Idealne dla zapracowanych! Pączki robi się dosłownie chwilkę - nie mają drożdży więc nie trzeba czekać aż wyrosną! Połączenie składników i smażenie. Z tej porcji otrzymamy talerz pączusiów (ok. 20-25sztuk), jednak jeśli macie ochotę na więcej lub spodziewacie się gości to od razu zróbcie z podwójnej porcji, gdyż są pyszne i na pewno rozejdą się w błyskawicznym tempie(...)trochę podobnych do pączków angielskich na serkach homo . Dla kogo: dla zabieganych dla uczulonych na drożdże dla pączkożerców Składniki: 200g sera ricotta 2 jajka 75g mąki (ok. pół szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego) olej/smalec do smażenia cukier puder (do posypania) Wykonanie
Mania Wypiekaniasię składa, że przez ostatnie dwa tygodnie miałam ze trzy Tłuste Czwartki ;) A to wszystko dlatego, że chcę zachęcić Was do przygotowania czegoś innego, niż tradycyjne pączki. Na ten przepis natknęłam się odwiedzając blog Kasi . Te pyszne angielskie pączki, podbiją Wasze serca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Może i są pracochłonne, ale nie zrażajcie się, są tego warte(...)centymetrowe paski. Każdy pasek rozciąć (prawie do końca) na pół, spleść ze sobą i złączyć na końcach. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Tak przygotowane pączki smażyć z dwóch stron, na rumiano. Po przestudzeniu polukrować
Kuchnia w opałachPyszne pączki hiszpańskie zwane również jako wiedeńskie gniazdka. Robione z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. W smaku bardzo podobne do Churros . Polecam w Tłusty Czwartek! :) Składniki: (na ok. 15-20 sztuk) Ciasto parzone: 1 szkl wody 100 g masła szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 3 jajka Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek wody(...)gwiazdy. Na papier do pieczenia wyciskać porcje ciasta, tworząc okręgi. Papier pociąć nożyczkami tak, by każda porcja była na osobny kawałku papieru. Olej rozgrzać do 175 st.C. Pączki wrzucać na olej papierem do góry, po chwili ściągając papier. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić
Nastoletnie Wypiekanieidealnego przepisu na pączki doskonałe.Dobrze jest popróbować kilka i trzymać się tego ,z którego wychodzą nam najlepsze.Co ważne ciasto musi być luźne,delikatne i dobrze wyrośnięte. Wtedy pączusie wyjdą jak malowane. Składniki: około 20 sztuk 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml mleka plus 50 ml do rozczynu 2 żółtka 1 całe jajko(...)kolejne 0,5 godziny . Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika,aby nam się nie spaliły z obu stron po około 2,3 minuty . Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty , odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki . Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie jest surowe. Gotowe pączki przekładamy na talerz
Ladylaura.Tłusty Czwartek już za tydzień, więc mam dla Was przepis na pączki dyniowe z kajmakiem. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Pączki dzięki dodaniu puree z dyni mają przepiękny żółty kolor w środku. Razem z kajmakiem tworzą pyszne i słodkie połączenie. Pierwotnie przepis ukazał się w specjalnym wydaniu Magazynu Aromat. Składniki (na około(...)szklanki mąki pszennej chlebowej 5 g drożdży suchych lub 10 g drożdży Czytaj dalej... Artykuł Pączki dyniowe z kajmakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakubyło Im zrezygnować z ubezpieczenia inwestycyjnego. Na całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze i łatwiejsze do smażenia. Karnawał w pełni :) Polecam(...)blat. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i wycinać kółka o średnicy 7-7,5 cm. Odkładać je na blachę, oprószoną mąką do pieczenia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Odkładać na bibułkę do odsączenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć
Domowa cukiernia Ewyskładniki: 250 g mąki 250 g sera białego 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka spirytusu 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaChyba wszyscy znają pączki z serka homogenizowanego, ja przedstawiam je w wersji pikantnej. Szybkie pączki z papają i curry Składniki: - 125 g serka Apetina kremowy naturalny - 175 g serka Apetina India - papaja i curry - 1,5 szklanki mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier puder - olej Przygotowanie: Serki wkładamy do miski i mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą(...)proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Olej grzejemy w płaskim garnku (można smażyć w frytkownicy). Niewielką łyżką nakładamy porcję ciasta na olej(można z dużej łyżki zdejmować małą). Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego
Kulinarne życiePodaję Wam przepis na super proste i pyszne pączki. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Wszystkie składniki na pączki jak mąka, jajka, piwo i cała reszta powinna mieć taka samą pokojową temperaturę, warto wszystko wystawić na blat kuchenny na ok. 2 godziny przed planowanym zagniatanym ciasta
Apetyczna babeczkaPyszne, proste i szybkie w przygotowaniu mini pączki z twarogiem, oprószone cukrem pudrem to karnawałowe smakołyki, które mimo swojej kaloryczności są prawdziwą ucztą dla podniebienia a w zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę. składniki na około 25-30 sztuk 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku(...)ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu na złoto- brązowy kolor. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe pączki obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaKarnawałowe szaleństwo trwa. Królują pączki, faworki, chrusty, oponki i inne słodkości smażone w głębokim tłuszczu. Na moim blogu sporo już takich znajdziecie:) Polecam szczególnie pączki "cudo" z dodatkiem ziemniaków, nie znalazłam dotąd lepszego przepisu na pączki... Dziś postawiłam jednak na coś innego: mini-pączuszki z ciasta drożdżowego przypominającego to, z jakiego robimy racuchy; smażone w głębokim tłuszczu; bez nadzienia
6nieboLokma, czyli tureckie małe pączki - przysmak, który był znany już za czasów Imperium Osmańskiego. Lokmę rozdawano ludowi przy okazji ważnych wydarzeń - np. narodzin potomka sułtana. Dzisiaj, ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, lokma należy do bardzo popularnych słodkości w Turcji. Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :) SKŁADNIKI 3 szklanki(...)syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeostatnich dniach w ramach współpracy z marką POLSOJA otrzymałam, dużą paczkę produktów do testowania i próbowania. Postanowiłam przygotować dla Was kilka ciekawych wpisów i podzielić się opinią o tej marce. Na dobrą sprawę jak każdy z nas uda się do sklepu i będzie chciał zakupić pyszne tofu, na pewno traficie na produkty tej marki. Do przygotowania wieńca wykorzystałam bio tofu(...)Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje! Serdecznie zapraszam i polecam! ORKISZOWO- OWSIANY WIENIEC ZE SZPINAKIEM I TOFU SKŁADNIKI: - 250 g mąki owsianej - 250 g mąki orkiszowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 150 -200 ml ciepłej wody - 100 g masła stopionego - 1 duże jajko ekologiczne - 5 g soli NADZIENIE: -BIO tofu naturalne marki POLSOJA - 1/2 paczki mrożonego szpinaku
SMYKWKUCHNIgłośnych dancingów, śpiewów, biesiad czy dystyngowanych balów. Każdy wybiera dla siebie to, co mu najbardziej odpowiada, także w kwestii jedzenia w tym okresie. Jednak niezmiennym jest fakt, że pączki muszą być. Obowiązkowo! Poniższy przepis w całości znajdziecie na drugim blogu, pod adresem: http://karmel-itka.pl/paczki-nadzieniem-jablkowym/ . Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego najważniejszy jest etap wyrabiania(...)gluteniny, które podczas ugniatania łączą się ze sobą, tworząc gluten, który odpowiada za specyficzną konsystencję ciasta. W mące bezglutenowej ten etap nie zachodzi. Więc w jaki sposób upiec takie pączki? Wszystkiego dowiecie się na drugim blogu. Zapraszam! Tak dobrych pączków dawno nie jadłam ;) Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiPączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być(...)takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się przy odpowiednim stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie
Smaczna Pyza