Karnawał już za nami dawno ale może ktoś się skusi na takie małe pączki - racuszki. Smaży się je błyskawicznie i warto zrobić taki szybki deser czy śniadanie. A jak wpadną niespodziewani goście będą nimi zachwyceni, polecam do upieczenia. Pączki - racuszki na jogurcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDługo się zastanawiałam co przyrządzić z paczki Z OWSIANKI TRUSKAWKOWEJ- Zdrowe nie Nudne i pomyślałam czemu nie upiec przepysznych,kruchych i zdrowych makaroników.Takie danie zOWSIANKI TRUSKAWKOWEJ-jest szybkie w przygotowaniu np.na śniadanie wystarczy 3 sekundy aby je przygotować.Zalewamy je mlekiem,jogurtem lub kefirem.Świetne źródło błonnika.Można je zabrać czy do torebki ,czy plecaka albo(...)trzymać w ręku i chrupać po drodze jak chipsy, a o ile zdrowsze jest to chrupanie.W domu jak się je piecze przepięknie pachnie truskawkami. 1/2 szkl.mąki 3 paczki Owsianki truskawkowej firmy Kupiec Coś na Ząb 10 dag.pokrojonych drobno migdałów 10 dag.masła 2 rozbełtane jajka 6 dag.cukru(można dać więcej bo nie są zbyt słodkie) 1 cukier waniliowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasteczek, bułeczek czy też jabłek. Dobrze komponuje się z: zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Potrzebujesz (naczytałam się mądrych książek i gazet): kawałek świeżego imbiru z żywym pączkiem minimum 6 cm, czyli jasnozielonym, nabrzmiałym oczkiem *znajdziesz bez problemu w każdym markecie szeroką doniczkę dobrą próchniczą ziemię doniczkową Sadzimy zielonymi/żywymi pączkami do góry i przykrywamy 2 cm warstwą
greenscarfstronie SmakujLokalnie możecie zamówić paczkę zdrowych, ekologicznych produktów od lokalnych producentów. Paczka jest gotowa do odbioru w piątek, abyście mogli się cieszyć w sobotę rano pysznym śniadaniem 🙂 U mnie na … Czytaj dalej Śniadanie ze SmakujLokalnie
czarrna od kuchniświecie biało-zielone barwy, a w trakcie pieczenia nabiera złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;) Składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego) 1 por 6 jajek 150 ml słodkiej śmietanki 180 g startego cheddara
zadanie-gotowaniezwilżona. Następnie dzielimy nasze ciasto na w miarę równe części (50 - 60 g) i nadajemy im w mirę kulisty kształt. Możemy też ciasto lekko rozwałkować i wykrawać nasze pączki za pomocą szklanki czy okrągłej foremki. Znów pozostawiamy na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. Również przykryte, by zbytnio nie wyschły. Smażymy je po 2 minuty z każdej strony, na oleju rozgrzanym(...)pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy curd przygotować spokojnie dzień lub dwa wcześniej, ponieważ w takiej formie możliwe jest przechowywanie niego nawet 2-3 tygodnie w lodówce. Nadziewamy nasze pączki. Proponuję od góry, bo następnym naszym krokiem będzie przykrycie ich bezą, a zatem ukryjemy miejsce nakłucia. Jeśli nie posiadamy końcówki do nadziewania, to spokojnie większa strzykawka również się sprawdzi. Beza
Karczma Honoriettyszczypie w zęby", za to tak smaczne, że sama zjadłabym całe. Jeśli lubicie takie połączenia to to ciasto musicie zrobić koniecznie! *foremka 25*34 Składniki: 2 duże paczki krakersów 2 duże paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 5 łyżek solonego masła orzechowego z kawałkami orzechów 5 łyżek kremu typu Nutella 2 opakowania budyniu waniliowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki słodkiego mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 25 dag kokosu ok.3 paczek herbatników maślanych 1 szklanka adwokatu Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy(...)budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy . kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i przykrywamy folią. Smacznego
Gorący kąsekZostało mi sporo czekoladowego nadzienia od wczorajszych pączków. Postanowiłam je wykorzystać do brownie z malinami. Brownie na niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach
codojedzeniaskładniki: 460 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml letniej wody 15 g drożdży 60 g cukru 1 jajko 30
Domowy Smak Jedzeniapyszne :) Nie nazwę tego zdrowym przepisem, bądź co bądź mamy tu do czynienia z głębokim smażeniem, jednak jest to na pewno wersja zdrowsza niż tradycyjne. Zdecydowanie też zdrowsza niż pączki, które będzie można jutro kupić w sklepach. Najgorsze są te marketowe - zrobione będzie z najgorszej mieszanki mąki z dodatkiem wielu "E" i innych substancji o dziwnych nawach, niskiej jakości oleju(...)sztucznej marmolady. Ja za takie pączki dziękuję. Wolę moje faworki :) Przy głębokim smażeniu ważne jest by używać odpowiedniego tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki
pyszne zdrowościkolejny przepis rodzinny, dostałam go od mamy, a mama od babci. Więc zapraszam na sprawdzone pączki takie pyszniutkie, takie domowe, babcine. No, a że Tłusty Czwartek, to nie będziemy sobie odmawiać przecież tych dobroci w ten dzień. Składniki: 500 g mąki 40 g drożdży 60 g masła 2 łyżki cukru 1 szklanki mleka 2 jajka(...)oprószony blat, przykryć i pozostawić na kolejne 25-30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu, pączki nadziać marmoladą, polukrować lub posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiPyszne, puszyste i delikatne w smaku. Oszukane oponki :) Kółeczka po oponkach usmażyłam na oleju kokosowym, otrzymując mini pączki. Idealne na przekąskę przed tłustym czwartkiem ;) Muszę przyznać, że oszukane, to nie to samo, co prawdziwie „taplane” w oleju. Jeśli więc tłuszcz Wam niestraszny, to śmiało – smażcie! Waniliowe oponki z ricottą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje
Kucharzycatradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam z całego serca te racuchy. Smakują jak prawdziwe, puchate pączki a pracy przy nich tak niewiele. Moje zniknęły jeszcze ciepłe :) 1/2 kg mąki 1/2l ciepłego mleka op. drożdży instant (8g) łyżka domowego cukru waniliowego jajko
Smakołyki Asijutrzejszy tłusty czwartek zaproponuję Wam szybkie pączki twarogowe. Polecam przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's world