Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
Bea(u)ty kitchenKetchup z papryki i pomidorów to cudowny dodatek do wszystkiego. Do tej pory nie robiliśmy domowych keczupów, ilość słoiczków, które napełnione po brzegi domowym ketchupem będą
niecodziennikparyPikniki za miastem, rowerowe wycieczki, wypady w nieznane to jedne z uroków lata, które kocham najbardziej! Na drogę obowiązkowo zabieram jakiś prowiant: gofry, sandwiche, wytrawne bułeczki
Ostra na Słodkonikt ich nie mógł zjeść). Ale są to sporadyczne zrywy. W tym roku naszło mnie na ajvar – którymś z poprzednich magazynów „Kuchnia” był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam(...)time 2 godzin 50 min Łagodny ajvar domowy - dodatek do kanapek, serów, mięs. Przepis z magazynu "Kuchnia" Ingredients 2,5 kg czerwonej papryki 2 papryczki chilli ½ kg pomidorów 1 kg bakłażanów 1 główka czosnku 50 ml oliwy 1 łyżka soli 4 łyżki octu winnego 2 łyżki octu balsamicznego Instructions Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, wykroić wierzch
Cooking for EmilyŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona Porzeczkaprzecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki oliwy i zakręcam dekielkami Przykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego. Tak przygotowanych przetworów już
Proste Potrawyszukają pomysłu na sprawdzone przetwory z tego popularnego warzywa. U nas znajdziesz również przepis na pyszne ogórki kanapkowe oraz na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę . Zobacz także przepis na doskonały domowy sos pomidorowy . Wszystkie przetwory przygotowujemy od wielu lat i zawsze się sprawdzają. Jak zrobić sałatkę z cukinii do słoików? Zapraszamy na przepis! Sałatka z cukinii na zimę Składniki
Kuchnia Na WypasiePodajemy przepis na zielone pomidory. Ale skoro dostaliśmy od siostrzenicy nie tylko zielone, ale i inne ( żółte, czerwieniejące ), to je wykorzystaliśmy. Składniki: 3 kg zielonych
R'n'G KitchenŚwietny sposób na zagospodarowanie pomidorów drugiego gatunku, popękanych, przejrzałych. Moje właśnie takie były. Do słoików nadawały się idealnie. Polecam. Składniki: Pomidory dowolna ilość ( ja miałam około
Smaki EwyLato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to
Z Majeczką w kuchniCukinia w pomidorach, z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Jak nic nasunęła mi się nazwa cukinia po diabelsku :-). Przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka
Poezja Smaków - blog kulinarnyNazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki. Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach. Składniki: 7,5 kg pomidorów 5
Tradycyjna Kuchnia2 kg twardych, zielonych pomidorów, 4 duże cebule, 1/2 szklanki soli gruboziarnistej, liście laurowe, ziele angielskie, 1 szklanka octu 10%, 100 g cukru, 4
królestwo garówCo prawda papryka i pomidory są dostępne w tej chwili przez okrągły rok , ale te szklarniowe już tak nie smakują. Staram się więc w miarę możliwości
Buniabaje w kuchniwłasnej kuchni – z różnymi rezultatami. Moja mama gotowała pokrojone pomidory a następnie przecierała przez metalowe sitko. Robiłam tak samo dość długo, do momentu kiedy nie wpadła mi w oko maszynka do pomidorów. Moja pierwsza maszynka była plastikowa. Faktem jest, że co roku przecieram ogromne ilości pomidorów, ale ten sprzęt ledwo dociągnął jednego końca sezonu pomidorowego. W zeszłym roku kupiłam(...)przecieru – pod koniec wiadomo, że go będzie mniej, ponieważ woda odparuje a zostaje gęste – dodaję 2 łyżki soli. Kiedyś nie soliłam i przetworom nic się nie stało. Jeśli chodzi o to jakie pomidory przerabiam, to przemysłowe. Troszkę kształtem przypominają jajko. Mają bardzo dużo miąższu a niewiele nasienia. Te polecam. Życzę smacznego i wytrwałości w przerabianiu pomidorów Lidka Artykuł
Pieprzyć z Fantazją