babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka masła 6 paczek dużych herbatników typu petit beurre 1 duża paczka krakersów solonych 1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej
Kuchenne aromatySkładniki: 1 kostka masła 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego Masa śmietankowa: 2 śmietany kremówki 2 zagęstniki typu śmietan-fix Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)budynie, resztę mleka zagotować i ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą paczką herbatników.Śmietanę kremówkę ubić razem z zagęstnikiem. Jeżeli jest zbyt
Ciasteczkowy PotwórJakiś czas temu dostałam wielką paczkę prosto z Bacówki . Byłam bardzo zaskoczona, gdy zobaczyłam jej zawartość. 99% paczki stanowiły wędliny, ale nie takie normalne, tylko prawdziwe (!) wędliny. Oczywiście sama nie dałam rady wszystkiego skonsumować, pomogła mi w tym moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie
CookYourselfTutaj Lord, Lord Somersby :)" Sama nie wierzę, że jestem jedna z Bolgerów, którzy mają zaszczyt poznać nowy smak Somersby :) Zostałam obdarowana mega paczką od samego Lorda Somersby, a w niej - kilka butelek (imiennych! :)) nowego smakołyku, szklankę (do której idealnie mieści się cała zawartość butelki), do tego podręczna i w pięknym fioletowym kolorze, torba na laptopa, myszka "bez ogonka", otwieracz(...)spersonalizowaną wiadomość, na tle mojego bloga - gratuluję pomysłowości Agencji! Paczka idealna! :) A teraz przejdźmy do nowego Somersby. Nie ukrywam, że jabłkowy Somersby ukradł moje serce. Podobnie jest z jego nowym smakiem - jeżynowym. Po otrzymaniu paczki, butelki z jeżynowym Somersby, trafiły prosto do lodówki, bo schłodzony napój piwny smakuje wtedy najlepiej. Smak nowego Somersby jest delikatny, a zapach obłędny
CookYourselfSmakowite, posypane cukrem pudrem i nadziewane marmoladą pączki , to kusząca propozycja na tłusty czwartek . Mimo tego że są bardzo kaloryczne możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału . składniki na 10 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka śmietany 5 dag drożdży łyżka cukru 2 łyżki masła 200 g marmolady olej do smażenia cukier puder(...)rozkruszone drożdże , cukier, masło i zostawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki . Na krążki ciasta nakładamy marmoladę ,dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy pączki , układamy je na stolnicy posypanej mąką aby jeszcze urosły . Smażymy obustronnie na rozgrzanym oleju na jasnobrązowy kolor .Osuszamy na papierze i posypujemy obficie cukrem pudrem
Smakowite DaniaSmakowite mini pączki z ziemniakami, posypane cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości. składniki na około 50 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 50 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)octu 50 g masła olej do smażenia cukier puder do posypania pączków przepis Do miski wlewamy ciepłe ale nie gorące mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło
Smakowite DaniaTłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier(...)jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Cynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach ;) Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja "zjem tylko jeden". Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu - warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki pszennej(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy - W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól
pink envelopesolonych kukurydzianych extra cienkich od Good Food i wafli ryżowych naturalnych. Jestem pozytywnie zaskoczono nowymi waflami ryżowymi, są przepyszne, chrupiące i takie delikatne. Dziękuję za pyszną paczkę ze zdrowymi wafelkami Dzięki uprzejmości Good Food mogłam przetestować przepyszne wafle extra cienkie solone . Dużym plusem jest również małe opakowanie i takie cienkie wafle, moje dzieci(...)charakterystyczne: wafle niskotłuszczowe produkt bezglutenowy niska zawartość węglowodanów prostych produkowane z najwyższej jakości kukurydzy sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna wysoka zawartość błonnik: 7,2% Mała Paczka = 7 wafli = 35 g Wafle można jeść same są chrupiące i takie smaczne i ja takie właśnie uwielbiam. Ale można też podawać z różnymi dodatkami. W moim domu wafelki świetnie
Kuchnia DanusiPrzepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na 30 mini pączków 20 g drożdży 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka 2 jajka 150 g masła 300 g mąki pszennej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w rondlu i wlewamy do drożdży(...)niego kieliszkiem małe kółka i układamy na blaszce. Smarujemy je białkiem aby się zbytnio nie przypiekły i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnia na 30 minut. Gdy pączki się zarumienią można je wyjąć. Jeżeli nie lubicie pieczonych polecam je usmażyć w głęboki tłuszczu. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieJuż po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo! SKŁADNIKI: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru budyń śmietankowy na 0,5l mleka 1/2 kostki margaryny(...)odchodzić, odstawić do wyrośnięcia, następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, na krążek wkładamy powidła lub dżem np. z dzikiej róży, przykrywamy drugim krążkiem, kulamy pączki, zostawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyżółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 300 gramów masła 250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu) 4 paczki herbatników 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę(...)ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj u mnie tak dla odmiany wschodnioafrykańskie pączki mandazi.Aromatyczne, bardzo delikatne i niesamowicie pyszne.Bardzo popularne i lubiane w tej części kontynentu. Trochę przypominają nasze pączki jednak dodatki takie jak mleko kokosowe, cynamon , kardamon zmieniają ich smak. Na pewno są też dużo mniej słodkie. Przetestowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy. Pochodzi ze strony tasteoftanzania.com (wprowadziłam tylko kilka drobnych zmian(...)pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki
noteskulinarnyfigaśmietany. gdy podrośnie, wlać ubite żółtka z cukrem, dodać sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada(...)pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy naczynie z gorącą wodą. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnenasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki. Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu
Przepisy i porady kulinarne