Najlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów. Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu pomidorowego bez konserwantów i chemii. Składniki: 4 kg pomidorów 1 łyżka soli (lub według własnych potrzeb) Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do dużego rondla i gotować
O kuchni z uczuciemproponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest to inny smak. Sos powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe
królestwo garówzrobić z papryki? Przetwory z papryki! Papryka to kolejne po pomidorach warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką. Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim papryka jest smaczna, zajadam ją często na surowo pokrojoną w paski. Jest dobrym źródłem witaminy C. Są w niej również inne witaminy, chociażby z grupy B czy witamina E. Papryka jest również źródłem m.in(...)potasu, wapnia i żelaza. Zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotowe w : 2 dni Dziś chcę Wam zaproponować śledzie, które są prawdopodobnie moimi ulubionymi. Duża ilość cebuli łącząca się z winnym sosem pomidorowym to smaki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDrukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej(...)półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję w kostkę. 8 Do garnka dodaję fasolę, kukurydzę, paprykę oraz
Book of spellsgodziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 papryka podłużna 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka(...)mieszam, aż mięso dokładnie obtoczy się w mące. 6 Mięso przekładam na patelnię i szybko podsmażam aż będzie delikatnie obsmażone z każdej strony (ok. 2-3 minut). 7 Pomidory kroję w kostkę. 8 Paprykę i cebulę kroję w paski. 9 Czosnek rozgniatam nożem i siekam na mniejsze kawałki. 10 Marchew i pietruszkę kroję na 2,5cm kawałki. 11 Mięso
Book of spellsZimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków
Apetyczna babeczkaSkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest
Pora coś zjeśćSkładniki: papryka 6 sztuk, pomidory 4 kg, jabłka 4 sztuki, woda 2 szklanki, żelfix 2 opakowania, goździki całe 1 łyżka, laska cynamonu 1 nieduża umyte pomidory
W Mojej Kuchni LubięKiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa... Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6 łyżek cukru(...)szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Słoiczków z musem nie trzeba pasteryzować. Kolejne słoiczki powędrowały na półkę do spiżarni. Czy zapełniacie już swoje półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiPrzy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł
Kulinarne przygody Gatitypomidorowa z ryżem , żeby sobie życie urozmaicić;) Rola pierwszoplanowa w kuchni hiszpańskiej : gazpacho - na zimno z kostkami lodu i grzankami . Podaję Wam przepis na "Przetwór Pomidorowy" 3 w 1:) fot. Izabela Magdalena 4 kg pomidorów - sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki 1/2 szklanki oleju 1 kg cebuli - pokroić w kostkę (Wskazówka: włóżcie obraną cebulę przed krojeniem do lodówki(...)trochę rozgotują. Przesmażoną cebulę z przyprawami dodajcie do naszych gwiazdeczek - pomidorów. Całość gotujcie jeszcze godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotujcie słoiki. Gorący sos wlewamy do słoików. Słoiki gotujemy w garnku (jeśli nie macie specjalnych okrągłych blaszek, na których można gotować takie przetwory, możecie wyłożyć dno garnka gazetami lub ręcznikiem). Czas gotowania od zagotowania
Kuchnia smakówSkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 sztuki papryka słodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek
W Mojej Kuchni Lubięredukcji był dość długotrwały, a został przerwany gdy owoce zaczęły się lekko przypalać. Cała produkcja była mocno spontaniczna, ale efekt smakowy przepyszny. Ręka mojej Mamy do przetworów.... bezcenna. I tak jak po laparoskopii pomidory przerabiała , tak teraz, po pierwszej chemii malinowe pyszności zrobiła. Cała moja Mama. A ciągle narzeka, że przez swoje zdrowie nic nie robi... Pyszne mi nic. Pełnia
Kuchnia po mojemu