Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen dodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPassata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W tym roku postanowiłam, że musi się to zmienić! I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem(...)lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej! Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 3 h czas gotowania) Ilość porcji: 2 butelki po 600 ml Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów 250 g cebuli (2 sztuki) 250 g jabłek ½ l octu jabłkowego 450 g cukru pudru 3 płaskie łyżeczki soli (według uznania) 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (chili) szczypta pieprzu czarnego
KuchniaWeDwoje.plpewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już od pierwszego kęsa wiedziałam, że nie może ich zabraknąć u mnie. Przepis na ogórki z chilli, papryką i suszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam, że przepis
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!siebie, niestety była już końcówka sierpnia więc nie ma wiwatów. Jednak udało mi się zrobić kilka słoików, magicznego przecieru, który ma w składzie tylko dwa słowa : pomidory, sól. Smakuje wyśmienicie zawiera 100% pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam(...)Mój zawsze znika jeszcze przed wiosną Bez wyciskarki, czeka Cię mozolne ściągnięcie skórki i wydrążenie komór nasiennych, tak przygotowane pomidory zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i do gara… dalej tak jak powyżej… Smacznego ! Nasiona najlepszych odmian pomidorów, wielu producentów, znajdziesz w moim sklepie internetowym www.CentrumZielonyOgrodnik.pl , gdzie Cię serdecznie zapraszam Już wkrótce nowy sezon i dostawy. Wpisz
Ogrodnik w podróżyBędąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. Składniki(...)łyżek cukru 6 łyżek soli 1 kg ostrych papryczek Myjemy i wyparzamy słoiczki. Wsadzamy do nich pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami
Brzuszki Łakomczuszkisucharków paximadia, które je się zamoczone w oliwie lub w winie. Oliwę ma też grecka Arcadia, która produkuje też ekologiczne oliwki, suszone pomidory, tepenady i pesto. Ciekawą marką jest też Jump – mały wytwórca przypraw i przetworów produkowanych wg zasad kuchni 5 przemian w Austrii. Są też oczywiście małe, polskie firmy i gospodarstwa. Wszystko dla fanów zdrowego odżywiania i życia
Ugotowane pozamiataneJakiś czas temu miałam przyjemność poznać Ewę - autorkę MojeTworyPrzetwory. Jej strona jest absolutną kopalnią pomysłów na przetwory i była pierwszą, która przyszła mi do głowy, gdy szukałam pomysłu na pomidory. Znalazłam domowy ketchup. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że absolutnie nie lubię "sklepowego" ketchupu i nie używam go do niczego. Postanowiłam sprawdzić czy domowy
Kraina Tysiąca SmakówSk ładniki na 1 litr słoika: nakłuć pomidorki pomidory - 500-600 gramów-zależy od wielkości pomidorow 1/4 papryka czerwona,lub zielona koper parasol 1
mojej kuchniSk ładniki na 1 litr słoika: nakłuć pomidorki pomidory - 500-600 gramów-zależy od wielkości pomidorow 1/4 papryka czerwona,lub zielona koper parasol 1
w mojej kuchniUwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko
Swojskie jedzonkoJeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś
Poezja Smaków - blog kulinarny