Kiedyś wydawało mi się, że zielone pomidory są niejadalne. Pierwszy raz jednak spróbowałam ich za sprawą... książki pt. "Smażone zielone pomidory". Zrobiłam je według przepisu z
Pasja Smakugrzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzecież chcemy, żeby nabrały ziołowo-czosnkowego aromatu. UWAGA! Pamiętajmy o dokładnym umyciu, wyparzeniu i osuszeniu słoików w których będziemy marynować, nie tylko pomidory. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko w ten sposób zapewnimy szczelność i świeżość przetworów, szczególnie tych nie poddawanych pasteryzacji
Kuchnia Prezydentowejznane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka – Jędrzejewskiej, to prawdziwa skarbnica pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Choć właśnie się ukazała, to z półek księgarskich znika błyskawicznie. Cieszę się więc ogromnie, że udało mi się ją zdobyć. O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe wiadomo(...)warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Oprócz najbardziej popularnych w kuchni polskiej propozycji kiszonek z ogórków i kapusty, będziesz mogła przygotować równie smaczne kiszone śliwki, pomidory czy marchewka i wiele innych przetworów. Nie mogło oczywiście zabraknąć także przepisów na ich wykorzystanie, masz więc szansę wzbogacić domowe menu o zdrowe i smaczne potrawy. Podsumowując - książka ze wszech miar godna
Cztery Fajeryrozgotować. Wyłączyć palnik i do pomidorów dorzucić zioła i natki. Przykryć pokrywką i odstawić, by smaki się przegryzły, a zawartość garnka nieco ostygła. Z garnka wyjąć zioła i natki. Pomidory przetrzeć przez sito. Sok doprawić do smaku papryką, solą i cukrem. Sok przelać do słoików/butelek. Do każdej porcji dorzucić ząbek czosnku pokrojony na kawałki. Słoiki/butelki zakręcić i pasteryzować(...)piwnicy lub dolnej szafce kuchennej. Po odstaniu sok się rozwarstwia - cięższy miąższ opada. To normalna kolej rzeczy. Przed wypiciem wystarczy zawartość słoika zamieszać. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) W tym roku zamierzam przeczytać całą serię pt. "Stacja
Weekendy w domu i ogrodzieTen przepis wymyśliła moja Mama. To kolejny gęsty sos, który możemy wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Jeśli, ktoś nie przepada za dynią lub cukinią to polecam
Przepisy BabciDo suszenia wybieram podłużną odmianę pomidorów Lima. Smak i aromat po przygotowaniu odstawiają te ze sklepowych półek daleko w tyle. Warto wybrać bardzo dojrzałe okazy.
Apetyczna babeczkaCiąg dalszy festiwalu pomidorowego :) W tym roku pomidory bardzo obrodziły i okazały się być tańsze, niż w poprzednim, więc zaszalałam :) Tym bardziej, że udało mi się
Delicious Titbitspomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku. składniki: 3 kg pomidorów u mnie lima 1 kg cebuli 3 marchewki 2-3 duże czerwone papryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej
Monia miesza i gotujeDługo myślałam jak zagospodarować ostatnie pomidory z działki? i w magazynie "sól i pieprz" nr 5/2012 znalazłam przepis na pomidory w zalewie. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam
Bon Appetit MałgorzatyAlternatywa dla tradycyjnego ketchupu z pomidorów :) Do własnoręcznego wyrobu ketchupu z cukinii przekonała mnie kulinarna bratnia dusza: Agnieszka . Nie mogłam oprzeć się jej zachwytom nad produktem końcowym i postanowiłam zmierzyć się z tym przetworem osobiście :) Bazowy p rzepis zapożyczyłam właśnie od Agnieszki , z drobnymi modyfikacjami w wykonaniu i dodatku przypraw. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny(...)ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli chce się otrzymać łagodniejszy smak. Składniki na 10 słoiczków o pojemności 250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g
Grunt to przepis!Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, szczególnie zielona odmiana. To pomidory o większej kwasowości niż czerwone, żółte, pomarańczowe czy czarne. Wspaniale nadają się do wykonania sosów
Weekendy w domu i ogrodzieNiedawny wypad do Zagłębia Paprykowego poskutkował zakupem pokaźnych ilości papryki. W tunelu pomidory też dojrzewają, jakby nadrabiały zaległości z chłodnego maja i czerwca 😍 Urlop zbliża się
Weekendy w domu i ogrodzieDziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoików, w zimie będzie jak znalazł. Wystarczy przesmażyć kiełbasę, dorzucić słoik z papryką i obiad mamy gotowy
magiczna kuchnia Kasi