Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere. Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy. Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)smakowego kremu, dlatego też próbowałam go jeszcze podczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;) Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart. Serdecznie polecam;) Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g cukru
Krakowskie smaki AniBył sobie pączek , co nie miał rączek i okrąglutki był jak miesiączek. Miał lukrowaną, złocistą skórkę a w środku dziurkę na konfiturkę. " "Góra pączków, za tą górą tłuste oponki z konfiturą, za plackami misa chrustu bo to dzisiaj są zapusty." Tymi oto wierszykami rozpoczynam Tłusto Czwartkowy wpis, ale dzisiaj już nie będzie przepisów na słodkości, podawałam Wam je ostatnimi(...)chyba ;) . Idealna propozycja na smaczne i sycące danie. Delikatne mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 0,8 kg piersi z indyka papryka zielona 1 cały pomidor 2- 3 kiszone ogórki
Krakowskie smaki AniTłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku(...)dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Szefowa kuchniDziś w każdym domu rozchodzi się zapach smażonych pączków, faworków, karnawałowych róż czy oponek. Bo jak wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnibędzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki(...)rozgrzanie oleju – powinien mieć ok. 170-180°C. Jeśli będzie zbyt zimny to faworki będą chłonąć tłuszcz, jeśli rozgrzejemy go dobrze – będą idealne. Lane faworki / lany chrust / pączki faworkowe: 3 jajka 3/4 szklanki mleka (200 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 torebka cukru wanilinowego 1 łyżka rumu / ekstraktu waniliowego / wódki olej rzepakowy do smażenia
Poezja smakuTrochę lżejszy tłusty czwartek Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, u nas zwane chrustem. Koniecznie smażone na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś(...)tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym robimy nacięcie i przewlekamy
Bon Appetit MałgorzatyTłusty Czwartek już jutro, więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu w jaki sposób będziecie dostarczać sobie zbędnych kalorii to przygotujcie te pieczone pączki. Jako że nie ociekają tłuszczem ze smażenia to można żyć złudną nadzieją, że być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka(...)przypadku chińskich pierożków. Przekładamy na papilotki łączeniem do dołu, układamy na blaszce i zostawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte pączki smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Jemy jeszcze ciepłe, popijając zimnym mlekiem, a potem cierpimy z powodu bólu brzucha. Ale warto
sama złodyczJuż jutro Tłusty czwartek więc pączkowy szał trwa. Prawie na wszystkich blogach znajdziecie świeże, jeszcze ciepłe, wpisy z pączkami , pączusiami , faworkami czy innymi słodkościami . Co tam kalorie, diety i dbanie o linię! Tradycją jest zjedzenie przynajmniej jednego tłustego pączka w celu zapewnienia sobie dostatniego życia na resztę roku. Nie przepadasz za pączkami? Może skusisz się na bułeczki różyczki ? ROZWIŃ
Smaczna Pyzawypróbowania, przecież w najbliższych dniach będą ku temu jeszcze inne okazje: ostatnia sobota Karnawału i Ostatki. Słodki Tłusty czwartek Faworki, czyli chrust II Churros Donaty (donuts) Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Chrust czyli faworki Churros con chocolate
Kulinarne przygody GatityJuż niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami. Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;) A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :) Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać
Kuchnia w opałachChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki(...)sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie. Wtedy papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty i delikatnie smarujemy olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papierze do pieczenia "paluszki" lub inne kształty - u mnie
Słodka Stronadanie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka miękkiego masła
Kulinarne przygody Gatityjakiegoś czasu na blogach kulinarnych panuje boom na pączki, faworki i inne tłustoczwartkowe słodkości. I ja się skusiłam na zachwalane przez wiele osób pączki na serku homogenizowanym. Po przejrzeniu wielu przepisów stwierdziłam, że właściwie niewiele się one od siebie różnią. Skorzystałam z przepisu z bloga, który jeszcze mnie do tej pory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się
Kto ugości moich gości?Pączki na podstawie przepisu Tatter z cincin.cc. Pączki nigdy nie były moją specjalnością. Raczej niechętnie się do nich zabierałam w obawie o kiepski efekt końcowy. Przepis Tatter okazał się niezawodny. Polecam. 90 dag mąki pszennej 150ml letniej wody 310ml letniego mleka 2 duże jajka 10 dag cukru 10 dag masła 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant Dodatkowo(...)grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Gdy podrosną smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatuty 180 stopni, po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. Gdy pączki przestygną nadziewać je wybranymi dodatkami, obsypać cukrem pudrem. Polecam do nadziewania krem adwokatowy wg poniższego przepisu znalezionego na blogu Moje wypieki. 350 ml mleka 250 ml advocatu 6 żółtek
Praktyczna plPostanowiłam zebrać w jedno miejsce moje propozycje na karnawałowe słodkości. Zapraszam do listy przepisów. Oponki z serem Pączki serowe Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / ptysiowe gniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą
Kuchnia domowa Ani