małym kieliszkiem). Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe
Słodka StronaKarnawał to czas słodkości, czyli przeróżnych pączków i faworków. Ja też dzisiaj zrobiłam pączki na mleczku kokosowym, bo zostało mi z przygotowania obiadu. W sieci znalazłam fajny przepis , który wam poniżej prezentuje. Pączki są inne niż nasze oponki, jak stwierdziła córka przypominają jej tempurę do krewetek ale słodką. Polecam jako ciekawostkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo wciągające. Polecam :-) Ilość żółtek powoduje niesamowitą miękkość i delikatność, warto więc się pokusić o ich zrobienie. Przepis wzięłam od Dorotus . Z podanego przepisu wyszło mi ok 45 pączków. Składniki: 800 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 8 żółtek trochę mniej niż ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży(...)suszonych 1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml) ¼ łyżeczki soli 2 łyżki rumu lub spirytusu Dodatkowo cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia pączków konfitura lub dżem do nadzienia Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki. Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn
Na słodko lub wytrawniePączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * jajko – 4 szt * sól – 1 szczypta * woda – 125 ml * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)czas miksując. Wkładamy do szprycy lub rękawa. Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem. Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka. Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na Słodkonumery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty". Jednak składniki podane w przepisie, oprócz mleka kokosowego, nie przekonały mnie(...)końca. Mam na myśli przede wszystkim drożdże instant, do których nie umiem się przekonać oraz brak jajek. przecież żółtka to baza tradycyjnych pączków... Chcąc połączyć jedno i drugie, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że wyszła mi pyszna polska wersja afrykańskich pączków ;) Czytaj więcej
bistro mamawyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, ( można nadziewać po upieczeniu szprycą ze specjalną nasadką, wtedy od razu nadawać okrągły kształt) nadawać płaski kształt, kłaść po łyżeczce marmolady i zlepiać pączki. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej (zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta), wrzucać po tyle pączków, aby swobodnie pływały, smażyć na złoty brąz, do brązu(...)gdyż wtedy z wierzchu będą usmażone, ale w środku mogą być surowe). Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z tej ilości ciasta wychodzi około 27 pączków
Mix smakuStaropolskim obyczajem w tłusty czwartek pieczemy i jemy – pączki, chrusty, oponki z twarogu, gniazdka. Oczywiście, nie wszystko naraz. Jeśli wierzyć przesądom, to „kto nie zje w tłusty czwartek przynajmniej jednego pączka, to w pozostałej części roku nie będzie mu się wiodło”. No cóż, każdy pretekst jest dobry do pieczenia, jedzenia… i nie tylko. Że czwartek, już pojutrze, więc(...)rozwałkowuję na grubość 1-1,5 cm. Foremką (można szklanką) wykrawam kółka, a kieliszkiem środki. Smażę we frytkownicy (można w szerokim, niskim rondlu), do zrumienienia – oponki i małe pączki. Można też poskręcać oponki w ósemki. Usmażone, odsączam z nadmiaru tłuszczu, na papierowych ręcznikach, następnie posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są, oczywiście, na świeżo. Ostatecznie, to tłusty czwartek, więc możemy poddać
mojewypiekiinietylkoSzybki przegląd lodówki zaowocował jeszcze szybszym wypiekiem. Gdzieś się przyczaił serek mascarpone. Do czegoś trzeba go było zużyć. Podpowiedzi udzieliła mi Dorota Smakuje , wychodząc z propozycją na pączki z serka mascarpone. Składniki: - 250g serka mascarpone (miałam trochę więcej, proporcje dopasowałam do ilosci serka) - 1,5 szkl mąki tortowej - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka rumu (lub innego alkoholu(...)jedne i drugie – do woreczka włożyłam tylkę w kaształcie gwiazdki – 13). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać na ręczniki papierowe. Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Pączki z serka mascarpone najlepiej smakują świeże. Jeśli zostaną na drugi dzień, w zasadzie też nie ma problemu. Wystarczy je dosłownie przez chwilkę podgrzać w mikrofali. Jest to wypiek bardzo szybki
mojewypiekiinietylkoTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą. Nie ma chyba osoby , która w ten dzień nie skusi się na pączka – i dobrze! Ponoć to przynosi później pecha! Dziś mam dla Was przepis , który śmiało możecie wykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy(...)drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy. Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;) A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy! Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Polecam! SKŁADNIKI: * mleko – 90 ml * olej – 60 ml * duże jajko – 1 szt * olejek waniliowy – 1 łyżeczka * mąka pszenna
Ostra na SłodkoDawno temu, kiedy byłam młoda mężatką i mieszkałam z teściową odkryłam oponki - pyszne serowe pączki w kształcie...opony. Dobre pączki zrobić, to nie lada sztuka. Oponki natomiast są znacznie prostsze, może je zrobić nawet ten, kto stawia pierwsze kroki w kuchni. Ja, kiedy dostałam ten przepis, byłam własnie taką początkującą kucharką :) Dziś, kiedy zabrałam się do pisania(...)olej do smażenia Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki z otworem w środku. Ja użyłam dziś szklanki i kieliszka. Smażymy tak jak pączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem
Codzienna kuchnia niecodziennamówimy na to parowańce ale słyszałam nazwę pampuchy, buchty, pączki,kluski na parze - jak zwał tak zwał ale muszę przyznać że ten smak pozostanie mi zawsze w pamięci. Przypominam sobie jak z samego rana, moja babcia, gniotła ciasto a potem zapach parowanych pączków unosił się nad moim łóżkiem. Babcia zawsze robiła do tego skwarkową okrasę, co po latach wywołało szok(...)wśród moich znjomych ( pączki z tłuszczem?!) Ja po prostu podaję to z dobrym dżemem, oczywiście własnej roboty ( przepis napiszę w innym poście) lub też rozpuszczoną czekoladą lub sosem owocowym ew.waniliowym. Innym wariantem jest podanie parowańców z sosem pieczarkowym ( przepis potem:)) Pysznie smakują również odsmażone na maśle, na rumiano. A o to pampuchy w trakcie wyrastania :) Składniki: 1 opakowanie drożdży
Olikowa kuchniaopinią. Adres strony i logo. https://www.bee.pl/ Jakość zapakowania przesyłki. Może zacznę od tego, że przesyłka była kompletna , bo to w sklepach internetowych istotny element. Poza złożonym zamówieniem w paczce znalazłam również kilka gratisów. Paczka była zapakowana solidnie, więc nie ma tutaj mowy o tym, że coś szklanego ulegnie stłuczeniu, czy też inne produkty ulegną uszkodzeniu. Jak można zobaczyć(...)Dodatkowe informacje. Możliwe sposoby płatności za dokonane zakupy, to: przedpłata na konto, przelewy24 lub pobranie. Jeżeli chodzi o metody dostawy , to jest to: odbiór osobisty, odbiór w placówce Poczty, paczka pocztowa, paczkomaty lub kurier. Całą tabelę wraz z cennikiem można zobaczyć na stronie. Aby za przesyłkę pocztową, paczkomat, czy też kuriera nie zapłacić nic, należy złożyć zamówienie na kwotę
Passions hobbies lifeWśród spożywczych są to, któreś z kolei i powiem szczerze, że jestem z nich bardzo zadowolona. Błyskawiczna przesyłka - plus dla sklepu. Ciekawa strona internetowa - kolejny plus. Ale sposób zapakowania paczki przebił wszystkie inne sklepy. Każdy produkt zapakowany był w dość sporą warstwę foli bąbelkowej owiniętej szczelnie taśmą. Nic nie miało prawa się uszkodzić. Musiałam się natrudzić aby rozpakować paczkę(...)spotkałam się, że paczka spożywcza była zapakowana byle jak i produkty się rozsypały lub wylały. Ze sklepem Bee.pl nie ma takich problemów. Sklep ma w sprzedaży wiele produktów (zdrowa żywność, produkty dla dzieci, dla domu, naturalne kosmetyki czy suplementy diety). W swoim asortymencie ma wiele znanych mi firm, którym ufam od lat. Koniecznie zajrzyjcie na ich stronę. Od dziś mój
VioletoweKucharzenieLubicie słone przekąski? Ja teraz się już ograniczam, ale swego czasu nie było zmiłuj... Raz w miesiącu, przed nalotem cioci w czerwonym mercedesie musiałam się odstresować i sięgnąć po paczkę chipsów 🙈 Przeszło mi to dopiero w ciąży i utrzymuje się do teraz. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zgrzeszyła i sporadycznie nie wyciągnęła z paczki kilku, kiedy widzę(...)Mąż sobie chrupie ze smakiem. No ale to jest właśnie garść, a nie od razu cała paczka (już nawet nie chcę myśleć ile to ma kalorii i świństwa w sobie!). Dlatego powstała też ta sałatka. No bo wiecie, z jednej strony ktoś może mi zarzucić, że nie zdrowo, ale z drugiej... no jak! Przecież to sałata! Na dodatek bez majonezu
Kuchnia w czekoladziegorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie(...)gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę studzimy i przekładamy nią wafle. Każdą paczkę osobno. Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy na nich położyć np deskę do krojenia, książkę itp. Zostawiamy w lodówce na około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku