sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń, Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia(...)każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach(lub jak u mnie silikonowych foremkach do babeczek) ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką). W tym czasie
Swojskie jedzonkoPączki hiszpańskie Pączki te stanowią bardzo miłą odmianę od naszych rodowitych pączków, początkowo myślałam, że będą smakować jak ptysie, jednak ich smak jest całkowicie inny. Składniki: (na około 25 pączków) 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 100 g masła 4 jajka Dodatkowo: lukier olej do smażenia Przygotowanie: W garnku zagotować 1 szklankę wody, z masłem, cukrem(...)papier do pieczenia wycisnąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm, zachowując odstępy pomiędzy. Papier porozcinać na kwadraty. Olej rozgrzać w rondlu. Do rozgrzanego oleju wkładać partiami pączki (wraz z papierem). Stroną bez papieru do dołu. Po chwili papier powinien swobodnie odchodzić od pączków. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu
My sweet a lifepieczenia. Niestety nie należy do najtańszych, jednak moim zdaniem i tak warto go spróbować. Oczywiście zamiast Oreo możecie użyć innych, podobnych ciasteczek. Do stworzenia tego sernika zużyłem dwie paczki Oreo oraz 1 kg sera twarogowego. Świetnie smakuje w połączeniu z gorącą kawą i pozwala na chwilę zapomnieć o codziennych problemach. Składniki Spód: 1 paczka ciasteczek Oreo(...)masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 1/2 paczki ciasteczek Oreo Dekoracja: 1/2 paczki ciasteczek Oreo Przygotowanie Na spód potrzebna jest nam jedna paczka Oreo. Otwórz każde ciasteczko i ściągnij z nich krem – nie wyrzucaj go, przyda się później. Drobno rozkrusz lub zmiel
Programista w kuchnizaczyna się zastanawiać czym obdarować najbliższe nam osoby. Oczywiście standardowo można sięgnąć po jakąś klasyczną bombonierkę ale my proponujemy Wam całkiem coś innego i o wiele bardziej pysznego :) Słodka paczka od bakeo.pl jaką możecie zamówić i wysłać bezpośrednio do osoby obdarowywanej sprawi, że na pewno zostaniecie na długo zapamiętani dzięki tej niespodziance. Czytajcie i zamawiajcie! Jeżeli ktoś(...)ciacho: 47g/ 250kcal, tłuszcz – 17,5g, węglowodany – 17,2g, białko – 3,8g, Łuuuuuup!: 36g/ 212kcal, tłuszcz – 18g, węglowodany – 8,6g, białko – 7,6g, Sklep: bakeo.pl Cena- pakiet cykliczny: 4 paczki – 74,99zł 8 paczek – 149,99zł 12 paczek – 224,99zł 1 paczka w prezencie - 18,76 zł. Nasza opinia Wygląd: Trzeba przyznać, że opakowanie przekąsek jest świetne. Płaski kartonik zawiera
Candy PandasNajlepsze w tych pączkach jest to, że ich wykonanie zajmuje ok. 1h - od wymieszania ciasta do smażenia. A na dodatek w ogóle nie trzeba brudzić rąk. Pączki nakłada się łyżką na gorący tłuszcz a w efekcie otrzymuje się piękne, chrupiące i pachnące kuleczki, które rozpływają się w ustach.... Składniki: (na ok. 10 niedużych pączków) 220 g mąki bezglutenowej(...)płynna. Dodać do mąki i rodzynek. Wbić jajo, dolać ciepłe ale nie gorące mleko i ciasto energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być lejące, nie może być nazbyt gęste bo pączki wyjdą bardzo ścisłe. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi solidnie wyrosnąć, powinno podwoić swoją objętość wtedy pączki będą pulchne. Jeśli ciasto będzie stało w ciepłym miejscu
Ze smakiem bez glutenuTłusty Czwartek świętowaliśmy tradycyjnymi pączkami , ale chłopaki narzekali, że jakoś szybko zniknęły i zażyczyli sobie więcej. Cóż było robić, wzięłam się za zagniatanie ciasta bo karnawał właśnie się kończy i następne pączki usmażę prawdopodobnie dopiero za rok. Zwykle na Ostatki robię faworki np. takie pieczone , ale tym razem wedle zamówienia będą pączki, tyle że z innym nadzienie niż zwykle. Moje(...)łasuchy lubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed smażeniem to w przypadku budyniu lepiej zrobić to wstrzykując nadzienie, budyń albo jakiś krem, dopiero po usmażeniu ciastek. Tak jest wygodniej i mamy pewność, że nie wypłynie podczas smażenia. Słowo się rzekło i niniejszym Smaczna Pyza zaprasza na puszyste, domowe pączki nadziane waniliowym
Smaczna PyzaOpis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie musimy rozwałkować je na gruby placek. Z ciasta szklanką wycinamy kółka, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Pączki smażymy partiami po kilka sztuk w rozgrzanym oleju. Smażymy, aż pączki się zarumienią, w połowie smażenia musimy przewrócić je na drugą stronę. Po usmażeniu pączki wykładamy na papierowy ręcznik
Ciastka i ciastaMega szybkie i proste pączki na jogurcie. Przepis testowany dzień przed tłustym czwartkiem, co oznacza, że po pączkach nie ma już śladu, także jutro czeka mnie dalsze pieczenie :) Pączki są bardzo smaczne, a po przecięciu wyglądają jak zwykłe pączki ze sklepu, ale są o wiele lepsze, ponieważ są domowe :) Spokojnie możecie je przygotować z Waszymi pociechami, ponieważ po usmażeniu wychodzą(...)jajka Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem. Dodajemy jogurt i porządnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt z migdałów oraz przesianą mąkę. Film na którym znajdziecie idealną konsystencje ciasta na te pączki, znajdziecie poniżej. Całość mieszamy, aż powstanie coś podobnego do śmietany lub surowego ciasta na biszkopt. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 pojemności garnka). Do gorącego oleju, pomagając sobie 2 małymi łyżkami, zrzucamy
Klasyka GotowaniaMini pączki serowe z suszoną żurawiną to już ostatnia propozycja na tegoroczny Tłusty Czwartek. Wersja dla zapracowanych. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis na mini pączki serowe z żurawiną: Składniki Ciasto ( około 30 mini pączków ): 350 g mąki pszennej 300 g twarogu 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml wódki Suszona żurawina Cukier puder(...)pomocy szklanki małe koła, nakładamy suszoną żurawinę i szczelnie formujemy niewielkie kulki. W garnku na niewielkim ogniu rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni i smażymy na złoty kolor mini pączki serowe. Pączki same się przewracają. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – rogaliki z marmoladą . Artykuł Mini
ale Pysznieobżarstwa Jestem przekonana, że sami przygotowujecie łakocie dla swoich bliskich, dlatego też przeszukałam blogi kulinarne w poszukiwaniu idealnych inspiracji na ten wyjątkowy dzień. W zestawieniu znajdziecie przepisy na tradycyjne pączki, faworki, meksykańskie churros czy też przepiękne oponki w kosmicznym lukrze UWAGA – nie liżcie monitorów! Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów – przepisy z orzechami Tradycyjne pączki BLOG: http://the-cake-book.blogspot.com(...)Faworki BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Pączki z różą BLOG: http://madameedith.com/ Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Pączki orzechowe BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe BLOG: http://www.domowe-wypieki.pl/ Ptysie BLOG: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ Kosmiczne oponki BLOG: http://candycompany.pl/ Oponki drożdżowe BLOG: http://bajkorada.blogspot.com/ Oponki serowe BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Czekoladowe gniazdka BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Szybkie pączki BLOG
Kuchnia BazyliiTłusty czwartek tuż tuż, więc warto zjeść małe co nieco. Najbardziej popularne są oczywiście pączki i faworki. O ile w większych miastach w wege knajpach można takowe kupić, o tyle nie zawsze i wszędzie każdemu chętnemu się to uda. Można za to zrobić własne w domowym zaciszu i zajadać do woli (nie tylko w tłusty czwartek) :) Wegańskie pączki Przepis(...)szklanką okrągłe formy. Przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż wyrosną ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (potrzebujemy ok 300-400 ml) z dwóch stron. Pączki szybko się rumienią, więc trzeba uważać, żeby się nie spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła
Bananowe Poleśniadanie :) Nawet, jeśli wymaga odrobiny wysiłku dzień wcześniej, to zapewniam, że warto. Na dnie słoiczków znajdują się dwie warstwy różanych galaretek, pierwszą przygotowałam z dodatkiem wody różanej i jadalnych pączków róż, druga powstała na bazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione(...)suszonymi pączkami róż. To śniadanie nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, dzień wcześniej wieczorem zrobiłam galaretki i nastawiłam pudding z chia, a rano tylko dodałam owoce i quinoę. Warto od czasu do czasu tak się rozpieszczać, bo dodatkowo dostarczamy sobie ogromną dawkę witaminy C, którą znajdziemy w malinach i w prozdrowotnym dżemie z dzikiej róży
Quinoa Raz!spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak ! Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D Składniki na około 14 pączków: Na zaczyn: 25 gr drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto(...)masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru Posypka do obtaczania pączków: 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie ) 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gotowanie...to proste !Dzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej(...)słodkiej zachcianki. Zmobilizowałyśmy się nawzajem i powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym. I nie czas teraz myśleć
Smaczna Pyzamacie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku(...)miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPrzepis na pączki w wersji mini. Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych. Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków. Składniki na pączki: 270 g mąki 200 g białego sera 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego(...)łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie pączków: Wszystkie składniki zagniatamy razem w misce. Urywamy po kawałeczku, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej ( u mnie 170 st. ) Podczas smażenia obracamy kilka razy nasze pączki, a gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym. Wystudzone
NiePieprz.plPączki można smażyć nie tylko z okazji karnawału. Mogą być również z okazji weekendu jako ciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki(...)godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy poklepując dłonią. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej
O kuchni z uczuciemJuż za chwilę mamy Tłusty Czwartek i zacznie się prawdziwa pączkowa uczta. Ale zanim to nastąpi zrobiłam mały przed czwartkowy wstęp i szybki test pączków robionych w 15 minut. Są to mini pączki na serku ricotta (można dodać jakiś gęsty serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie(...)Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast drożdżowych. MINI PĄCZKI z RICOTTĄ Składniki: 200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu cukier puder do posypania smalec do smażenia Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia
Bon appetit mon amiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to przepis mojej babci i już nie raz został wypróbowany. Pączki za każdym razem smakują rewelacyjnie - są miękkie, puszyste i długo zachowują swoją świeżość. Co do nadzienia - może być ono dowolne, ale moja babcia zawsze robiła z dżemem/konfiturą i nadziewała je przed smażeniem. W sumie ja to robię różnie(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać żółtka, roztopione masło i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić i ponownie zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z ciasta formować pączki - nadziewając je dżemem/konfiturą (***) (Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek położyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie skleić, aby dżem/konfitura nie wypłynął/a podczas smażenia.) Gotowe pączki pozostawić
Di gotujeCześć! Tłusty czwartek zdarza się raz do roku, to tez nie mogło zabraknąć czegoś czwartkowego na moim blogu. Kocham pączki wszystkie jakie tylko można zjeść, jednak najbardziej uwielbiam te domowe, przepieczone ale miękkie i pachnące. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 3 szklanki mąki tortowej (około 600g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50g drożdży (świeżych) szczypta soli 3 jajka 100g(...)zwiększy swoją objętość wyrabiamy je delikatnie na blacie wysypanym mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Pamiętajcie aby jak najmniej przerabiać ciasto, im więcej wałkowane tym mniej wyrośnięte pączki. Do przygotowania nadzienia potrzeba nam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny
Kuba GotujeTłusty czwartek .. to pączki Tłusty czwartek, to dzień w którym obowiązkowo trzeba zjeść pączka. A potem przez 40 dni post .. nie powinno się jeść niczego słodkiego ;) już to widzę :) ale starać się będę. Dzisiaj za to mogę się przyznać, że zjadłam już dwa pyszne pączki, z tych które do nas do pracy zamówiłam. A zgodnie(...)tradycją z zeszłego roku wszyscy czekali na pączki od Ozgi, tak z Cukierni Ozga , która mieści się w Nowej Hucie. Mało znana w Krakowie, ale jeśli mam jeść pączki to tylko od nich. Nie zostaje po nich tłusty smak w buzi, skórka jest chrupiąca, a róża całkiem pyszna. A biała obwódka od smażenia jest :) Ach, do następnego roku… żyć
Kuchnia na wzgórzuGniazdka czyli hiszpańskie pączki to jedna z popularniejszych alternatyw dla popularnego pączka na tłusty czwartkowy dzień. Ps.: Drogie Panie, Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku kiedy pączki nie idą w boczki tylko w ... (same wiecie w co) i dlatego Panowie też lubią tłusty czwartek:) Składniki na ok 15 szt : 125 gr margaryny ( pół kostki) szklanka wody szklanka(...)cukierniczego i formuj kółeczka na kawałkach papieru do pieczenia. Sam papier ma tylko ułatwić przenoszenie krążków i bezproblemowo odchodzi podczas smażenia. Do rozgrzanego garnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor. Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy. Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą. Rada : Do garnka
Mechanik w kuchniDziś tłusty czwartek, więc nie może obyć się dziś bez pączków, lub innych słodkości. U mnie dziś nietypowe pączki, bo pieczone w piekarniku, ale powiem ,że takie jeszcze ciepłe smakują pysznie. Nieodłącznym składnikiem tych pączków jest czekoladowa polewa, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu Poezja Smaku i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć(...)razem nie wyszła mi trochę polewa. Pączki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 150 g margaryny marmolada wieloowocowa szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% kolorowa posypka Mleko podgrzać, dodać do niego
Ewusiowe SmakiWstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 kostki drożdży - 50 gr 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl oleju (ja dałam 1/4 szkl wszystko zależy od mąki) 2 łyżki octu lub spirytusu 2 szkl mleka(...)ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt na grubość 0,5 - 1 cm. Na dolnej jego części co kawałek kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Kieliszkiem bądź kubkiem wykrawamy pączki. Jeśli jakiś brzeg się nam nie zaklei, możemy go ręcznie delikatnie zakleić. Tak postępujemy do wykończenia ciasta, następnie pączki odstawiamy do podrośnięcia. Ja robię tak że gdy przygotowuje ostatnia partię
Gotowanie...to proste !Jako że wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek wszyscy zastanawiamy się, jakie smakowitości zrobić. Moją propozycją są pączki lub babeczki czekoladowe low carb, które znalazłam tutaj . Miały być pączki, ale cóż, okazało się, że w żadnym pobliskim markecie ani sklepie nie mają foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać(...)wypełnienie ;) Na oponkach byłaby tylko polewa :D Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;) Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 szklanka kakao (niesłodzonego) 10 jaj 1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej
Jak gotować i nie zwariowaćkilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki. Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata. Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio przekonywać. SKŁADNIKI na ciasto: 2 x 7 g drożdży instant 75 g cukru 125 ml letniego mleka(...)utrzepywać" przez ok. 5 minut. Przelanie do czystego rondelka zapobiegnie nadmiernemu przywieraniu masy do ścianek i przypalaniu się. Odpowiednio duży ułatwi ubijanie masy. Gotową masę odstawić do przestygnięcia. Jeśli pączki są jeszcze nie usmażone, teraz jest moment by to zrobić. Przeciąć wystudzone pączki na pół ostrym nożem i napełniać je masą jajeczną. Najłatwiej umieścić ją w rękawie cukierniczym
Sztuka gotowania w/g SamiryKiedy zbliża się Tłusty Czwartek, każdy szuka przepisu właśnie na pączki. W tym dniu zajadamy się nimi w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego! Składniki(...)ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Można je nadziać przed smażeniem lub po. Osobiście polecam ten drugi sposób, gdyż
Nastoletnie Wypiekaniejakiegoś czasu chodziły za mną takie pieczone pączki. Nareszcie udało mi się je zrobić. Muszę przyznać, że są bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie tu kliknij . Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości) Ciasto: 7g suchych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka (250ml), 2 i 1/4 szklanki mąki(...)mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce. Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić. Są dwa sposoby na lepienie pączków: 1. Oprószyć mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,3cm. Szklanką o średnicy ok.7cm wycinać pączki. Na każde koło nałożyć po łyżeczce budyniu. Zlepić i położyć na blaszkę
W kuchni u Monikimają w domu drożdży i nie tylko :) Składniki: 200g mąki 100g masła szklanka wody 4 jajka szczypta soli 200g cukru pudru - do przygotowania lukru Wykonanie: Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto(...)przygotowane wcześniej kwadraty. Ja spróbowałam i wycisnęłam także serce, także wszelkie kombinacje dozwolone. W rondlu rozgrzać olej (najlepiej, do temperatury 180 - gdy będzie zbyt wysoka na pączkach pojawią się bąble!). Wkładać pączki papierem do góry (papier po paru sekundach sam odejdzie i trzeba go wyłowić z garnka). Smażyć ok. 3-4minuty z każdej strony, aż będą
Mania Wypiekaniatygodniu mamy tłusty czwartek więc z tej oto okazji zapraszamy Was już dziś na pączki z mango – smaczne i szybkie w przygotowaniu Składniki: - 2 mango - 270 g mąki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier puder do posypania - olej do smażenia W garnku mieszamy przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy(...)mango które wcześniej obieramy i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po obu stronach do momentu uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu pączków i ich odsączeniu na ręczniku papierowym pączki posypujemy cukrem pudrem Z tej ilości składników wychodzi ok 15 pączków
Kuchenne Wariacjeroku Tłusty Czwartek i Walentynki dzieli różnica jedynie dwóch dni. Może by tak połączyć obie te okazje? :) Zapraszam na pyszne pączki z owocowym lukrem. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g świeżych drożdży (pół kostki) lub 2 torebki drożdży instant (każda po 7 g) 500 g mąki 5 żółtek 75 g cukru 300 ml mleka 2 łyżki masła(...)wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Ważne, aby nie dodawać mąki podczas wyrabiania ciasta, bo wtedy pączki mogą wyjść twarde). Następnie dodać roztopione masło i spirytus, chwilę wyrabiać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Domowa Cookierenka AgiPlanowałam dziś upiec dzieciom bezglutenowe pączki. Przez pomyłkę skorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie(...)około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut
IzaGotujeKolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły. UWAGA pączki mogą nawet podwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć mąką albo zwilżyć zimną wodą. Rozgrzać olej
Mama Gotujenadużywam życzliwości ze strony mieszkających ze mną studentów, zaglądają w sobotni bądź niedzielny poranek do mojego królestwa niepewnie. Z pytaniem na ustach: "Chciałbym / chciałabym... Nie będę Ci przeszkadzać?". Poniższe pączki smażyliśmy z przyjaciółmi na Ostatki. Tym razem nie "pod 5-tką", niemniej pachniało smakowicie. Wróciwszy do siebie miałam wrażenie, że jestem wielkim, chodzącym i rudym pączkiem ;) PĄCZKI SMAŻONE Z NADZIENIEM(...)dodatkowo nieco podrosły. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Kiedy osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę ( aby to sprawdzić polecam wrzucić do oleju szczyptę mąki, jeśli zacznie skwierczeć, można wkładać pączki) wkładam pączki i smażę z obu stron. Wyławiam i układam na ręczniczku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzone pączki dekoruję wg uznania - u mnie jest to lukier i kandyzowana
W kuchni Karmel-itkiTłusty czwartek za pasem, więc przyszedł czas na pączki. Jeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej(...)rzegiem szklanki z ciasta wycinać koła. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Tuż przed włożeniem
W SMAKbale (wymalowana Córcia sztuk raz). Miłe uczucie pobyć choć chwile samą i móc skupić się tylko na tym co istotne w tej chwili. Już marzę o kawie i pączku, ostatnim jaki się ostał z Tłustego Czwartku! Dzisiejszy post będzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać(...)jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie
Dzieje kuchennej WiewióryWorek i końcówka do nadziewania. Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. Domowe pączusie, mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie(...)zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy
Przepisy i porady kulinarnepodczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje(...)Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę. Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem
Przepisy i porady kulinarnePrzy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki(...)każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaokazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2 jajka -1,5 szklanki letniego mleka -1/4 szklanki letniej wody -0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią) -0,5 łyżeczki soli -1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła -2 łyżki rumu Wykonanie(...)ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają
KasiekGotujedzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród wielu smakołyków, które królują wtedy na stołach, to pączki kojarzą się z tym dniem najbardziej i mają najdłuższą tradycję. Początkowo jednak wcale nie były one słodkie i raczej daleko było im do tych, znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta(...)chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie
Ratunku obiadPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis jest bardzo dobry i nic nie może się nie udać. Pączki są leciutkie, puszyste i pyszne. Nadzienie dowolne, ja robię z marmoladą z róży, i z powidłami śliwkowymi. Polecam SKŁADNIKI(...)Wykrawamy z niego krążki o średnicy. (Używam szklanki). Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie. Przykrywamy ściereczką Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym naczyniu z obu stron. Pączki powinny
W kuchennym oknie Ewywyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną(...)minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa to około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
O kuchni z uczuciemZebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki. Pączki dla początkujących(...)super pączuszki pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną faworki pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki
prawdziwe jedzeniePrzepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki. Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy. Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię. W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę(...)okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki (na ok 30 sztuk): Syrop: 800 g cukru 625 ml wody kawałek kory cynamonu i kawałek
Sto kolorów kuchniMimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał w pełni pomyślałam sobie, że może i Wam przepis przypadnie do gustu? Lubicie pączki wiedeńskie? A może znacie je jako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone(...)jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy
Słodkie Przyjemnościmnie prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka - cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca. Zakręcone donaty, pączusie(...)koreańskiego pochodzenia są ciekawe kształtem, podobne w smaku do naszych pączków kładzionych łyżką - są niczym bułeczki robione przez nasze Babcie. Jeżeli pozwolimy im podrosnąć odpowiednią ilość czasu, odwdzięczą się pięknymi jasnymi prążkami i mięciutkim wnętrzem. Idealne do filiżanki herbaty, najlepsze oczywiście na ciepło :-) Zobacz inne przepisy na pączki. Przepis znalazłam przypadkowo na YouTube, jeżeli chcesz, zobacz anglojęzyczny filmik , który ułatwi
Poezja Smaków - blog kulinarnyzasadzie na LCHF Tłusty Czwartek trwa cały rok, ale są oczywiście pewne tradycyjne smakołyki, którymi świętuje się ten dzień Znacie już przepis na pączki bez glutenu i laktozy a tym razem dzielę się z Wami pomysłem na oponki serowe, które możecie zrobić także w formie małych pączuszków Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku(...)można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka by oponki nie paliły się w tłuszczu. W trakcie smażenia należy odwracać
Ola la LCHFskoro pisało, że robi się je w 15 minut i że są pyszne , no to sami rozumiecie musiałam je upiec :P I faktycznie robi się je bardzo szybko. Pączki, a raczej pączusie finalnie mają chrupką skórkę i delikatny , puszysty środek. Do tego cukier puder wymieszany z cynamonem dla mnie pychota. Jedyny minus tych pączków to to, że jest(...)proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła ¼ szklanki mleka ¼ szklanki maślanki/kefiru ¼ szklanki drobnego cukru Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia pączków Wykonanie: do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy mleko, maślankę/kefir, rozpuszczone masło oraz cukier, całość mieszamy do suchych składników
Słodkie zapomnienieZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych drożdżowych, to zróbcie moje ekspresowe pączki z serka. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Jeżeli chcecie żeby miały bardziej regularne kształty to polecam nakładanie ich na olej łyżką do lodów(...)mnie mają urok właśnie takie kosmate dlatego nakładam je zwykłą łyżką. Najsmaczniejsze tego samego dnia! EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 200 g serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone kłaść na ręcznik papierowy
Pieguskowa Kuchniaokresie karnawału o tych pączkach było bardzo głośno na mojej ulubionej grupie na Facebooku ;) Kulinarne czary Mary a przepis pochodzi z rąk niezawodnej Ewy D. Jakie ona cuda wyczynia, jestem pod ogromnym wrażeniem. Wszystko takie piękne i smakowite. A więc karnawał już dawno minął ale pączkami postanowiłam się z Wami podzielić, niezwykle pulchne, delikatne i nie nasiąknięte tłuszczem. PYCHA(...)się cały czas gotować. Musi nam wyjść gęsta masa, zdejmujemy z pary i jeszcze chwilę ubijamy, aż jaja staną się bardzo gęste. Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Dodajemy rozpuszczone
Życie zaczyna się w kuchniŁatwe w przygotowaniu i lekko „odchudzone” pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 1 szkl jogurtu naturalnego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru ok.4 łyżki ciepłej wody szczypta soli syrop migdałowy 1 szkl cukru 3/4 szkl wody 1 łyżeczka soku z cytryny ekstrakt(...)miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. 3. Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJuż jutro tłusty czwartek i wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez pączka. Polecam takie domowe, są najlepsze. Pączki z tego przepisu wychodzą smaczne, miękkie i pulchniutkie. A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) Składniki na około 15 pączków: * 500 g mąki pszennej * 100 g cukru * 50 g drożdży świeżych(...)ciasta formować kule lekko je spłaszczając, układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego Czwartku moi drodzy Pączki serowe w kilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany
Słodkie okruszkiCzwartek, czwarteczek, czwartunio. I w dodatku TŁUSTY 😊 Jutro z czystym sumieniem można pozwolić sobie na małe co nieco. A później oczywiście spalić to na treningu 💪😉 Żart - wcinajcie pączki, chrusty lub oponki i nie liczcie kalorii. Taki dzień w roku jest tylko jeden. Te małe, pyszne, okrągłe kuleczki zrobicie szybko, ale uważajcie bo znikają jeszcze szybciej! Chrupiące z zewnątrz i miękkie(...)środku, obsypane cukrem pudrem lub polane lukrem - dla każdego coś miłego 😋 Szybkie pączki SZYBKIE PĄCZKI Na około 30 sztuk: 280 g serka homogenizowanego 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 2 jaja 1 litr oleju rzepakowego Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki
peggiwkuchniIdealne pączki dla zapracowanych. Doskonałe dla łasuchów. Czyli... dla każdego. Zbliża się najbardziej słodkie święto, czyli Tłusty Czwartek. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego szybkiego przepisu i dołączycie te pączki do pozostałych, które znajdziecie na moim blogu w zakładce Tłusty Czwartek . A teraz chcę się usprawiedliwić dlaczego tak długo mnie nie było. Otóż miesiąc temu przeszłam operację kolana. Rehabilitacja(...)moich pasji, do tego co lubię robić. Będę pisać, gotować i piec na razie pomału, ponieważ muszę jeszcze oszczędzać kolano. Tak więc na początek wracam do Was z pysznymi pączkami... Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (1/4 łyżeczki) 250 g serka mascarpone (użyłam Piątnicy) 2 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki e kstraktu
Kuchnia u KrysiKarnawał chyba najwyższy czas zacząć..a jak karnawał to oczywiście pączki i inne smażone smakołyki..na początek pączki koreańskie..bardzo smaczne ...polecam..przepis podpatrzony tutaj , a tutaj możecie obejrzeć dokładnie jak robi się takie koreańskie pączki..Nic nie zrozumiałam co mówi ta urocza pani, ale pokazane jest wszystko bardzo dokładnie...spodobał mi się sposób dzielenia ciasta ..i swoje podzieliłam(...)części haha..więc moich pączków było więcej ,ale za to mniejsze. 3 szkl.mąki pszennej 2 łyżki masła (około 50 g) 7 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych 3 łyżki cukru 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Dodatkowo 3 – 4 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki cynamonu Ciepłe mleko połączyć z cukrem, masłem
Moje domowe kucharzenieMiękkie, lekkie i delikatne pączki. Smażone w głębokim tłuszczu w formie małych kuleczek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu - bez zbędnego bałaganu w kuchni i bez wyciągania miksera. Pamiętajcie, aby na rozgrzany olej nie wrzucać zbyt wielu pączków na raz. Powinny swobodnie pływać i mieć miejsce, aby się obracać i równomiernie smażyć z każdej strony. Jeżeli chcecie, aby pączki były(...)jajka 2 łyżki cukru lub więcej jeśli serek nie był słodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli DODATKOWO : 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, drobny cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem) WYKONANIE W garnku rozgrzewamy olej do 160℃. W misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy
cool and mintyascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają :-) Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego(...)masła lub margaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia
Na słodko lub wytrawnieprzystało na tłusty czwartek również i u mnie znalazły się pączusie oczywiście domowej roboty. Pączki smażyłam po raz drugi i..... udały się znakomicie. Czy smażenie pączków jest trudne? Po dzisiejszym dniu doszłam do wniosku, że nie. Składniki: około 4 szklanki mąki 60g drożdży 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka(...)łyżka rumu 4 żółtka 1 jajko szczypta soli ok. 40g roztopionego masła marmolada lub inne nadzienie do pączków około 2 l oleju lukier 5 łyżek cukru pudru odrobina gorącej wody Przygotowanie: Zaczyn: drożdże rozkruszyć
Amatorka kuchennaBardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny(...)grubym dnem rozgrzać olej, a gdy będzie już dobrze nagrzany kłaść kółka z ciasta papierem do góry. Papier po chwili sam odejdzie od ciasta, można go spokojnie wyjąć. Pączki smażyć z każdej strony około 3-4 minut, aż będą rumiane. Wyjąć gotowe pączki z garnka,pozostawić do wystudzenia, a następnie polukrować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś mamy tłusty czwartek a wiadomo, że w taki dzień nie liczymy kalorii. Smażymy pączki, faworki, karnawałowe róże. Ostatnio widzę przepisy na pączki pieczone ale jak dla mnie to nie są pączki a po prostu drożdżowe bułki. Oczywiście możecie się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam. Pączek musi być smażony. Dziś mam pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Ewa w kuchniTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Smakują mocno kokosowo i można je jeść jeść bez opamiętania(...)Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko. PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM. Składniki na około 40 sztuk: 230 g mąki pszennej tortowej 500 g tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne
Zakątek rozkoszy kulinarnychascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tłusty czwartek już niedługo, więc postanowiłam upiec pączki kokosowe z budyniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Zastanawiałam się czy nie będą za słodkie, ale wyszły takie pyszne, że na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Wspaniałe, puszyste(...)delikatne, na następny dzień jeszcze smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu. Z podanego przepisy wyszło mi 30 pączków. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych ½ łyżeczki soli 3 jajka 80 g roztopionego masła lub margaryny 250 ml śmietanki kokosowej 22% 2 łyżki likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką ) Dodatkowo olej
Na słodko lub wytrawniePączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki. Składniki : Na ok 24 szt. 1 szklanka wody 80 g masła szczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie(...)papieru do pieczenia wyciąć kwadraty i na każdy z nich wycisnąć kółka o średnicy mniej więcej 5-6 cm. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać pączki wraz z papierem (ciastem do dołu.) Po ok minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.) Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły
Malinowa KawiarenkaTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wypróbowanie kilku nowych przepisów, z pączkami, oponkami, faworkami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszły mini pączki z masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo(...)pierwszy. Polecam bardzo. Mój mąż był zachwycony a dodam, iż zbytnim fanem pączków nie jest Składniki: 14 g suchych drożdży 45 ml ciepłej wody 185 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek masła 75 g cukru kryształu 535 g mąki pszennej szczypta soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na bok, aż zaczną się pienić
Made By Mom And Sontłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo słodkich karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać to, co lubicie, pamiętacie że to sprawdzone przepisy, więc wyjdą na 100%: ekspresowe pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał czas zacząć. Zawsze w karnawale piekę pączki, czasami twarogowe, zwykłe drożdżowe z dżemem lub jak dzisiaj z budyniem. Przepis na thermomix jest na dole. Ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko trochę mniej mleka. Budyń musi być gęsty. Do dużego kubka skruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Wymieszać, przykryć i odstawić(...)równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i tak zostawić, aż znowu urosną. Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć
Kuchnia PokoleńWariacje kulinarne trwają . Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka . Składniki pączki serduszka: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych 30 g cukru waniliowego 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo(...)pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie serca pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku
Różowa kuchniaDzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem pudrem. Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego
Kuchenne Wariacjewprowadzać się na tego bloga jakimś patetycznym wstępem.. to tylko miejsce stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie(...)jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy, ale bez przesady. Trochę wprawy i będą puszyste i okrągłe, jak spod maszyny. :) PĄCZKI (około 40 sztuk) 1kg mąki (500) 2 szklanki mleka 8 jajek cukier waniliowy 5 dag drożdży 2 łyżki stołowe spirytusu 4 łyżki stołowe cukru pół kostki masła (około 100g) łyżeczka
Kuchenna Kontrrewolucyainternet Ks. Jędrzej Kitowicz, z właściwym sobie humorem pisał o pączkach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby je podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu rozciąga się i pęcznieje, jak gąbka do swej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska". Wszędzie, i w miastach, i na wsi, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień(...)upływał na jedzeniu i piciu, a stoły uginały się pod ciężarem mis i półmisków, z tradycyjnymi, zapustnymi potrawami. Już w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem
Kuchenna KontrrewolucyaJeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl. mąki(...)Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć je w oleju, by ciasto nie przywierało. Nabierać masę i wrzucać na olej, w razie potrzeby pomagać sobie drugą łyżeczką zgarniając ciasto. Kontrolować kolor pączków, odwracać na drugą stronę. Jeśli zbyt szybko ciasto stanie się brązowe, tzn., że temperatura oleju jest za wysoka, należy wówczas zmniejszyć moc grzania palnika. Gotowe pączki wyjmować na papierowy ręcznik
zabawa smakiemdługim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.) Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła(...)ciasta (ok 4 dag), kształtować małe krążki. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki marmolady. Zlepiać dokładnie. Formować kule. Zlepień kłaść na spód na posypaną mąką stolnicę (deseczkę). Po skończeniu ostatniego pączka można już smażyć pierwsze. Zalecana temperatura ok 170 st. C. Pączki omieść z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykryć pokrywą
Konrad GotujeEkspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki. W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek. Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis) , pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy(...)smażenia. Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem i serkiem. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszać. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Usmażyć jeden pączek na próbę . Przy zbyt wysokiej temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch
SzczyptaSmaQMięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego
RAROSSAPyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru(...)Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej. Smaż pączki na średnim ogniu
Ze smakiem i z pasjąTakie pączki. Jak nie pączki, a z drugiej strony całkiem jak pączki przecież. Na pierwszy rzut oka - pączki najprawdziwsze, popatrzcie na zdjęcia. Zdradza je jednak skórka, Wypieczona, nie wysmażona. Można się kłócić i debatować, które lepsze, mniej kaloryczne czy bardziej puszyste. Jedne i drugie mają zalety, tak samo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki(...)chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej
bistro mama