prawda pączkowy szał już minął ale przecież jadamy je nie tylko w Tłusty Czwartek:) Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka(...)formować niewielkie kulki. Układać je na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Wrzucać pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy, który wpije niepotrzebny tłuszcz. Marmoladę przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe polukrować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKarnawał się skończył ...i skończyło się smażenie pączków, faworków itp.Ja te pyszne trójkąciki robiłam kilka dni temu i o zapomniałam o nich ...Na takie serowe pączki z czekoladą podpatrzyłam u Moniki i postanowiłam takie zrobić..bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne...ja nie zdążyłam swoich pączuszków namoczyć w czekoladzie - po prostu musiałam niespodziewanie wcześniej wyjść(...)trochę maki i wyłożyć ciasto .Zagniatać podsypując, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie. Rozwałkować ciasto na kółko o średnicy około 20 cm, nożem do pizzy podzielić na trójkąty. Smażyć pączki (ok 2-3 minuty z każdej strony) w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na papier do odsączenia
Moje domowe kucharzenieDzisiaj ostatki, a w domu zapach pieczonych pączków. Uwielbiam domowe pączki. Puszyste, bardzo delikatne i znikają w mgnieniu oka. MicrosoftInternetExplorer4 0 2 DocumentNotSpecified 7.8 磅 Normal 0 Składniki: 80-100 g świeżych drożdży 150 g drobnego cukru cukier wanilinowy 3 szklanki mleka ciepłego 10-12 żółtek(...)objętość. Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Wykrojone kawałki rolujemy w dłoniach na zgrabne kuleczki nakładając do środka troszkę marmolady. Ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy w dużym rondlu na głębokim tłuszczu. Wkładamy je do tłuszczu "brzuszkiem" w dół. Podczas smażenia patyczkiem obracamy je na drugą stronę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy
Pyszności SłodkościPostanowiłam wypróbować inny przepis na pączki, ponieważ zazwyczaj korzystam z przepisu mojej babci czas na próbowanie innych receptur. Pączki są podobne w smaku, podobne wykonanie, trochę mniejsza ilość pączków mi wyszła niż z przepisu babci, ale smaczne i rozeszły się jeszcze ciepłe. Składniki: (około 30 sztuk) 1 kg mąki 4 żółtka 2 jaja cukier waniliowy
talerz przyjemnościPączki na tłusty czwartek Składniki • 500 g mąki • 50 g drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Reszt(...)drożdżowe zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni. Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować przygotowanym lukrem Lukier
W królestwie smaków BeatyJako że dzisiaj Tłusty Czwartek, zachęcam Was do smażenia. Polecam amerykańskie doughnuts - donuts czy donaty:) Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować
Takie tam pichcenieDzisiaj Tłusty Czwartek, więc chciałam zrobić coś na tą okazję. Miały być pączki, faworki (chrust) albo oponki - standardowo, tylko chciałam je upiec zamiast smażyć. Kolega totalnie nie trzymając się tradycji chciał po prostu muffinki. Więc z ciekawości wpisałam w wyszukiwarkę "muffinki pączki" i znalazłam ten przepis . Po upieczeniu okazało się, że pączków dla mnie w ogóle nie przypominają
W kuchni bez szafeknadszedł ten dzień, w którym pączki nie tuczą :) A skoro tak jest, to postanowiłam dodatkowo zaszaleć. Nawet nie było mi żal, zrywać się skoro świt, żeby je upiec. Cudowne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany ;) No któż by się im oparł? SKŁADNIKI: 50 g cukru 35 g świeżych drożdży 150 g mleka(...)miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie
Kuchnia w opałachZdrowy koktajl z samego rana i to właśnie dzisiaj? Ależ tak! Będę przekorna bo dzisiaj Tłusty czwartek czyli święto pączków i innych słodkości a ja wyskakuję z zielonym, zdrowym koktajlem. Ale to wcale nie znaczy, że nie będę jadła dzisiaj pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba zjeść
Smaczna Pyzaćwiczeniami. Wszystko było by dobrze gdyby nie takie okazje jak zbliżający się tłusty czwartek. Jak przeżyć ten dzień nie zaprzepaszczając dotychczasowych wysiłków? Jak to jak? Nie jeść pączków!! Niby oczywiste, ale czy takie proste, gdy wszyscy i wszystko w koło kusi pięknymi , pachnącymi wypiekami. Pomimo, że jeden pączek to aż ok 300 kcal raz w roku można(...)jedzenie na kilka godzin. Przy zdrowej diecie dostarczenie na raz dużej ilości cukru oraz tłuszczów nasyconych może skończyć się bolesną niestrawnością. Aby uniknąć napadu cukrowego głodu połączmy pączka o wysokim indeksie glikemicznym z pełnowartościowym posiłkiem obiadem lub chociaż ciemnym pieczywem. Dla jeszcze lepszego samopoczucia na wieczór proponuje zaplanować aktywność fizyczną, biegania, aerobik, basen – cokolwiek sprawia
Wypieki i RumieńceJeżeli nie macie czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą(...)posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko! Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta
Kraina Miodem Płynącatłustego czwartku bez pączków. U mnie bez domowych pączków. Robione raz do roku z "sercem i duszą" smakują wyjątkowo. Zapraszam. SKŁADNIKI: 10 dag drożdży 1 kg mąki 15 dag cukru 1/2 l mleka 6 żółtek jajko 1/2 laski wanilii skórka z cytryny sól kieliszek spirytusu 6 łyżek oleju Dodatkowo smalec(...)małe krążki, nakładamy pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, robimy kulkę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Można również rozwałkować ciasto i robić tak jak TU Pączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie EwyFantastyczne w smaku i bardzo szybkie w wykonaniu pączki. Na pewno nie raz powtórzę smażenie. A przepis na nie znalazłam u Aguzji . Składniki: 3 duże banany 1 jajko 1 1 / 2 -1 3 / 4 szklanki mąki 1/ 4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/ 2 łyżeczki sody 1/ 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie(...)ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne dziwne kształty. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Czerwień i błękitLubicie pączki? Bo ja i owszem, ale szczerze przyznam, że na pierwszym miejscu i tak są serowe oponki. A chrust gdzieś tam w tyle się lokuje... Choć i on bardzo smaczny, ale zazwyczaj zaraz po usmażeniu- zresztą jak i wszystkie domowe, wysokokaloryczne i karnawałowe słodkości. Taki ich urok :) Gdyby były z całą masą spulchniaczy i innych "przydasiów", byłyby świeże pewnie(...)przez tydzień :D No ale nie ma to jak swoje, a jeszcze lepiej Mamy ;) Bo jak ktoś zrobi, to też smakuje lepiej... a przy pączkach chwilkę postać trzeba, nie oszukujmy się :) By wyszły mięciutkie, leciutkie i naprawdę smaczne trzeba im poświęcić nie chwilę i nie dwie... Dlatego raz do roku możecie sobie pozwolić i przygotować je swoim domownikom :) Składniki
Kuchnia w czekoladzie