okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką(...)Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów. Nutellę przekładamy do woreczka strunowego. Wyciskamy na ciasto czekoladę (ilość zależy od wielkości foremki serduszka, czekolada nie może wypływać na brzegi pączka). Składamy ciasto i wycinamy pączki uważając, żeby czekolada znalazła się na samym środku serduszka – jeśli będzie na brzegu może wyciekać i przypalać się podczas smażenia. Wycięte pączki odstawiamy
CiastkozercyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pączki – chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany(...)Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed. Jeżeli nie przepadacie za pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu to polecam przepis na równie pyszne pączki z piekarnika . Pączki podałam na cudnych talerzach ceramicznych
Marta GotujeTradycyjne pączki z pudrem Świeżutkie ,jeszcze ciepłe pączki ..grzechy tłustego czwartku . W ten jedyny dzień , pozwalam sobie na szaleństwo i objadam się nimi ..czyli zjadam aż dwa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moje chłopaki najchętniej opychali by się paczkami cały rok , ale że kocham swoje dzieci(...)wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już tak puszyste . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny ). Objętość ciasta musi się
Ogrodnik w podróżyPIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM Pączki zwykle są smażone na głębokim oleju. Ta wersja jest bardziej odchudzona, ponieważ pączki są pieczone, więc nie są nasiąknięte tłuszczem, a zatem zdrowsze. Puszyste i mięciutkie. Wierzch idealnie złoty. Posypane cukrem pudrem są na prawdę urocze. Pączki przygotowałam z oryginalnym kremem wafelkowym mlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor. Zdjęcia wykonane(...)budyń w pozostałym mleku. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Całość Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki nie wyrosną ). Ciasto rozgnieść, rozciągnąć dłońmi na 2-3 cm. placek ( nie używać wałka ). Szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując duże odstępy. Przykryć ścierką i odstawić
Kuchnia PaulettesJuż za kilka dni zacznie się wielkie "pączkowanie"! Do tego czasu postaram się wrzucić kilka przepisów na Tłusty Czwartek. Dzisiaj przedstawiam pączki z gotowanymi ziemniakami nadziane czekoladowym ganache. Dodatek tłuczonych ziemniaków nie jest przypadkowy. Ziemniaki odgrywają tutaj bardzo ważną rolę, mianowicie przedłużają świeżość i wilgotność pączków. Jeśli co roku smażycie tradycyjne pączki z marmoladą, zróbcie wyjątek i spróbujcie(...)zrobić właśnie te! Serdecznie polecam :). Składniki: (na ok. 25 średnich pączków) Ciasto: 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 400 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania 40 g świeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki
Nastoletnie WypiekanieWykonanie pączków na bazie regularnego przepisu zajmuje wieczność. Któregoś dnia naszła mnie okropna ochota na coś słodkiego i pomyślałam o pączkach właśnie. Expresowe pączki z dżemem i czekoladą Po kilku minutach doszło jednak do mnie, że nie mam ochoty spędzić większości popołudnia na ich robieniu. Stwierdziłam, iż zrobię coś naprawdę szybkiego co w smaku będzie przypominać pączka(...)upływie 40 minut miałam stos gotowych „pączków”. Jeśli tak jak i ja macie ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego ten przepis jest dla Was. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko
mecooksMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą(...)wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży, najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu. SKŁADNIKI
cool and mintyMoże i mistrzynią w pączkowaniu nie jestem, ale staram się jak mogę. Pączki zajadamy raz do roku, w karnawale, głównie w Tłusty Czwartek. Przed powstaniem bloga wychodziłam z założenia, że taki „kupny” też nie jest zły a ile przy tym zaoszczędzonej pracy i brak nieprzyjemnego, tzw. zapachu smażonego Moje poglądy z wiekiem się zmieniły. Po pierwsze pączki(...)konfiturą robi się bardzo szybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z konfiturą i kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam je wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał
Made By Mom And SonDZISIAJ COŚ MNIE TKNĘŁO NA PĄCZKI:) SKŁADNIKI: 12 żółtek 10 dag drożdży ½ litra mleka szczypta soli 1 kg mąki + mąką do podsypywania (całkiem sporo jej poszło) ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki spirytusu albo rumu 1 kostka smalcu + olej do smażenia marmolada, konfitura, dźem PRZYGOTOWANIE: Zrobić zaczyn: ½ szklanki mleka podgrzać z 1 łyżką cukru. Rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym(...)wyrośnięty zaczyn, wymieszać, dodać mąkę, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól i alkohol. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec z olejem (tłuszczu musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały, wtedy powstaje ładna obwódka) i wkładać pączki, naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki
Moje Słodkie PiekiełkoMoże i mistrzynią w pączkowaniu nie jestem, ale staram się jak mogę. Pączki zajadamy raz do roku, w karnawale, głównie w Tłusty Czwartek. Przed powstaniem bloga wychodziłam z założenia, że taki „kupny” też nie jest zły a ile przy tym zaoszczędzonej pracy i brak nieprzyjemnego, tzw. zapachu smażonego Moje poglądy z wiekiem się zmieniły. Po pierwsze pączki(...)konfiturą robi się bardzo szybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki
Made By Mom And SonJeden dzień w roku, a parę kilo do przodu, ale jak tu sobie odmówić, kiedy pół świata bestialsko wgryza się w pączka na naszych oczach i z premedytacją okazuje swoje zadowolenie? Dieta idzie w odstawkę. Mówimy jej smutne "papa" i witamy się z marmoladowym wnętrzem polukrowanego lub oblanego czekoladą pączka. Jest sposób na to, by wskazówka na wadze nie wysyłała(...)kardiologię, ani do wariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest to, że wchodząc do domu delektujemy się
Wypisz WymalujPyszne i puszyste pączki z nadzieniem różanym.Moje ulubione,z tym nadzieniem smakują mi najlepiej.Mam do nich ogromną słabość. Składniki: 1 kilogram mąki 10 żółtek 100 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 400 ml. letniego mleka 150 gram masła 150 gram cukru pudru szczypta soli 50 ml. wódki lub spirytusu Dodatkowo: 500 gram różanej marmolady cukier puder do posypania(...)ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy marmoladę różaną,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz
Bajeczna KuchniaPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na SłodkoPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią(...)będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest
Ostra na SłodkoWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Postanowiłam upiec moje pierwsze pączki w życiu. W związku z tym, że nigdy tego nie robiłam nie wiedziałam jakiej wielkości je zrobić (po czym wyszły ogromne, bo bardzo urosły) oraz jak długo je piec. Dodałam marmolady jeszcze przed upieczeniem, ale następnym razem zrobię to chyba dopiero po upieczeniu używając rękawa cukierniczego. Ku mojemu zaskoczeniu(...)pączki wyszły smaczne, a goście, których akurat mieliśmy się nimi zajadali i szybko wszystkie zniknęły, co mnie bardzo ucieszyło. Największym komplement powiedział mój P. twierdząc, że nie pamięta, kiedy jadł tak dobre pączki. Takie słowa dodatkowo dodają motywacji i radości, a gotowanie sprawia ogromnie dużo radości. Jeszcze nie wyszła tym razem mi obrączka wokół, ale będę nad tym pracować
dom-agi.pl