Lubicie pączki ? Ja czasami mam na nie dużą ochotę. Wtedy jeżeli tylko czas mi na to pozwoli robię je w domu. Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie. Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś
Polska ZupaSmażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco(...)wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy je po usmażeniu lukrem. Proponuję przygotować go z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia (około 1 litra) Lukier
Smakowity Blog KulinarnyKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze(...)wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia. W tym czasie w dużym garnku lub w woku rozgrzewamy olej. Oponki smażymy
vaniliowoczekoladowaDziś wam pokaże jak wyglądają pączki z serkiem naturalnym.Smaku wam nie pokaże ale mogę śmiało powiedzieć, że są rewelacyjne. Składniki: mąka pszenna typ 650 300 g mąka pszenna typ 500 200 g serek naturalny 350 g( można takie opakowanie kupić w pojemniczku) 2 jajka 2 żółtka drożdże świeże 40 g masło 100 g mleko 125 ml cukier(...)przykryte miską na godzinkę. Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł. Lukier: Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam
Różowa kuchniaSposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym. Składniki 1 kg mąki 30 g drożdży 1 łyżka cukru ok. 1 szkl ciepłej wody 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli farsz ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem firmy Bonduelle(...)Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 7. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. 8. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , drożdżowe , groszek , kukurydza , parmezan , pączki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyminut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać. Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć
Obiad gotowyPączki, bliny, cepeliny ... Dzisiaj mam dla Was recenzję książki niezwykłej - książki o smakach, obyczajach i historii Wileńszczyzny i Polakach tam mieszkających. Oprócz świetnych przepisów (zaraz i o nich), p oznajemy historię polskich i litewskich potraw, znajdujemy anegdoty o życiu Polaków w Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką(...)gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami
Moje Kuchenne RewelacjeWiem że już po karnawale, ale mam dla Was przepis na pączki teściowej :) Pyszne, malutkie pączusie wypełnione domową konfiturą ! SKŁADNIKI: żółtka 4 szt. mąka 1 kg. drożdże świeże 50 gr. cukier puder 1/2 szkl. masło roztopione i ostudzone 1 łyżka sól 1 szczypta aromat migdałowy kilka kropel mleko 700 ml. rum 1 kieliszek cukier kryształ 1 łyżka konfitura(...)ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną
Kuchnia PaulettesSłodkie smażone wegańskie pączki z dziurką. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można(...)partiami 3-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Wystudzone pączki podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego
My Culinary ArtPączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowałam je inspirując się przepisem przepisem ''Kuchni Polskie ''jednak znacznie go zmieniłam(...)ciasto wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy mąką. Wałkiem rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatką małe kółka. Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliwszystkich wielbicieli pączków ich niedrożdżowa alternatywa. Dla małych łasuchów, lubiących pączki, ale najlepiej by były one bez nadzienia... te będą idealne. Błyskawicznie się je przygotowuje, są bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się formowały(...)zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka minut na niezbyt dużym palniku, aż się przyrumienią. Kontrolujemy obracanie, gdy nie odwracają się same
Smaczne ZdroweTłusty czwartek i obowiązkowo muszą być pączki...sporo przepisów już wypróbowałam , sporo czeka w kolejce do wypróbowania..i nie mogłam zdecydować się jakie pączki zrobić..aż w końcu wybór padł na pączki, które już upatrzyłam daaawno temu tutaj .. moje nie wyglądają tak pięknie, są posypane tylko cukrem pudrem, ale są bardzo pyszne...polecam..Ja zrobiłam z połowy porcji
Moje domowe kucharzenieskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki ultra lekkie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCynamonowe pączki z karmelem i posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło
Pink Envelope