mniej. Warto w tak pyszny sposób dodać sobie odrobiny energii. A jak kawa, to i słodki deser Tym razem sięgam po pyszną piernikową czekoladę, którą otrzymałam w mojej Slow Paczce (pisałam Wam o niej tutaj ). Świąteczne pierniczki zanurzone w lśniącej tafli gorzkiej czekolady… Coś cudownego Miłego dnia moi drodzy. Składniki: około 120 ml zaparzonej kawy 50 ml mleka (najlepiej(...)łyżeczka przyprawy 1 szczypta gałki muszkatałowej mini pianki marshmallow szczypta cynamonu A do kawy… pyszna i wyjątkowa piernikowa czekolada ze Slow Paczki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w rondelku z przyprawą do piernika i i szczyptą gałki muszkatołowej. Zaparzoną kawę dodajemy do podgrzewanego mleka, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka sekund. Przelewamy do kubka lub małych filiżanek. Podajemy z piankami (nadadzą całości
Słodkie okruszkiPączki wiedeńskie, tzw. gniazdka to kolejny rodzaj smażonych pyszności z ciasta parzonego. Ciasto jest w sumie podobne, jak na CHURROSY, może nawet być takie samo, ale w tym przepisie zamiast wody użyłam mleka. Po przepis na nie zajrzałam… Artykuł Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikChyba będziecie musieli uwierzyć mi dzisiaj na słowo, że te pączki są przepyszne . Dlaczego? Ano dlatego, że zdjęcia są jakie są czyli marne, ponieważ kiedy ciasto długo rosło to światło mi uciekło i robiłam foty dosłownie na chwilę przed zachodem. Poza tym starałam się mocno żeby te pączki wcale nie wyszły. Zaraz opowiem Wam jak to było. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzanieprzyzwoicie tuczącym, cudownym przysmakiem. Nikt dzisiaj nie liczy kalorii bo taki dzień jest raz w roku. Z tej okazji ja przygotowałam tym razem a może znowu mało klasyczne pączki ale jednocześnie tradycyjne tylko ze nie u nas a w Korei. Zapraszam na zakręcane pączki kkwabaegi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość ciasto : 1 kg mąki 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 szkl mleka 1/3 szkl ( 90 g ) cukru 35 g drożdży 6 żółtek
Polska Zupakilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek
Kuchenne WariacjeSmaczne, pachnące i puszyste pączki, nie mają konkurencji. Polecam dzisiaj swój przepis, który nie zawodzi, na pączusie tym bardziej że zbliża się tłusty czwartek. Można je przygotować kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. SKŁADNIKI : 550 -600 g mąki pszennej ( tortowej ) 3 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 50 g świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 250 ml mleka(...)Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy po 1/2 łyżeczce marmolady. Należy je teraz dokładnie skleić, odkładamy je na deskę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami pączki, z jednej i drugiej strony na złoto. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy nie są surowe w środku. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. Po ostygnięciu
Kulinarne Fantazje Marioliwierzchu. I mała ciekawostka. Układanie na ręcznikach po usmażeniu, to wcale nie jest wymysł naszych czasów. Kiedyś, dawno, dawno temu, szanująca się pani domu, układała pączki na lnianych ściereczkach lub nawet na czystym prześcieradle. I tak to odsączano dawniej nadmiar tłuszczu. Dobrze wyrobione pączki są sprężyste i delikatne, a po ściśnięciu wracają do poprzedniego stanu
Dieta moja pasjarozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (raczej mniej, niż więcej). Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. W środku każdego krążka za pomocą kieliszka do wódki wykrawamy dziurkę. Oponki i mini pączki smażymy do dobrze rozgrzanym smalcu na rumiano. Uważajcie, gdyż podobnie jak pączki lubią się przypalać, a smażą się naprawdę migiem. Gotowe oponki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem
Kate's KitchenJestem zachwycona tymi pączkami, sama sobie się dziwię czemu wcześniej nigdy ich nie zrobiłam. Robimy ciasto parzone i zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie(...)jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka zimnej wody 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady cukrowa dowolna posypka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie
Izabelawkuchnilubicie słodsze wypieki to dodajcie więcej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 350-360g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia około 1 l cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukry, całość podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy .Gdy cukry i masło się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką(...)średnim garnku do 175ºC z ciasta formujemy niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać więc tak długo je smażyłam ,aż ta część pęknięta również nabrała złotego koloru) gotowe
Słodkie zapomnieniejajka 2 serki homogenizowane waniliowe (2x140g) 2 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej np. rzepakowy do smażenia dodatkowo cukier puder do posypania gotowych pączków Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajka, serki, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksujemy za pomocą dużej łyżki lub łyżki do lodów, nabieramy ciasto i władamy(...)rozgrzanego oleju, obracamy je łyżką aby usmażyły się z każdej strony ( ważne żeby olej nie był za gorący bo pączki się przypalą ,a w środku będą surowe), smażymy na złoty kolor, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy i obsypujemy cukrem pudrem. Źródło: Fakt24.pl
Słodkie zapomnienieskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 banany 80 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
Domowy Smak JedzeniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pączki z ciasta parzonego, chrupiące zewnątrz i wilgotne w środku. Zwane też hiszpańskimi czy wiedeńskimi. Fakt, trochę zabawy przy ich robieniu jest ale warto poświęcić trochę czasu, który w pełni zostanie nam wynagrodzony smakiem :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)pieczenia wycinamy kwadraty o boku +/- 8-10cm, które smarujemy olejem i dopiero na tak przygotowane kwadraty wyciskamy z ciasta koła do rozgrzanego oleju ok. 175-180°C wkładamy pączki - papierem do góry ( papier po chwili sam odejdzie i dopiero wtedy go wyciągamy). Gniazda pieczemy po około 4 minuty z każdej strony, na złoty kolor gotowe wyciągamy i odsączamy
Słodkie zapomnieniePowinno być raczej pączki łyżką kładzione , ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha . Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same
Zasmakuj Kuchni