przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:27/117)

Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 147

lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki: 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki

Monia miesza i gotuje
Sos Pomidorowy 158

świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresemdo robienia z nich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego- kilka

Pasje Jolki
Pomidory suszone zalane gorącym olejem 206

Latem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie

Ala piecze i gotuje
Sałatka z zielonych pomidorów 694

Dostałam ponad 3 kg zielonych pomidorów. Takich prawdziwych :) i nie pryskanych, z ogródka. Pomyślałam, że zrobię z nich sałatkę. Myślałam nad zrobieniem i myślałam, nie mogłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów 176

Składniki:2 kg zielonych pomidorów3 cytryny1/2 imbiru około 1 kg cukru Wykonanie:Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody

kolorowotorcikowo
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 388

cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu  HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu

Anioły w kuchni
Marynowane cebulki 146

ostatniego marynowania pomidorów zostało mi nieco zalewy. I chociaż wystarczyło tylko na jeden maleńki słoiczek, dokładnie też tyle miałam akurat maleńkich cebulek. ^_^ Właściwie, to dobrze wszystko się złożyło, bo od kilku lat planowałam je zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc(...)tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać.  :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 ziela

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z zielonych pomidorów 323

Kiedyś wydawało mi się, że zielone pomidory są niejadalne. Pierwszy raz jednak spróbowałam ich za sprawą... książki pt. "Smażone zielone pomidory". Zrobiłam je według przepisu z

Pasja Smaku
szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku... 135

grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 233

przecież chcemy, żeby nabrały ziołowo-czosnkowego aromatu. UWAGA! Pamiętajmy o dokładnym umyciu, wyparzeniu i osuszeniu słoików w których będziemy marynować, nie tylko pomidory. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko w ten sposób zapewnimy szczelność i świeżość przetworów, szczególnie tych nie poddawanych pasteryzacji

Kuchnia Prezydentowej
Domowe kiszonki które leczą 125

znane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka – Jędrzejewskiej, to prawdziwa skarbnica pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Choć właśnie się ukazała, to z półek księgarskich znika błyskawicznie. Cieszę się więc ogromnie, że udało mi się ją zdobyć. O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe wiadomo(...)warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Oprócz najbardziej popularnych w kuchni polskiej propozycji kiszonek z ogórków i kapusty, będziesz mogła przygotować równie smaczne kiszone śliwki, pomidory czy marchewka i wiele innych  przetworów. Nie mogło oczywiście zabraknąć także przepisów na ich wykorzystanie, masz więc szansę wzbogacić domowe menu o zdrowe i smaczne potrawy. Podsumowując - książka ze wszech miar godna

Cztery Fajery
Aromatyczny sok pomidorowy i "Dom pełen słońca" 167

rozgotować. Wyłączyć palnik i do pomidorów dorzucić zioła i natki. Przykryć pokrywką i odstawić, by smaki się przegryzły, a zawartość garnka nieco ostygła. Z garnka wyjąć zioła i natki. Pomidory przetrzeć przez sito. Sok doprawić do smaku papryką, solą i cukrem. Sok przelać do słoików/butelek. Do każdej porcji dorzucić ząbek czosnku pokrojony na kawałki. Słoiki/butelki zakręcić i pasteryzować(...)piwnicy lub dolnej szafce kuchennej. Po odstaniu sok się rozwarstwia - cięższy miąższ opada. To normalna kolej rzeczy. Przed wypiciem wystarczy zawartość słoika zamieszać. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) W tym roku zamierzam przeczytać całą serię pt. "Stacja

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos (chutney) pomidorowo-paprykowy w słoiki na zimę 267

Ten przepis wymyśliła moja Mama. To kolejny gęsty sos, który możemy wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Jeśli, ktoś nie przepada za dynią lub cukinią to polecam

Przepisy Babci