takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem z grzybami(...)prawie całej paczki mąki oraz płynów ugniatamy ciasto. Reszta mąki będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta w czasie wałkowania. Posypujemy mąką stolnicę, wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką kółka i nakładamy do nich farsz łyżką. Zlepiamy i gotujemy aż wypłyną. Placek fasolowy ze śliwkami Placki czy też leguminy fasolowe to nic nowego. W czasie wojny robiono nawet na słodko. Tutaj mieszanka świąteczna
Kryzysowa Książka KucharskaDzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pączki z dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie(...)kompletnie nic, nie było wtedy tak kolorowe jak te obrazy z filmów. Gdzieś ta daleka Ameryka postrzegana jako spełnianie snów i marzeń, właśnie kojarzyła mi się z tymi pączkami z dziurką. Pierwszy raz postanowiłam przygotować takie donaty całkiem niedawno bo około siedem lat temu, kiedy to na przyjacielską imprezę świąteczną, każdy miał coś przygotować, każdy chciał zrobić coś ekstra
SMYKWKUCHNIPrzepis na idealne pączki. Pięknie wyrastają, są lekkie i delikatne. W końcu wyszła mi złota „obwódka” 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania(...)rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrajać szklanką. Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy. Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku
BullioCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska(...)ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem. 16. Gdy już mamy odpowiednią temperaturę pączki smażymy partiami , nie wkładając zbyt wiele sztuk
Pysznosci Babci BasiNigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów sumienia 😉 Uwielbiam słowo “pączki” po włosku: to “bomboloni”. Fajne, prawda? 🙂 Brzmi jakoś tak śmieszno-rozczulająco. W tym roku piekę właśnie bomboloni, bo te moje pączki pochodzą z […] Artykuł Bomboloni – włoskie pączki
WiszniówkaNiedawno nawiązałam współprace z firmą Polsoja i w związku z tym otrzymałam paczkę wypełnioną różnymi rodzajami tofu i kiełbasek sojowych :). Już wkrótce na blogu pojawią się pierwsze przepisy z użyciem tych produktów :) Jednym z produktów, które znalazłam w paczce były dobrze mi znane białe kiełbaski grillowe. Po parówkach sojowych jest to mój ulubiony wyrób mięsopodobny od Polsoji. Świetnie sprawdzają(...)poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam okazję je wcześniej próbować i uważam, że jest pyszne i idealnie nadaję się
wegujemyTłusty Czwartek - dzień pączkowej rozpusty i...odstawienia na chwilę wszelkich diet (występek nie do pomyślenia, dla co nie których, ale ich strata). Dzisiaj królują nie tylko pączki i faworki, ale na stołach pojawiają się też pączki portugalskie ( przepis ) alb o oponki serowe ( przepis ). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączk(...)wybieracie? PĄCZKI TRADYCYJNE z MARMOLADĄ Składniki: (na około 14 szt) 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli marmolada wieloowocowa 2-3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Bon appetit mon amiePACZKI Z KONFITUR Ą WIŚNIOWĄ Pyszne paczki z dzieciństwa, idealne na Tłusty Czwartek. Składniki: 4 szklanki maki 7 żółtek 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 5 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem(...)spirytus oraz łyżeczkę zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka, na grubość
Kulinarnie z Polką na Kresachsobie na jeszcze jeden przepis związany właśnie z tym dniem. Takie pączusie były w tym roku u mnie ;) Bardzo kokosowe, lekkie, ze słodkim, również kokosowym budyniem. Do przygotowania tych pączków polecam użyć mleka kokosowego domowej roboty - zaoszczędzimy spoooro pieniędzy. Jak to mama powiedziała moja mama: "przepyszne!" Zatem polecam! Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 50 g drożdży(...)ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Olej rozgrzać w głębokim garnku do 175 st.C. Pączki delikatnie wrzucać
Nastoletnie WypiekaniePyszne delikatne pączki na tłusty czwartek Składniki • 1/4 l wody • 60 g masła • 150 g mąki • 4 średnie jajka • szczypta soli • 2/3 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • olej do głębokiego smażenia smażenia lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać mąkę z szczyptą(...)szprycy szprycować za pomocą końcówki o kształcie gwiazdki małe kółka na natłuszczony olejem papier 3. W frytkownicy ogrzać olej do temperatury 170 stopni Z papierem wkładać pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku posmarować pączki lukrem Lukier
W królestwie smaków BeatyStaropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła . Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Dobrym więc obyczajem polecam pączki, pączusie, gniazdka, ptysie, faworki i churros- dla każdego coś dobrego i oby nam się wszystkim wiodło- czego(...)życzę z całego serca. Zapraszam po przepisy : Ekspresowe pączki Pączki Churros Faworki babuni- chrusty Gniazdka i Gniazdka waniliowe Ptysie Smacznego
Smaki EdytyPączki hiszpańskie to mój ostatni przepis na wypieki karnawałowe, oczywiście w tym roku. :) Czuję już, że zaspokoiłam siebie i całą rodzinkę na te wypieki na cały rok. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta i coś upiecze z okazji "tłustego czwartku". Nazbierało mi się trochę innych przepisów, bo nie tylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło(...)Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze. Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie. Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć pączki wkładając na olej pączkiem do dołu, a papierem do góry. Po kilku sekundach wyjąć papier, który sam odejdzie od ciasta. Po usmażeniu położyć na ręcznik papierowy. Polukrować i gotowe Smacznego pączki
O kuchni z uczuciemMalutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki słodkimi cukiereczkami chrupały. Składniki: · 2 żółtka(...)misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier. Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie
Moniki SmakołykiPostem, który zapowiada nam wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez(...)grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia. Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane z oby stron. Nie ma potrzeby przekręcani, ponieważ pączki same się obracają :-) Odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
pieprzny smaczekJutro tłusty czwartek. Sklepowe witryny już dziś kuszą promocyjnymi cenami pączków na jutrzejszy dzień. Wiadomo, te kupne pozostawiają wiele do życzenia, warto więc przygotować pączki w domu. Ja mam wielki sentyment do pączków jakie zawsze przygotowywała moja babcia. Mięciutkie, pulchniutkie i.. duże..Tak, pączki w moim domu muszą być duże ;) Ale to już jak kto lubi. Przepis godny polecania(...)żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju
Z Majeczką w kuchni