Tegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania
Tradycyjna KuchniaSkładniki 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół 600 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół ilka ząbków czosnku-ilość zależy
w mojej kuchnipasteryzacją. Zalewam słoiki gorącym przecierem i zakręcam. Następnie słoik do góry dnem i włala :D Czekam aż ostygnie i do spiżarni. W zeszłym roku przetarłam ok. 60 kg pomidorów. W tym roku biorę większy rozmach. Zobaczymy ile dam radę przerobić. Jak dla mnie i rodziny jest to super sprawa. O pomidorówce już pisałam, można tego przecieru użyć do sosu spaghetti(...)gotującego się przecieru - pod koniec wiadomo, że go będzie mniej, ponieważ woda odparuje a zostaje gęste - dodaję 2 łyżki soli. Kiedyś nie soliłam i przetworom nic się nie stało. Jeśli chodzi o to jakie pomidory przerabiam, to przemysłowe. Troszkę kształtem przypominają jajko. Mają bardzo dużo miąższu a niewiele nasienia. Te polecam. Życzę smacznego i wytrwałości w przerabianiu pomidorów :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjątych kulinarnych. Nie zapominajmy bowiem, że właśnie we wrześniu i październiku pojawia się sporo pysznych warzyw i owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia domowych przetworów. Dlaczego warto robić przetwory? Domowe przetwory wielu z nas kojarzą się głównie z babciną spiżarnią, w której zawsze można było znaleźć jakieś skarby – słodkie konfitury, kompoty, pikle i kiszonki. Obecnie jednak moda(...)wyspecjalizowanych, ekologicznych sklepów, jak choćby SklepAgnex.pl . Poza tym przetwory dają szansę na lepsze wykorzystanie dostępnych jesienią składników. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że możemy się nimi cieszyć również w mroźne i ponure zimowe dni. Tradycja czy awangarda – jakie przetwory są obecnie modne? Wiele osób przyrządza klasyczne przetwory. Wielką popularnością cieszą się tradycyjne smaki, jak choćby domowe ogórki kiszone, z dużą
Obiad gotowyKiedy ostatnio byłam u rodziców do kolacji tata wyciągnął z lodówki mały słoiczek z intrygującą zawartością. Kazał mi tylko spróbować. A ja uwielbiam próbować, nowości
Szybko Tanio Smaczniepory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili(...)zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidoryZapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwekDżem z borówki amerykańskiejKonfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkamiKonfitura pomarańczowa
Kulinarne przygody Gatitysłoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki. 10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego(...)najsmaczniejsze wspomnienia w słoikach. Słoikiem jestem od urodzenia i tak mi już pozostanie. Piwniczne półki pamiętają jeszcze weki mojej ukochanej Prababci, teraz z dumą stawiam na nich moje przetwory. Co roku staram się "zasłoikować" coś nowego - takie słoikowe eksperymenty są o tyle ekscytujące, że ich efekt poznajemy tak naprawdę dopiero po czasie, kiedy w chłodny, jesienny czy zimowy
KUCHARNIApomidorach robiłam już sałatkę z ogórków i fasolki a tym razem wersja bez fasolki. Sałatka prosta bo tylko dwa warzywa-ogórki i cebula ale bardzo smaczna. składniki: 2 kg obranych ogórków 0,5 kg obranej cebuli 2 płaskie łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200-220g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szkalnki octu 10% 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki mielonego(...)zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500 ml. Polecam inne ogórkowe przetwory: Ogórki po żydowsku Ogórki z czosnkiem Ogórki z chili Pikle w zalewie musztardowej
Monia miesza i gotujekońcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami w zalewie musztardowej, które
DefinicjaSmakuHej! To jest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest
Tylko pyszniePrzetworów pomidorowych cd. Dziś sok pomidorowy. SKŁADNIKI: Wersja podstawowa: 10kg. pomidorów Lima 5 łyżeczek soli Wersja wzbogacona z dodatkiem poniższych składników: 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek cukru szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii WYKONANIE: pomidory pokroić na ćwiartki, przetrzeć w sokowirówce, otrzymany sok przelać do dużego garnka, dodać sól, gotować aż sok odparuje do oczekiwanej konsystencji, można
Kuchnia BeatyCzytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w
WiszniówkaPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :)Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste PotrawyPrzełom sierpnia i września to czas radości dla wielbicieli pomidorów ( do których ja się również zaliczam) oraz czas zamieniania tych pysznych warzyw w przeciery, ketchupy i inne przetwory na zimę. Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej
Moja Mama Gotuje