższy karp. KARP W GALARECIE POMARAŃCZOWEJ. /przepis autorski;/ 1kg karpia klarowane masło mąka sok z 1/2 cytryny przyprawa do ryb 1 litr soku pomarańczowego (u mnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą(...)skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję i w gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia. Usmażonego karpia układam w półmisku. Ozdabiam plastrami
W kuchni Karmel-itkiprzerabiam pomidory i robię przecier lub pomidory w sosie własnym wyciskam z pomidorów sok wraz z gniazdami nasiennymi Z tego soku robię takie cudeńko do picia Ulubiony sok mojego męża Składniki • Sok wyciśnięty z pomidorów z gniazdami nasiennymi ok 5 l • 1 główka czosnku • 2 łyżki bazylii • sól • pieprz •1- 2 papryczki chili Sposób przygotowania(...)sok przelewam przez sito aby oddzielić pestki • Czysty sok przelewam do garnka zagotuję • Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek bazylię i posiekaną papryczkę chili • Parzę wszystko razem na małym ogniu nie gotować około 10 minut • Doprawić solą i pieprzem wg smaku • Drugi raz przelewam przez sito gorący sok wlewam do słoików lub butelek
W królestwie smaków Beatyurodzaju- no i do tego embargo na ich eksport do wiadomego kraju. Co zrobić z tak wielka obfitością owocu? Proponuję, żebyśmy to, czego nie damy rady zjeść – wypili. Sok jabłkowy to nie tylko bomba witaminowa i kopalnia mikroelementów. To przede wszystkim pyszny napój na każdą okazję. Moja wersja wymaga nieco pracy – ale produkt finalny zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki(...)Jabłka w dowolnej ilości – raczej twarde i soczyste Wykonanie: 20 kilogramów jabłek wystarcza na ok. 7-8 litrów soku – w zależności od rodzaju owocu i wydajności sokowirówki. Ja używam sokowirówki, ale zapewne ślimakowe wyciskarki będą jeszcze wydajniejsze. Wytwarzanie soku to 4 kolejne czynności: Odwirowanie soku. Im sprawniejsza i wydajniejsza sokowirówka tym łatwiej. Każdą kolejną porcję uzyskaną z sokowirówki wstępnie
Smaki Ewysezonie z dodatkiem truskawek i będę niecierpliwie oczekiwała kolejnego. Przepis podpatrzony tutaj . Bardzo mi ten syrop zasmakował, jest idealny na takie upalne dnie jak dzisiejszy. Pić sobie sok z dodatkiem lodu w cieniu, gdzie dookoła skwar. Dżem, który powstał, jako efekt uboczny soku jest pyszny i podbił małe brzuszki moich dzieci. Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych(...)truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około
dom-agi.pllepszego na zimowe wieczory niż gorąca herbata koniecznie z domowym sokiem.Uwielbiam sok z aronii, który ma obniżać ciśnienie;) Podobno jest niewskazany dla osób o niskim ciśnieniu - nieprawda ;) mojemu niskiemu ciśnieniu nic się nie dzieje po dużej ilości soku z aronii...W tym roku produkcja soku zakończona - ponad 50 butelek czeka na konsumpcję ;) Sok z aroniiSkładniki:10 szklanek aronii3 litry(...)takiej ilości składników wychodzi około 15 butelek 0,3 l ;) Aronię, wodę i liście wiśni gotujemy pod przykryciem 20 minut (od czasu zagotowania).Następnie odcedzamy i do soku dodajemy cukier (ja dodaję troszkę mniej, wtedy nie jest taki słodki;) ale za wiele nie można podkraść ponieważ nie przetrzyma zimy...). Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut
Lawendowe NieboRozgrzewający, mocno imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka(...)takie napoje lubię najbardziej, ale Wy próbujcie i dodajcie tyle miodu, ile lubicie :) Sok bez problemu wytrzyma miesiąc w lodówce. Nie pasteryzowałam go i nie próbowałam przechowywać go dłużej, bo po prostu nie było już czego ;)Składniki:120 g imbiru w korzeniu1700 ml wody (ok 7 szklanek)5 łyżek miodu akacjowego (lub więcej wg. uznania)sok z 1 cytrynyPrzygotowanie:Korzeń
Ze smakiem i z pasją