sok - 13499 przepisów (strona:12/900)

Sok pomarańczowy i galaretki. 236

Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po kilku minutach miałam już pyszny sok. Zostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione i podane(...)smaku mojito i pink margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (osobno). Do szklanki soku pomarańczowego dodać dwie/trzy łyżeczki soku z cytryny - w zależności od słodkości pomarańczy. Wyczyścić skórki, umyć i osuszyć. Ułożyć najlepiej na blaszce obok

W kuchni u Moniki
Domowy sok z papierówek 189

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio otrzymałam świetny sokownik ze sklepu Garneczki.pl , tutaj możecie zobaczyć jego recenzję. Zrobiłam z jego udziałem pyszny sok z czerwonej porzeczki (co prawda sezon na te owoce się już chyba zakończył ale mi udało się jeszcze dostać te owoce z ogródka mojej babci) oraz sok z papierówek(...)Papierówki były słodkie więc dosypałam do soku minimalną ilość cukru (zaledwie 3 łyżki). Wyszedł przepyszny, bez porównania z sokiem z kartonu. Jeśli macie dostęp do jabłek (nie muszą to być papierówki) to koniecznie zróbcie taki sok na zimę Post Domowy sok z papierówek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sok z aloesu- bomba witaminowa 210

Wyhodowałam piękny aloes. Aloe Vera czyli aloes zwyczajny. Muszę go jakoś dobrze wykorzystać, pomyślałam :) Powstał wspaniały, pełen wielu witamin sok aloesowy. Sprawdził się doskonale jako lemoniada aloesowa :) Ugasił pragnienie, zaatakował organizm bombową porcją zdrowia. Aby przygotować taki sok aloesu nie powinno się podlewać przez około dwa tygodnie a po ścięciu przemrozić w lodówce 24 godziny. Składniki(...)soku : około 10 grubych pędów aloesu  1-2 łyżki miodu (tym razem dodałam rzepakowy gęsty i biały ) 1/2 l wody mineralnej  sok z 2 cytryn Aloes umyć, obciąć delikatnie kolce, przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryn, wodę i miód. Zmiksować. Można wypić z lodem :)  Można go przechowywać około tygodnia w lodówce

Jemy Pijemy
Sok z brzoskwiń, jabłek i owoców leśnych 157

Podczas upałów pamiętajmy o piciu dużych ilości płynów. Najlepiej jeśli będzie to woda a jeśli sok to polecam domowy bez sztucznych dodatków i cukru :) Dzięki jednemu z konkursów zostałam szczęśliwą posiadaczką wyciskarki do soków i mam w planach przyrządzać świeże soki codziennie. W tym tygodniu na drugie śniadanie zaserwowałam nam sok z brzoskwiń, jabłek i owoców leśnych. Ledwo zdążyłam zrobić(...)malin pół szklanki jagód i borówek Owoce myjemy. Z brzoskwiń i jabłek usuwamy pestki i koimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce stopniowo wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Sok z brzoskwiń, jabłek i owoców leśnych pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
wiśnie z kardamonem 171

Skladniki 1, 25 kg. dojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 10 ziaren kardamonu zielonego Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5  kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy(...)godzin-na noc.Rano przecedzamy sok . Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3  razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy 10 ziaren kardamonu.Sok przecedzamy.Wiśnie układamy w słoiczkach i  gorącym sokiem.zalewamy. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia

w mojej kuchni
Kanapki z łososiem, rukolą i awokado 230

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na moje ulubione szybkie kanapki  - z rukolą, awokado i łososiem wędzonym. Uzupełnieniem jest szklanka soku owocowego lub warzywnego. 5 minut i mamy pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby)   2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka  kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego(...)zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy   PRZYGOTOWANIE Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na serek.  Awokado obieramy i połowę kroimy na plasterki.  Układamy na kanapkach i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.  Na górę kładziemy kawałki łososia. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Podajemy ze szklanką ulubionego pasteryzowanego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 151

dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce(...)racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło

Plate of Joy
CIASTO KUBUŚ 229

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać

RAROSSA
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz 135

u0142ukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten spos\u00f3b tracimy cenne mikroelementy i r\u00f3\u017cne walory smakowe. Dlatego warto zaleci\u0107 odci\u015bni\u0119cie kapusty bez p\u0142ukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na p\u00f3\u017aniej.","text":"1 kg kiszonej kapusty odcisn\u0105\u0107 i sprawdzi\u0107, czy nie jest aby za kwa\u015bna. Je\u015bli jest(...)u0142ukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten spos\u00f3b tracimy cenne mikroelementy i r\u00f3\u017cne walory smakowe. Dlatego warto zaleci\u0107 odci\u015bni\u0119cie kapusty bez p\u0142ukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na p\u00f3\u017aniej.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-kapuste-kiszona-z-grzybami-do-obiadu-lub-farsz\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed6b712a6409","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Nast\u0119pnie po odci\u015bni\u0119ciu zalejmy j\u0105

ProstePesto.pl
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 180

batat umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka(...)bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami

Pij soki wyciskane
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 158

początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu     2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę(...)sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2   3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik

Powiedz dietom nie
Co kupić pod choinkę fitmaniakowi? 15 pomysłów 158

początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu     2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala nam w kilka minut uzyskać świeży sok z pomarańczy, cytryn czy grapefruitów. Wystarczy przekroić owoc na pół (nie musimy go nawet obierać, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu) i przyłożyć w odpowiednie miejsce. Używam takiej wyciskarki, kiedy mam ochotę(...)sok pomarańczowy, ale niekoniecznie chce mi się obierać owoce. 1 , 2   3. Lunchbox Rozwiązanie szczególnie polecane osobom spędzającym dużo czasu poza domem. Rano lub dzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik

Powiedz dietom nie
SOK BURACZANA WITAMINKA 151

Dzisiaj podam przepis na pyszny i zdrowy sok witaminowy. Rewelacyjny w smaku i prosty w przygotowaniu.                                                                  SKŁADNIKI :  1 czerwony grejpfrut 2 pomarańcze 1 mała limonka(...)PRZYGOTOWANIE :  Grejpfrut i pomarańcze, obieramy,  wyciskamy sok sokownikiem i odkładamy.  Następnie z buraczka również wyciskamy sok. Do soku z buraczka dodajemy pokrojonego banana i mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną

Kulinarne Fantazje Marioli
Ceviche z dorsza 208

rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku z limonki lub cytryny (lepiej użyć limonki, a mieszając limonkę z cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może(...)dużo lub używamy dużych kawałków może to zająć więcej czasu – dobrze jest sprawdzać na jakim etapie marynowania jest ryba – jej mięso powinno być białe i ścięte (sok z cytrusów powoduje właśnie ścinanie białka, dlatego mówimy o „gotowaniu” na zimno). Dobrze jest też przy przygotowywaniu ceviche z dorsza i każdej innej ryby pamiętać o zasadzie stosowania około

Pociąg Do Kuchni
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 196

granitą – truskawki w połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy(...)zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu i wypychamy szypułkę, przy okazji w wielu odmianach truskawek pozbywając się mało smacznego twardego „głąba”. Truskawki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do kielicha blendera, zalewamy rumem, dodajemy sok z cytryny, pocięte liście bazylii, zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy

Karo in the Kitchen