przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:30/117)

Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę 418

zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Suszone pomidory 122

Przepis na suszone pomidory miałam dodać jeszcze we wrześniu, ale jakoś zabrakło czasu. Przypomniałam sobie teraz, gdy otworzyłam pierwszy słoiczek i okazało się, że wyszły naprawdę

Pasja Smaku
Zupa pomidorowa błyskawiczna 212

gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki

Pyza i Surówka
Marokański sos pomidorowy 91

Składniki : 2 kg pomidorów 2 duże czerwone papryki 2 cebule 4 papryczki chili 10 ząbków czosnku około 5 cm świeżego imbiru sól, cukier brązowy pieprz czarny

Proste Potrawy
Przecier pomidorowy 134

Pomidory tak obrodziły, że nie nadążamy z konsumpcją..no i  zrobiłam własny przecier pomidorowy. 10 kg pomidorów 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu Pomidory umyć

Moje domowe kucharzenie
Przecier pomidorowy 168

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować

Krakowskie smaki Ani
Konfitury z zielonych pomidorów 108

dawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około

Tradycyjna Kuchnia
ADŹIKA 131

ADŹIKA.......SKŁADNIKI      5KG pomidorów,-----3KG papryki czerwonej bez pestek-----1 KG kwaśnych jabłek ----- 1KG marchewki obranej ---20 DEKOczosnku obranego,------60 DEKO

w mojej kuchni
przecier pomidorowy----passata di pomodoro 119

Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu. 

w mojej kuchni
Sos do spagetti na zimę 142

około 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól

Humanistka w kuchni
Sos pomidorowo -śliwkowy 138

                    Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :)Składniki : 1 kg śliwek

Proste Potrawy
Sok pomidorowy na zimę 154

Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się

Z miłości do słodkości
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 130

buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 253

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię