sok - 13499 przepisów (strona:13/900)

Racuszki z dynią z karmelowym sosem 129

dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce(...)racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło

Plate of Joy
CIASTO KUBUŚ 197

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać

RAROSSA
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz 106

u0142ukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten spos\u00f3b tracimy cenne mikroelementy i r\u00f3\u017cne walory smakowe. Dlatego warto zaleci\u0107 odci\u015bni\u0119cie kapusty bez p\u0142ukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na p\u00f3\u017aniej.","text":"1 kg kiszonej kapusty odcisn\u0105\u0107 i sprawdzi\u0107, czy nie jest aby za kwa\u015bna. Je\u015bli jest(...)u0142ukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten spos\u00f3b tracimy cenne mikroelementy i r\u00f3\u017cne walory smakowe. Dlatego warto zaleci\u0107 odci\u015bni\u0119cie kapusty bez p\u0142ukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na p\u00f3\u017aniej.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-kapuste-kiszona-z-grzybami-do-obiadu-lub-farsz\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6b712a6409","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Nast\u0119pnie po odci\u015bni\u0119ciu zalejmy j\u0105

ProstePesto.pl
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 153

batat umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka(...)bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami

Pij soki wyciskane
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 125

początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu     2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę(...)sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2   3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 125

początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu     2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę(...)sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2   3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik

Powiedz dietom nie
SOK BURACZANA WITAMINKA 124

Dzisiaj podam przepis na pyszny i zdrowy sok witaminowy. Rewelacyjny w smaku i prosty w przygotowaniu.                                                                  SKŁADNIKI :  1 czerwony grejpfrut 2 pomarańcze 1 mała limonka(...)PRZYGOTOWANIE :  Grejpfrut i pomarańcze, obieramy,  wyciskamy sok sokownikiem i odkładamy.  Następnie z buraczka również wyciskamy sok. Do soku z buraczka dodajemy pokrojonego banana i mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną

Kulinarne Fantazje Marioli
Ceviche z dorsza 181

rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku z limonki lub cytryny (lepiej użyć limonki, a mieszając limonkę z cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może(...)dużo lub używamy dużych kawałków może to zająć więcej czasu – dobrze jest sprawdzać na jakim etapie marynowania jest ryba – jej mięso powinno być białe i ścięte (sok z cytrusów powoduje właśnie ścinanie białka, dlatego mówimy o „gotowaniu” na zimno). Dobrze jest też przy przygotowywaniu ceviche z dorsza i każdej innej ryby pamiętać o zasadzie stosowania około

Pociąg Do Kuchni
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 163

granitą – truskawki w połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy(...)zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu i wypychamy szypułkę, przy okazji w wielu odmianach truskawek pozbywając się mało smacznego twardego „głąba”. Truskawki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do kielicha blendera, zalewamy rumem, dodajemy sok z cytryny, pocięte liście bazylii, zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy

Karo in the Kitchen
Torcik wiśniowo-czekoladowy 178

szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie(...)wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować

Kuchcik gotuje
Kaczka na czerwonej kapuście 222

kaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo(...)wyglądająca, doskonała na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy

Kulinarna Pokusa
Pączki hiszpańskie - gniazdka 118

niedzielę można sobie dogadzać. Stanowczo się temu sprzeciwiam.  Składniki: 50 g masła pół szklanki wody szczypta soli 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 jajka 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewać wraz ze szczyptą soli, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszyć temperaturę i dodawać przesianą mąkę. Chwilę trzymać na ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawić(...)wystudzenia.  Przestudzone zmiksować i po chwili dodać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać

Karczma Honorietty
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 169

spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości   Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek(...)będą się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować na mniejszych obrotach miksera sok z cytryny i aromat. Dalej miksując, na małych obrotach, dodawać po ½ szklanki cukru pudru.   UWAGA! – może się okazać że macie bardzo duże albo bardzo małe białka. Te pierwsze będą wymagały

Karo in the Kitchen
Sok z pigwowców 159

porze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie zatem niesamowicie pachnieć, zyska kwaskowaty smak, ale też zdecydowanie się odbarwi (jak po dodaniu cytryny). Jeśli zatem zrobicie mocną herbatę, za którą nie za bardzo przepadacie, możecie dolać odrobinę soku z pigwowców i mocny brązowo-czarny(...)Pigwowce przekładać do słoika. Każdą warstwę zasypywać cukrem. Słoik zakręcić (niezbyt mocno). Odstawić na maksymalnie 48 godzin. P otrząsać słoikiem kilka razy w ciągu dnia.  Po 48 godzinach sok zlać do butelek lub słoiczków. Jeśli zrobicie sporo soku, trzeba go zapasteryzować, by można go było dłużej przechowywać. Do bieżącego wykorzystywania soku wystarczy przechowywanie go w lodówce. Po zlaniu soku

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania