Ogórki w pomidorach to bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka do słoików na zimę. Do przygotowania takiej sałatki możemy wykorzystać ogórki różnej wielkości i kształtu
Danka PichciDomowe pomidory suszone w piekarniku Najlepsze suszone pomidory Domowe pomidory suszone w piekarniku albo w suszarce do warzyw uwielbiamy bezgranicznie. Poezja smaku i aromat, którego na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: pomidory mocno dojrzałe 4 kg, papryka ostra 8 sztuk, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 2 łyżeczki, cukier 4 łyżki, 2:1 żelfix
W Mojej Kuchni LubięDomowe suszone pomidory z dodatkiem czosnku i bazylii Suszone pomidory są niezłym dodatkiem do sałatek, szpinaku, czy innych dań. A kiedy zrobimy je sami nie tylko
W Moim Magicznym DomuCzęsto kupuję pomidory krojone w puszkach lub kartonach. W tym roku postanowiłam przygotować je sama. Przydadzą się na pewno :) Wystarczy umyte pomidory obrać ze skórki ( po
Proste PotrawySkładniki: 500g pomidorów 2 małe cebule szczypta bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pomidory umyć, sparzyć i usunąć skórkę
Ukojenie PodniebieniaRobiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się
Szczęśliwa kuchniaUwielbiam suszone pomidory. Teraz, jak już mam suszarkę od brata :) - dostałam na urodziny - będę sama robić :) Mam jeszcze w planach własną, domową Vegetę! I jeszcze chipsy
Szczęśliwa kuchniagrzyby w pomidorach W ostatnich dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też
Miód i pieprzSoczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi
Kuchnia BeatyPyszne swojskie pomidory dojrzałe w słońcu postanowiłam ususzyć Aby zachować aromat na dłużej i cieszyć się smakiem swoich pomidorów w zimie Składniki • Pomidory
W królestwie smaków BeatyGdy przerabiam pomidory i robię przecier lub pomidory w sosie własnym wyciskam z pomidorów sok wraz z gniazdami nasiennymi Z tego soku robię
W królestwie smaków BeatyUtrwalanie suszonych pomidorów Kilka dni temu, wykorzystując piękne słoneczne dni, zacząłem suszyć pomidory , w sposób najbardziej dla
Miód i pieprzKrojone pomidory takie jak z puszki można użyć Do zup ,sosów ,farszów lub spaghetti Składniki - pomidory mięsiste Sposób przygotowania - Pomidory sparzyć
W królestwie smaków BeatySezon na pomidory jest już w pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrrr, aż zrobiło mi się trochę... jesienniej. ;) Kolejna odsłona, nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody(...)pasteryzuję tych przetworów, przez świadomość, że za chwilę i tak będą zjedzone. Jeśli jednak Wy potrzebujecie to zrobić, pamiętajcie, by nie przedobrzyć - pomidory zmięknął i nie będą tak dobre, jak powinny. Przetwory te najlepiej otworzyć po upływie miesiąca, wtedy smakują już dobrze, choć dłuższy czas nie powinien im zaszkodzić
Kuchenna KontrrewolucyaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Red relish to sos prawie do wszystkiego. Jego słodko-kwaśna nuta jest świetnym dopełnieniem do serów, wędlin czy mięs. Mój najstarszy
My Blueberry Cornernajlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu, - malinowe – to te największe, mają dużo soku, - bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie(...)obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych. Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed
Garniec MagalieW sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów
Tajemnice Smakudługą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli(...)drogę dzieciom na studiach w wielkim mieście. To jadalne, luksusowe prezenty. Poszukiwanie zdrowszych zamienników i troska o dobry skład. Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów, to będziemy mogli stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi
Ugotowane pozamiataneprzetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest! Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów(...)pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek. Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDomowy ketchup z papryki i pomidorów to idealna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, który kupujemy w sklepie. Jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardzo łatwy w przygotowaniu
Alle Dobre!Z Pogórza Wiśnickiego przyjechały do mnie pomidory. Dużooo pomidorów – soczystych, czerwonych, pachnących jak nie wiem co… Zatrzymuję więc kolor i zapach na później
Mam To Na WidelcuObiecywałam, że opiszę cały proces robienia domowych suszonych pomidorów i wreszcie się doczekaliście. Ostatnio moje życie to jakaś totalna gonitwa nie wiadomo za czym i
Mango PapajaJeśli tak jak i ja lubisz smak domowych przetworów, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pomidory z cukinią w zalewie z octu i oliwy. Do ich przygotowania potrzebna jest dość spora ilość obu wspomnianych przeze mnie warzyw, oliwa z oliwek, pestki dyni oraz delikatna marynata na bazie octu jabłkowego. Warzywa po pokrojeniu należy upiec, ułożyć w słoikach, zalać oliwą oraz marynatą
MeCooksprzetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp. Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa
Pieprzyć z Fantazjąprzetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp. Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa
Pieprzyć z FantazjąSą pomidory? Są! Są teraz przepyszne? Są! Są teraz tanie? Są! A zaraz nie będzie... Z takiej logicznej układanki powstała myśl zrobię przecier - będzie na
Brzuszki Łakomczuszkipomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona
Tradycyjna Kuchniacieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny ciekawy i przydatny gadżet. Nie tylko przy robieniu przetworów, ale również do przygotowywania różnych sosów itp. --> Netto do 7 sierpnia 7. Sokownik (również na indukcje) --> Netto do 7 sierpnia
Tradycyjna Kuchniapraz kolejny na blogu przecier pomidorowy jednak wg Siostry Anastazji, przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne. Niestety pomidory miałam z dużą ilością pestek, na szczęście są one miękkie. Czytaj więcej
Pychotkaaagłównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarniemorzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie
Brzuszki Łakomczuszki