chwilkę i zrobić choćby po kilka słoiczków domowych przetworów. Póki co na tapecie są owoce, więc to z nimi głównie współpracuję w te upalne dni... Dziś zapraszam na sok, który łączy w sobie troszkę malin, troszkę agrestu i troszkę czarnej porzeczki. Idealny na teraz jak i na zimę do herbatki. Składniki: Na ok 4l soku: 2,5l agrestu(...)odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Gdy na spodzie sokownika uzbiera się więcej soku przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem aż do ostudzenia. Do soku można dodać każde sezonowe owoce. Sok można dodatkowo spasteryzować
Kuchnia w czekoladzieSok z aronii jest cennym źrodłem witamin i związków, ktore pomagają bronić się przed rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem. Warto więc pić go przez całą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie(...)wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez(...)czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz
Smaki EwyFantastyczny koktajl na upalne dni, pełen orzeźwienia i owocowej słodyczy. Mięta, melon, mango i sok jabłkowy idealnie się komponują, dając cudowne ukojenie :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1/4 melona miodowego 1/2 mango 200 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego) sok z 1/2 cytryny 200 ml naparu z mięty (z dwóch torebek) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dwie saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy(...)studzimy. W blenderze umieszczamy kawałki melona, mango, sok jabłkowy, lód, sok z cytryny oraz napar z melisy, blendujemy. Napój przecieramy przez sito, aby uzyskać klarowny napój. Dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy z dodatkowymi kostkami lodu. Smacznego
DefinicjaSmakuPicie soków przygotowanych w domu są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Robiąc soki w domu sami dobieramy sobie składniki co pozwala Nam na zrobienie soku z tego na co akurat mamy ochotę lub z tego co akurat mamy :) Od kilku tygodni codziennie rano robię blenderem sok z jabłka i pietruszki. Nie zbyt lubię pietruszkę(...)dodajemy trochę wody(według uznania). Blendujemy wszystko aż nie będzie widocznych części pietruszki. Wszystko zajmuje dosłownie kilka minut, a daje zastrzyk energii :) A Wy macie jakieś swoje ulubione domowe soki ? Miłego popołudnia
Ptasia KuchniaPicie soków przygotowanych w domu są dużo lepsze i zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Robiąc soki w domu sami dobieramy sobie składniki co pozwala Nam na zrobienie soku z tego na co akurat mamy ochotę lub z tego co akurat mamy :) Od kilku tygodni codziennie rano robię blenderem sok z jabłka i pietruszki. Nie zbyt lubię pietruszkę(...)dodajemy trochę wody(według uznania). Blendujemy wszystko aż nie będzie widocznych części pietruszki. Wszystko zajmuje dosłownie kilka minut, a daje zastrzyk energii :) A Wy macie jakieś swoje ulubione domowe soki ? Miłego popołudnia
Ptasia KuchniaBanany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to dla złagodzenia smaku syropu z agawy dodałam. Taki sok na dzień dobry pobudzi nasze ciało, żeby nam się po prostu cokolwiek robić chciało :P Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 kiwi, 200 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek, ponadto: 1-2 łyżki syropu(...)agawy. Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na plastry. Do blendra wkładamy banany, kiwi i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy soku z mandarynek i dodajemy syrop z agawy. Ponownie miksujemy. Moje mandarynki były kwaśne więc dodałam 2 łyżki syropu z agawy. Smacznego :) Dlaczego warto jeść banany? Ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy
Moniki Smakołykiświątecznym stole, poza tradycyjnymi smakołykami pojawi się także mała nowość, czyli urocze i zaskakujące w smaku galaretki podane na sosie waniliowym Składniki: Wersja 1: 300 ml soku z czerwonych pomarańczy* 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczki przyprawy do grzańca (w wersji dla dorosłych można dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc żelatyny) Wersja(...)tłoczonego soku z jabłek 3 łyżeczki żelatyny 3-4 goździki 1/3 łyżeczki cynamonu cukier lub sok z cytryny do smaku Sos: 150 ml mleka 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Galaretki: Sok zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego momentu nie gotować!!!). Dokładnie wymieszać, by żelatyna dokładnie się rozpuściła. Lekko przestudzić
Malinowo w kuchnikorzystnie na produkcję czerwonych krwinek oraz reguluje poziom hemoglobiny, obniża poziom cukru oraz ciśnienie tętnicze we krwi 3. Układ pokarmowy: leczy chorób woreczka żółciowego, wątroby oraz śledziony, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie oraz hamuje krwawienia podczas choroby wrzodowej oraz przy uszkodzeniach błony śluzowej żołądka 4. Układ oddechowy: leczy katar sienny, działa antyalergicznie i oczyszcza zatoki
Pij soki wyciskanepostaci przełożyć susz do słoika lub dokonać dalszego rozdrobnienia suszu blenderem na drobny proszek. Zastosowanie: Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych. Wykorzystywana jest również do przyrządzania herbat i naparów. Pozostałe fusy można po wypiciu herbaty również spożyć. Zalety: Naturalnym zjawiskiem jest ciemnienie pestki, ponieważ zawiera ona bardzo dużo antyoksydantów. Te ostatnie odpowiedzialne
Pij soki wyciskaneDziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo(...)przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu ocet balsamiczny Wykonanie: Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityszklanki oliwy z oliwek (ja użyłam nierafinowany olej kokosowy ) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku(...)wzór formy spryskałam ją olejem i oprószyłam mąką. Ciasto. Do jednej miski wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto wsypałam oba cukry, wrzuciłam świeżo startą skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam oba jajka
Blondynka Gotujesmaku olej roślinny do smażenia WYKONANIE: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości(...)cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy
SMYKWKUCHNIkoniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW(...)KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów
karmelowy