odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR , której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta(...)które zostały zjedzone prosto z patelni :) Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami. Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami
SzczyptaSmaQrezygnować np. z ciasta od czasu do czasu. Najczęściej w weekend albo w pracy, jeśli koleżanka ma urodziny albo w deszczowy dzień, kiedy z inną koleżanką postanowimy pocieszyć się pączkiem. Nie robimy tego ani codziennie ani co drugi dzień. To się zdarza raz na miesiąc a czasami rzadziej. Mam też teraz jedną zasadę. Moja waga stoi od dłuższego czasu(...)miejscu. Jeżeli się waha, to +/- 1 kg. I to jest właśnie mój obecny wyznacznik, który limituje weekendowe dobra. I nie chcę, żeby ten pączek był z ksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką
bistro mamaPiękna pogoda, piękne słoneczko za oknem i od razu jest chęć do działania. Chcąc zrobić dzieciom i mężowi niespodziankę upiekłam donaty czyli pączki z dziurką. Wyszły pulchne i smaczne. Zrobiłam lukier w dwóch kolorach. I wiecie, które pierwsze zniknęły? Właśnie te z białym lukrem. Może i Wy upieczecie? Składniki: 600 g mąki 200 ml mleka(...)szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić do zastygnięcia. pieczone pączki -donaty donat-pączek z dziurką
O kuchni z uczuciemBardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału. Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 jajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier(...)grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na głębokim oleju i przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową
Kuchnia w czekoladzieDobre pączki nie tylko na tłusty czwartek Składniki - 4 szklanki mąki + do podsypania - 5 żółtek - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 1/3 szkl mleka - 2 paczki suchych drożdży - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1 słoik powideł z pigwy - 1 l oleju - cukier puder Sposób przygotowania 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru(...)troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły 4. - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki na oleju odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem
W królestwie smaków BeatyPączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki
Tradycyjna Kuchniaoparciu o przepis na pyszne pączki serowe postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco(...)jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Posyp je cukrem
Wielki apetytRobiliśmy już faworki i oponki serowe... Tym razem spróbujemy pączusiów SKŁADNIKI (na o 30 pączków): 2 szklanka (250 ml) mleka 100 g świeżych drożdży 5-6 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 4 łyżki spirytusu 2 litry oleju np. rzepakowego lub smalcu, 1 kg mąki pszennej tortowej 8 żółtek 8 łyżek stołowe masła , roztopionego i ostudzonego(...)minut do wyrośnięcia. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Powoli rozgrzewać olej. Przygotować talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać
MarciochaKucharzyAmerykańskie pączki z dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych(...)foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki i kieliszka. Z podanych proporcji wyszło mi 20 pączków. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego
Ciastkozercydomu zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 170 g masła szczypta(...)ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową
Kulinarne InspiracjeWielki Piątek, szał przedświątecznych przygotowań, Blondynka upaprana po łokcie w mące i gorzkim kakao otwiera drzwi, a tam kurier i paczka. Szara zwykła paczka. Wcale nie! Bo paczka niezwykła! Ja wiem, że tylko niezwykli ludzie mają odwagę zapakować coś w ot taki zwykły szary papier. Produkt wyjątkowy nie straci przez to na swojej wyjątkowości. Pomysł pakowania sprawił(...)wielką ilość paczek jakie dostaje w mojej głowie utkwiło tylko kilka firm, całe trzy :) Kiedy ściągnęłam papier dalej nadal było szaro, ale tak naturalnie. I moje wałki! Jakieś tam ptaszki i ten mój, mój osobisty wałek. Podpisany "made by Blondynka Gotuje", widzicie? Piękne wykonanie. Mimo iż na rynku prosperuje kilka firm, które mają podobne wałki, z najróżniejszymi wzorami, ja wolę
Blondynka GotujeTłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)grubość 1 – 2 centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone
Za drzwiami kuchniTłusty czwartek już w tym tygodniu, więc czas na pączki. Tym razem w wersji mini i z dodatkiem ricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam. 'mini pączki z ricottą' Składniki: - 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sobą jajko, cukier, mąkę, mleko, ricottę i skórkę z cytryny. Olej podgrzej do 170C. Z ciasta formować kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Przewrócić dopiero, gdy brzegi mini pączków się zarumienią na złoty kolor. Po usmażeniu, układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. W miseczce zmieszać cynamon z cukrem pudrem. Ciepłe pączki obtoczyć w mieszance cynamonowo-cukrowej
CookYourselfnajpierw moje oczy spoglądają na jedzenie, później odzywają się moje kubki smakowe, a dopiero potem rozum. Inaczej rzecz ujmując, kiedy tylko otworzyłam karton bezkarnie zabrałam się za pałaszowanie pierwszej paczki! Wybór padł na tego oto bohatera: 1. WAFLE EXTRA CIENKIE - SOLONE KUKURYDZIANE Bardzo spodobała mi się paczka w formie małego trójpaku. Super rzecz. Odcinam jedną paczkę i wrzucam(...)torebki. Pozostałe nie mają dostępu powietrza, dzięki czemu zachowują swoją świeżość, chrupkość i czekają na swoją kolej. Mała paczka idealnie sprawdzi się, gdy zacznę odczuwać mały głód, albo najdzie mnie ochota na "coś" do pochrupania. Sprawdziłam je również jako zamiennik kalorycznego popcornu, który serwowany jest w kinach. Smak podobny, ale wafle dużo korzystniej wpłyną na moją urodę, w końcu jeden
Sajkofanka smakuSkładniki: (na około 20 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość(...)kółka szklanką bądź okrągłą foremką. Odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze urosły. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem
KreatywnePiny