Kochani do wyboru, do koloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe
coolinarnyNiebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :) Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw. Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków(...)tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią szczypta soli 3/4 szkl ciepłego mleka 2 jajka 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl oleju
Smakołyki AsiKilka dni temu koleżanka zrobiła pączki i udostępniła przepis. Pamiętam, ze moja babcia też robiła pączki z duzą ilością jajek oraz spirytusem. Postanowiłam więc wypróbować ten przepis. Z tych składników wychodzi podobno około 40 pączków, ale to zależy od wielkości pączków. Ja nie potrafię powiedzieć ile mi wyszło, bo po pierwsze co nasmażyłam to zaraz znikało i w końcu się(...)wcześniej zrobionym koglem moglem i zaczynem z drożdży. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wałkujemy na ok 1 cm, wycinamy szklanką koła i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Najlepsze pączki robi się na smalcu, ja zrobiłam na mieszaninie smalcu i oleju. Pączki wychodzą przepyszne, puszyste. Po naciśnięciu wracają do swojej wysokości. Z powodzeniem można z tego ciasta porobić małe pączuszki
Państwo Wojtczuk gotująWprawdzie Tłusty Czwartek dopiero za miesiąc, ale wielu z Was już pyta i rozgląda się za przepisem na pączki zgodne z LCHF. Dzisiaj przedstawiam Wam zatem pączki nawet dla najbardziej wymagających osób: niskowęglowodanowe bez glutenu, laktozy i cukru Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku Składniki: 100 g śmietanki kokosowej (gęsta część schłodzonego mleka(...)400g Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smalec rozgrzać w małym rondelku. Formować z ciasta za pomocą 2 łyżeczek malutkie kulki. Smażyć z obu stron na średniej wielkości ogniu do zrumienienia. Pączki można podawać same lub posypane wiórkami kokosowymi, stewią w proszku (keto, LCHF) lub ksylitolem/cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić lukier (mleko kokosowe i sok z limonki) lub polewę czekoladową (olej kokosowy
Ola la LCHFgalaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów. Racuchy jak pączki, z jabłkami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru(...)wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy przygotowałam z podwójnej porcji podanych wyżej składników. Racuchy jak pączki, z jabłkami zrobiłam ( między innymi ) w odpowiedzi na pytanie Blue Raven. W komentarzu do racuchów jak pączki napisała: „ Blue Raven 31 lipca 2015 at 08:13 A tam racuchy, pączki
mojewypiekiinietylkoPączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland , Siała baba mak , Europlant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę(...)kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito
królestwo garówDyniowe ebelskivers, czyli miniaturowe pączki wywodzące się z Danii, jednak w bardzo zdrowej wersji. Pączki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Na Tłusty Czwartek (który już za niecały miesiąc!) będą jak znalazł. Na pewno jest to też dobra alternatywa dla osób będących na diecie odchudzającej - dzięki takim zdrowym zamiennikom mogą bez wyrzutów sumienia(...)zjeść kilkanaście pączuszków i kontynuować swoją dietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania. WEGAŃSKIE EBELSKIVERS Z DYNIĄ /przepis własny/ 70 g mąki owsianej 10 g wegańskiego żółtka MyEy około 80 ml naturalnego mleka sojowego 80 g gęstego puree z dyni 1/3 łyżeczki proszku
Poranek na słodkoPączki Składniki – 24 sztuki: Mąka – ½ kg Mleko 2% - 1 szklanka Drożdże – 75g Cukier – 40g do ciasta + 10g na zaczyn 4 żółtka jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie(...)szklanki. Gotowe kółka przykryć ręcznikiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na każde kółko położyć łyżeczkę konfitury i zagnieść w kólkę. Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy. W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół. Przy pomocy ziemniaka sprawdzić
Kuchnia Bon Appetitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Kuchnia Pakistańska . Odkąd ujrzałam ten przepis - wiedziałam, że pączki będą wielką pysznością. Zmieniłam jednak smak syropu - z kardamonowego na pomarańczowy. Całość okazała się wielkim hitem, który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest(...)opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody
Di gotujePączki , pączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki(...)syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru
Bon appetit mon amieWszyscy ostatnio pieką pączki nabrałam chęci i ja :) uwielbiam takie swoje, domowe ale nie lubię ich smażyć, zawsze chcę przedobrzyć ze smażeniem żeby nie były w środku surowe i wychodzą mi ciemne :) ale najważniejsze że były pysze i wszystkim smakowały :) Do pączków jako nadzienie użyłam wyśmienitych Powideł śliwkowych Eterno . Zapraszam :) do kawki czy mleka(...)odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1 cm, następnie wykrawać koła od szklanki lub kubka, w zależności jakie chcecie duże pączki. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce powideł zlepić ze sobą brzegi i uformować pączka. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 minut aby jeszcze podrosły. W rondlu rozgrzać olej , musi być
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy chyba uwielbia pączki, w szczególności te smażone na głębokim oleju - tajemnicą nie jest to, że są one bardzo kaloryczne, ale za to smak rekompensuje wszystkie nadmiary tłuszczu. Ostatnio w internecie znalazłam alternatywę dla tych dobrze znanych pączków z głębokiego tłuszczu. Gdy natknęłam się na pączki z piekarnika, nie byłam co do nich przekonana, przecież jak pączki mogą być(...)pół, zlepić dokładnie brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą porcji ciasta. Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na pół godziny do podrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem
Piekę, bo lubięDziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać - te smażone smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, jednak warto je zrobić jeżeli faktycznie liczymy kalorie. Poza tym, są obłędne. Technika przygotowania jest podobna. Wyrabiamy, czekamy aż wyrośnie, wykrawamy a po chwili ... pieczemy zamiast smażyć w głębokim tłuszczu(...)Ograniczamy w ten sposób ilość kalorii o naprawdę ogromną sumę. Zatopiłam je jednak na samym końcu w maśle a następnie posypałam cukrem i cukrem z cynamonem - bo pączki muszą być choć trochę słodkie :-) Z podanych składników wyjdzie około 25 pączków. Składniki na ciasto: 1 i 1/3 szklanki mleka 20 g świeżych drożdży (1/5 opakowania) 50 g masła
Poezja Smaków - blog kulinarnywyborem przepisu idealnego nie warto czekać! Ten, który chciałam wam zaproponować dzisiaj, jest starym rodzinnym przepisem, więc nie jest najzdrowszym z możliwych, ale tego smaku się nie zapomina. To pączki mojego dzieciństwa, do dzisiaj pamiętam, jak patrzyłam mamie na ręce, kiedy je lepiła, a potem obtaczałam w cukrze pudrze po tym jak tata je usmażył. To był taki nasz rodzinny(...)rytuał na końcówkę karnawału i tylko wtedy jedliśmy pączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkopączki były już zrobione w Tłusty Czwartek, siostra stwierdziła, że smakują jak sklepowe i rzeczywiście tak jest, są naprawdę pyszne i można je jeść garściami. Przepis na te pączki zaczerpnęłam również ze strony, z której skorzystałam robiąc poprzednie pączki - Baci di ricotta i pewnie jeszcze nie jeden przepis zaczerpnę z tej strony >klik< A tutaj przedstawiam(...)czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już
Motylkowa Kuchnia