Pączki w 15 minut" obiegły internet i stały się hitem grup kulinarnych. Zdjęcia wyglądały kusząco, a perspektywa ekspresowej akcji kuchennej podziałała na nas jak wabik. Olejowi jednak podziękowałyśmy i przywitałyśmy się z piekarnikiem. Jako homo sapiens zaczęłyśmy eksperymentować i waniliowy serek homogenizowany zastąpiłyśmy serem z wiaderka. Ser konsystencją nie powalał, ale o tej godzinie trudno było dorwać inny, więc(...)kształcie zapomnieć musiałyśmy. Tym bardziej... że postanowiłyśmy, że nasze 'bliżej nieokreślone COŚ" będzie nadziane. W zasadzie nie wiem jak to nazwać, więc przyjmijmy, że są to placuszki. Przypominają odrobinę pączka, troszkę oponki ale i pancakes. Jedno jest pewne - to jest bardzo dobre. Eksperyment uznaję za udany. SKŁADNIKI: - ser w wiaderku (polecam Piątnicę!) - 300g - jajka, 3 - cukier puder, 4 łyżki, - cukier
Wypisz Wymalujkochani w czwartek no właśnie co jest w czwartek hi hi tłusty czwartek, dlatego dziś zrobiłam pączki pączki. Składniki: 4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol 4 żółtka 1 jajko drożdże świeże 40 g mleko 1.1/2 szklanki margaryna 70 g rozpuszczona cukier 150 g szczypta soli Wykonanie rozczynu: Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy(...)drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką. Wykonanie ciasta na pączki: Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo . Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną. Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia
Różowa kuchniaRewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne. Składniki na 38 pączków: 0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550 MŁYNOMAG 100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania(...)oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną. Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru
VioletoweKucharzenieDzisiaj przepis na zupełnie inne pączki, przeznaczone dla osób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się(...)mikserem, a następnie dodać całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka
Powiedz dietom niemanitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej. Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków. Przepis z tej strony: click Pączki ziemniaczane Składniki na ok. 30 średnich paczków: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba) 1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie) 2 jajka 100 g masła(...)Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną). Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków
Mia Cucina SofietaPączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia. Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy
Wanilia i KardamonZapierałam się rękami i nogami, że żadnych pączków w domu nie będzie. Żadnego smażenia i hurtowych ilości. Ale w lodówce miałam 0,5 kg sera, bo ostatnio napisałam mężowi na liście zakupów: ser ricotta, dzięki czemu stałam się szczęśliwą posiadaczką hurtowej ilości zarówno ricotty, jak i zwykłego twarogu :) Kiedy wypowiedziałam głośno własną myśl, która w głowie siedziała od rana(...)kawałki ciasta, toczyć z nich kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Najlepsze są jeszcze takie ciepłe, od razu obtoczone w cukrze pudrze. Składniki : na około 40-50 szt. małych pączków 500 g półtłustego twarogu 450 g mąki 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
bistro mamaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo zbliża się tłusty czwartek a w ten dzień nie może zabraknąć słodkości takich jak pączki czy faworki. Ja dzisiaj chciałabym polecić wam przepis na pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. Są delikatne, lekkie jak puch, rozpływające się w ustach. Robi się je bardzo łatwo(...)lubiłam i często kupowałam w cukierni, jednak ostatnio upiekłam je w domu i muszę stwierdzić, że są o niebo lepsze. Polecam Post Pączki hiszpańskie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMuffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę. W sobotni poranek z kubkiem pysznej zielonej herbaty przeglądałam różne kulinarne gazetki i tak wpadł w moje ręce ten przepis. Przepis banalnie prosty znajdował się w jednym z wydań Good Food ( polska edycja(...)babeczkach się zakochali :) Przepis naprawdę jest super prosty i sądzę, że spokojnie można dodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram
Kuchnia na wzgórzuokresie karnawału , a już szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach pojawiają się pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini(...)szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia ew. cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką.Nie musimy przejmować się jeśli w cieście będą widoczne drobne
Malinowa KawiarenkaKażdy choć raz w życiu powinien spróbować domowych pączków. Ich smaku i aromatu nie da się porównać do tych z cukierni. Gdyby się komuś wydawało, że smażenie pączków to zadanie przerastające jego możliwości, to się myli. Przecież nie musi od razu piec luksusowych czy wybornych , może zacząć od zwykłych pączków na niedzielę. Prostych i łatwych do zrobienia, a karnawał(...)najlepszy czas do podjęcia takich prób. Ja już zaczęłam i chociaż moim pączkom daleko do tych jakie robi moja mama nie zniechęcam się, bo czyż nie trening czyni mistrza". Czytaj więcej
Wiem co jemPowiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, A Bartkowa uwierzyła, słodkich pączków nawarzyła" Tak samo ja nie mogłam oprzeć się pokusie i nawarzyłam pączków, tyle że z dziurką, tzw. dougnats (donaty). Są mniej słodkie niż tradycyjne i niezwykle smaczne :) Składniki: 100 gram drożdży 2 1/2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 100 gram masła 4 żółtka 1 kieliszek spirytusu(...)jeśli nie mamy termometru, należny na gorący olej wrzucić kawałek ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia
Ciasteczkowy Potwórinnych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie. Składniki na około 20 pączków 3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki cukru 50 g masła 50 g drożdży 175 ml letniego mleka 80 ml jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki(...)blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się puchate. W garnku rozgrzać olej i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. W garnuszku zagotowac mleko z łyżeczką cukru. Sypki budyń, adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać
Gosia gotujeTłustym Czwartku śladu już nie ma. Czy to jednak oznacza, że pączków nie można zjeść? ;) Moje pączki powstały znowu niejako "przy okazji", bo pozostał mi twaróg w wiaderku, na który nie miałam pomysłu. Dawno już nie rozbiłam takich pączków. W zasadzie to nie pamiętam już, kiedy ostatnio je smażyłam. Wyszukałam przepis z zeszytu i tak oto powstałą wielka(...)ciasta. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik, żeby dobrze odsączyć je z tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem - proporcje w zależności od upodobania. Ciepłe pączki obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany(...)Ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na grubość 1,5cm. Szeroką szklanką wykrawam w cieście krążki. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi
Tradycyjna kuchnia Kasi