składniki: ok. 5000 g pomidorów sól wykonanie: Mocno dojrzałe mięsiste pomidory (np, malinówki, bawole serca), myjemy, usuwamy stwardniałe części i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do
Domowy Smak JedzeniaPomidory są warzywami, za którymi najbardziej tęsknię w czasie zimy. Żadne przetwory nie dorównają smakowi soczystych, letnich pomidorów. Ich smak, zapach i kolory zawsze jako pierwsze przyciągają mnie, gdy wchodzę do warzywniaka. Uwielbiam je przede wszystkim na surowo, ale bardzo często wykorzystuję także, do przyrządzenia letniej prostej zupy. Gdy dodam do niej ryżu, nie muszę się już martwić o drugie
Mienta blognagród? Otóż każdy zestaw będzie zawierał passatę rustica w dużej, szklanej butelce, salsę rustica, pomidory pelati w puszce - całe i krojone oraz passatę w kartoniku. Przetwory ze słodkich, pachnących włoskim słońcem pomidorów będą w sam raz na zimę (szczególnie dla tych, którzy tak jak ja nie zrobili latem zimowych zapasów;) Dodatkowo, w każdym zestawie znajdziecie pięć metalowych pocztówek
Kulinarne Inspiracjegarnku o grubym dnie zeszklić cebulę i paprykę. Do garnka dodać pomidory. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik, dodać do pulpy natkę selera, zamknąć pokrywką i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wyjąć seler, a pulpę zmiksować np. ręcznym blenderem. Sos doprawić solą i cukrem. Do sosu(...)zagotowania się wody ze słoikami. Resztę sosu przelałam do słoików, dodając na każdy słoik łyżkę octu 10% i pasteryzowałam tak, jak słoiki z fasolką. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) "Twarz Grety di Biase" Magdaleny Knedler to książka
Weekendy w domu i ogrodzierazem z nim. Wersji domowego ketchupu było na przestrzeni lat kilka, ale ta ostatnia jest obłędna. Sprawdźcie sami jak zamknąć 100% pomidora w słoiku i cieszyć się jego smakiem w różnych aranżacjach🍅 Składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów 20 dag cebuli 6 dag cukru 12,5 dag musztardy 1 łyżka octu do smaku: po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)potrzeby - jeśli się nam nie zamkną. Aby ketchup był gęsty i aksamitny musi być dobrze przetarty i zredukowany - co oznacza, że podane czasy gotowania są orientacyjne. Wszystko zależy od pomidorów, z których przecier robimy. U nas jak zawsze - dojrzałe polne się sprawdzają. Ketchup wychodzi mega. Jeśli słoiczki się dobrze zamkną i będą przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu - jest szansa
Kuchnia po mojemuSkładniki: pomidory - ile potrzeba papryczka chili - ile potrzeba żelfix - ile potrzeba cukier - ile potrzeba sól - ile potrzeba woda - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pomidory 4 kg, Sól ziołowa- MŁYNEK 4 łyżki, Pieprz czarny- MŁYNEK 4 łyżki porcjowane w woreczkach mrożone pomidory mrożone zawsze robię na zimę dość spory
W Mojej Kuchni LubięPodróże kształcą (tych, którzy szukają wiedzy:) ). Z moich wypraw staram się przywieźć kulinarne perełki zapakowane w słoiczki, buteleczki, pudełeczka lub chociażby przepisy na karteczkach. Niezwykłe
SzczyptaSmaQPrzepis na pomidory zamknięte w słoiku już kiedyś pojawił się na blogu. Wtedy marynowałam pomidorki koktajlowe. Dziś kolejny skarb tym razem pomidory marynowane z cebulą –
Fascynacje AniBardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku
karolgotujeKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Gotujemy i jemySkładniki: 2 kg pomidorów (polne) 5 szt. cukrowych cebul po łyżeczce oleju na każdy słoik Zalewa: 7 listków laurowych 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1,5
Qchnia po prostuKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
KorniszonkiJeśli tak jak ja nie macie już pomysłów, co zrobić z pomidorami, a szkoda by się zmarnowały na krzakach, to zachęcam do włożenia ich do słoików
Weekendy w domu i ogrodzieBył już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis jest inspirowany przepisem z bloga prowadzonego przez Hajduczka . Tak bardzo spodobał mi się przepis tej blogerki, że postanowiłam zrobić u siebie, zwłaszcza że pomidorów ci
Weekendy w domu i ogrodzieJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama GotujeW dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować
Mama GotujeKrzaki pomidorów dawno już zmarzły. Oberwane zielone pomidory mogą jednak jeszcze dojrzeć przechowywane w suchymi ciepłym miejscu. Z części z nich można przygotować chutney, który będzie
Weekendy w domu i ogrodzieA jwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan
SzczyptaSmaQDomowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem
SzczyptaSmaQ