tartę na paterę lub talerz. A jeśli spodobała Wam się prostota tart z gotowych ciastek (Oreo w szczególności ;) to polecam także jej bliźniaczą malinową wersję . Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru
Ciastkozercystopniach ok 35 minut. Można powoli zabierać się za robienie masy: *1 kostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe * 3 łyżki cukru Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu
Pieprzyć z Fantazjąu017cki mas\u0142a do podsma\u017cenia\r","2 z\u0105bki czosnku\r","s\u00f3l, pieprz, natka, ostra papryka do smaku\r","\r","Rolada\r","1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych)"],"name":"Rolada waflowa z nadzieniem ruskim","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez prask\u0119.\r","Cebulk\u0119 kroimy i podsma\u017camy(...)sera białego 1 mała cebula 2-3 łyżki masła do podsmażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, natka, ostra papryka do smaku Rolada 1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych) Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobniony ser biały, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i przyprawy. Mieszamy. Wafel kładziemy na ściereczce
Mieszam w Garnkurondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz. 7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści(...)oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie). 8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz. 9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. 10. Smażymy
Słodki Kompromisfirmy Mońki dostałam paczkę ich produktów. W paczce niespodziance znalazły się sery topione jak i żółte. Dodatkowo zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie aby na bazie sera przygotować danie. Myślałam o zupie serowej ale byłoby to zbyt banalne. Kotlety z serem też nie są jakieś WOW. Pokusiłam się więc o przygotowanie na bazie sera gouda lodów wytrawnych. Podałam
Kuchnia w oparachbędę ryzykowała pecha przez pączka. My świętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego. Wczoraj otrzymałam również od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu(...)paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO Jako, że dziś, jak wspomniałam, jest Tłusty Czwartek, przygotowałam na bazie Mąki z samopszy BIO pączki. Ale pączki nie takie zwykłe. Pączki są z dodatkiem płatków kukurydzianych
Kuchnia w oparachPamiętam jak kusiły mnie zawsze kolorowe żelki z paczki. Słodkie, kształtne, miękkie i bardzo smaczne. Paczka szła naraz, nikt nie zostawiał takich smakołyków na później, nie dało się. Dziś zdaję sobie sprawę jaki jest ich skład, ile zawierają cukru… postanowiłam sama przygotować żelki, bo żadna to filozofia. Można przygotować żelki z żelatyny (tej zwierzęcej) lub agar-agar – wegańskiej
Zasmakuj Kuchnifakt, a mianowicie - jak ten deser został dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze, którzy przebywali w niewoli alianckiej, mieli prawo do otrzymywania paczek z domów. Prawie każdy z nich, oprócz podstawowych rzeczy, dostawał w paczkach właśnie ten deser. Tiramisu spróbowali też alianci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że zakochali się w nim od pierwszego
Gotuję Testujęjogurt gruszkowy 150 g 2 żelatyny fix deserowe Dr Oetkera 100 ml zimnej wody 200 ml przegotowanej gorącej wody 2 galaretki truskawkowe Winiary 600ml przegotowanej wody 2 paczki czarnych markizów Cukry Nyskie 1 paczka herbatników fit& free o smaku waniliowym Wykonanie : Okrągłe wysokie naczynie żaroodporne wykładamy folią, na spodzie układamy okrągłe herbatniki fitfree, markizy przecinamy
Sama słodycz i szczypta chiliwykorzystanie resztek ziemniaków. Tym razem wypróbowałam gnocchi w szpinakowej i wiecie co super zupa wyszła. Spróbujcie sami! Bardzo lubię szpinak. przeważnie używam świeży i kupuję duże paczki. Jedna paczka na szpinakową to wystarczająca porcja. Szpinakową miksuję oczywiście, bo rozgotowany szpinak to smakuje tak sobie. Zmiksowana szpinakowa smakuje brutalnie i przywołuje wiosnę ale niestety tylko kolorem. U nas mróz, więc zupa
codojedzeniaEkspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA 16 SZTUK 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka(...)cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub czekoladą. Można udekorować kolorowymi posypkami - ja nie zdążyłam, tak szybko zostały zjedzone :) Smacznego i polecam ten przepis jest prosty i szybki :) Przepis na pączki z piekarnika KLIK
Pani na deserDzisiaj Tłusty Czwartek i z tego, co widzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera(...)kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę lub inną ulubioną posypkę). Inną wersję dietetycznych słodyczy na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj . A wy kupujecie, smażycie samodzielnie czy wolicie mniej kaloryczne zamienniki pączków w ten jedyny dzień w roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej
Fitkotsól, jajka i rozczyn. Przemieszać. 5. Na koniec dodać masło. 6. Całość wyrabiać na gładką masę. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w tym tkwi sekret puszystych pączków 7. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny 8. Po tym czasie formować pączki, albo kulać kuleczki albo wałkować ciasto na 1,5cm i wycinać szklanką. 9. Pozostawić
Dziś Ja gotujePyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta. Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem
Kuchcik gotuje