Niedługo tłusty czwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI(...)Dodaj napis Pączki Składniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 150 g cukru Pól litra mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru
W kuchennej krainiePączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli(...)odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć do napuszenia na około 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie - mleko wymieszać z ajerkoniakiem. Do rondelka przelać 3/4 płynu, pozostały odstawić
Domowa cukiernia EwyZbliża się Tłusty Czwartek. Na blogach kulinarnych trwa pączkowo-faworkowe szaleństwo. Chciaż na codzień raczej nie jadam pączków, w ten jeden dzień w roku naprawdę mi smakują i potrafię zjeść ich kilka na raz. Muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie smażyłam sama pączków, ani faworków. Zawsze robiła to moja Mama, a po przeprowadzce do Warszawy zaczęłam kupować gotowe tłustoczwartkowe(...)smakołyki. Czas to zmienić! W Wyzwaniu Kulinarnym na 2015 rok jest punkt "Pączki domowej roboty", więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym
Zawsze głodna!Karnawał dobiega końca, a więc warto uprzyjemnić sobie ostatnie chwile Pieczone pączki wprawdzie nie smakują jak te smażone, ale na pewno są lżejsze i mniej kaloryczne. A do tego w słodkiej posypce z cukru i cynamonu nikt się im nie oprze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, a na drugi dzień po podgrzaniu np. w mikrofali. function load(url, callback(...)versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16086/paczki-pieczone&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('a69391130b3fd32d61283fd21dfda2f5').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pączki pieczone Drukuj przepis Składniki 5 szklanek mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 14 g drożdży świeżych 2 łyżki masła szczpta soli posypka kilka łyżek masła cukier
CoolinarniePLTemperatura tłuszczu do smażenia pączków powinna wynosić 150-160 C nie więcej i nie mniej. Temperaturę tłuszczu możemy zmierzyć termometrem elektronicznym, który możemy kupić np. w internecie. Gdy temperatura jest zbyt niska, pączki będą wsiąkać dużo tłuszczu, będą ciężkie i nie zdrowe. natomiast smażone w zbyt wysokiej temperaturze tłuszczu, mogą być surowe w środku, oraz ich skórka będzie zbyt ciemna(...)Pamiętajmy o tym podczas smażenia pączków, a nasze pączki będą ładnie wyglądać i będą zdrowe. Inne sposoby na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia : Możemy do tłuszczu wrzucić kawałek surowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze
Przepisy i porady kulinarneTłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość. Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię. Strząsamy z pączka mąkę
Symfonia smakowaPrzygotowanie tradycyjnych pączków wciąż przede mną. Tym razem wybrałam szybki przepis na pączki hiszpańskie z Moich Wypieków . Bo one tylko wyglądają tak poważnie, a tak naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Także składników nie trzeba wiele. Polecam zrobić je jeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta(...)gwiazdka była wg mnie za mała. Następnie pociąć papier na kwadraty, tak by każde kółko znajdowało się na jednym. W woku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać pączki (papierem do góry - po chwili ładnie odchodzi). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia. Z soku i cukru pudru przygotować lukier - polać
Pasja SmakuUwielbiam pączki, faworki i wszystkie słodkości, które kilogramami się spożywa w Tłusty Czwartek. Mam takie postanowienie, że do Świąt Wielkiejnocy nie będę jadł, a tym samym przygotowywał żadnych słodkości, nawet jak synek poprosi. Cóż, będzie musiał wytrzymać. Ostatnio podczas adwentu, zmuszony, dostawał tylko jedną czekoladkę dziennie z kalendarza adwentowego. Dał radę wtedy i tym razem zniesie! Czego potrzebujemy? -400 gram(...)środek dajemy nadzienie (Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika
BaRepasMięciutkie, puszyste. Nie nadziewałam ich czekoladą tak jak Edytka , a dżemem. Zamiast kilkunastu malutkich zrobiłam 8 wielkich pączków, które zniknęły natychmiast. Zróbcie je koniecznie na ten Tłusty Czwartek. Składniki: 7 g suszonych drożdży 1,5 łyżki drobnego cukru 30 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko dżem(...)uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak bułeczki). Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną. Rozgrzać tłuszcz do 170 - 180 stopni. Wkładać po kilka pączków
Sto kolorów kuchniAlternatywa na tłusty czwartek w nieco lżejszym wydaniu. Fantastyczne mini pączki znane są w całej Chorwacji, zawierają dużą ilość gęstego jogurtu naturalnego oraz kwaskowate jabłka. Przygotowuje się je w kilka minut, a smakują wybornie. Składniki: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego mąka pszenna, mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego(...)cytryny, starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Rozgrzewamy olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki ok 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały. 2. Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy
Apetyczna babeczkaWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego zebrałam dla Was przepisy idealne na tę okazję ... Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Pieczone pączki nadziewane marmoladą Pączki z nadzieniem adwokatowym Włoskie pączki budyniowe Serowe serduszka Serowe oponki Róże karnawałowe Kruche faworki
Z miłości do słodkościprzychodzi ochota na pączki, ale odstrasza długi czas ich przygotowywania, często robię mini pączusie. Czas wykonania to jedynie, czas smażenia, a tak dokładnie to włożenie do rozgrzanego oleju i wyjęcie, gdyż obracają się same w trakcie smażenia (cudnie, prawda?). 250 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1 łyżka cukru 2 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksować z cukrem i serkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju
Kuchcik gotujePączki Pączki z twarogu Pączki z nadzieniem kokosowym Churros Pączki hiszpańskie
Ala piecze i gotujerękawa cukierniczego, z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy około 25-30 kwadratów o boku 7-8 cm., i rysujemy na nich ciastem okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pączki papierem do góry, po chwili zdejmujemy papier, który będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, a po upieczeniu odsączamy(...)ręczniku papierowym. Sok z cukrem ucieramy i powstałym lukrem smarujemy wystudzone pączki
Kuchnia w opałachwręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja 20 pączków Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki oleju 2 żółtka szczypta soli 1 kieliszek rumu tradycyjnie marmolada(...)odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy
Niezły Młynek