przepis na pączki - 6713 przepisów (strona:30/448)

Ekspresowe pączki bananowe 1521

Bardzo prosty przepis na mini pączki bananowe - szybko mieszamy,  smażymy, a najszybciej zjadamy :)  SKŁADNIKI 3 banany  1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę(...)proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta.  W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Pączki 115

roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g(...)rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić

Kulinarna rozmowa
Pieczone pączki 132

Składniki (na 8 pączków) - 50 ml mleka, - 35 g drożdży, - 80 g mąki pszennej np. tortowej + łyżeczka, - 80 g mąki pszennej Graham, - 2 łyżki + łyżeczka cukru (ok. 25 g), - 1/4 łyżeczki soli, - 2 jajka (ok. 100 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g), - 8 łyżeczek marmolady (ok. 96 g), - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn(...)łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. 2. Miksujemy 1,5 jaja z 2 łyżkami cukru na puszystą masę (resztę jaja wykorzystamy do posmarowania pączków). 3. Do miski przesiewamy mąkę. 4. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, ubite jaja i wyrabiamy przez kilka minut. 5. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy przez kilka minut

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pączki / Oponki jogurtowe 183

Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy delikatnie podsypać je mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać oponki i pączki (użyłam metalowego kółeczka o średnicy literatki - chciałam, aby oponki i pączki nie był za duże). Przykryć ściereczką na 30 minut, aż troszkę podrosną. 5. W garnku o grubym dnie rozgrzać

Kuchnia domowa Ani
Pączki z dziurką 225

Amerykańskie pączki z dziurką stały się u Nas bardzo popularne. Są mniej słodkie niż Nasze polskie pączki, słodkości dodaje im jednak słodka posypka, polewa lub lukier. W sklepach znajdziemy pączki z dziurką z różnymi kolorowymi polewami, posypkami. U mnie dzisiaj najbardziej klasyczne wydanie w posypce z drobnego cukru i cynamonu.  Przepis banalnie prosty i szybki. Zachęcam do wykonania własnych(...)pączków na zbliżający się tłusty czwartek. Przepis z Moich Wypieków.  Pączki z dziurką Składniki na  12 sztuk: 2,5 szklanki mąki pszennej 15g świeżych drożdży 1 jajko 3/4 szklanki mleka letniego 3 łyżki  letniej wody 2 łyżki drobnego cukru do wypieków szczypta soli 40g roztopionego masła 1 łyżka wódki lub rumu Do obtoczenia: 2 łyżki stopionego masła

Smak mojej kuchni
Pączki pieczone 351

razem przepis na pączki pieczone. Są one doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oblane lukrem i nadziane różaną marmoladą smakują niemal identycznie jak te wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI(...)pączków) : 800 g mąki pszennej (4,5 - 5 szklanek) 250 g margaryny 100 g świeżych drożdży 100 g cukru (0,5 szklanki) 250 ml mleka (1 szklanka) 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 żółtka DODATKOWO: marmolada lub powidła do nadziania lukier (1 łyżka mleka zmieszana z 5 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce

Kuchnia od dwojga
Pączki, pączusie - nie tylko na Tłusty Czwartek! 96

Pączki...wreszcie są! Prawdziwe, słodkie, smażone pączusie. :) Tak pyszne, że znikają z talerza jeszcze ciepłe. Zbliża się tłusty czwartek, a jak wiadomo pączki są daniem obowiązkowym. Moja babcia zawsze powtarzała, że im więcej zjedzonych pączków, tym więcej szczęścia nas spotka, więc tego dnia nie wolno się oszczędzać. ;-) Nasze pączki są mini, więc nigdy nie skończy się na jednym, będzie dużo(...)masa będzie zbyt rzadka dodaj jeszcze mąki kokosowej. Wrzuć smalec na patelnię* i gdy będzie już gorący formuj niewielkie kuleczki (ja robiłam to używając dwóch małych łyżeczek- podczas smażenia pączki powiększają swoją objętość dwukrotnie). Smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wykładaj pączki na ręczniki papierowe,aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe. :-) * do smażenia nie używaj zbyt szerokiej patelni lub garnka

Keto Przepisy
PĄCZKI PTYSIOWE 124

Pączki ptysiowe to mój dzisiejszy pomysł na Tłusty Czwartek. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu albo nie macie ochoty na wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis na pączki ptysiowe. Szybkie w przygotowaniu i nieco inne niż te tradycyjne, ale nie żałuję, że je usmażyłam. Z podanej porcji wychodzi około 30 sztuk smacznych kuleczek. Chrupiąca skórka i puszyste wnętrze(...)jest bardzo odmienne od obecnie królujących nam pączków ale czy zawsze musimy jeść to samo? PĄCZKI PTYSIOWE (źródło: Pyszne na słodko Anna Starmach ) Składniki: 400 g mąki pszennej 300 ml wody 3 jajka 80 g masła 2 łyżki cukru cukier waniliowy Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrami. Gdy składniki się

Pieguskowa Kuchnia
Pączki serowe na drożdżach 123

Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)Polecam! Pączki serowe na drożdżach Składniki na 20 małych pączków: 2-2,5 szklanek mąki krupczatki 300g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie 3 łyżki cukru pół szklanki mleka 60g miękkiego masła 30g drożdży 2 całe jajka 2 żółtka skórka otarta z 1 pomarańczy łyżka spirytusu, wódki lub rumu szczypta soli tłuszcz do smażenia Wykonanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy letnie

Smak mojej kuchni
Przepis na domowe pączki z budyniem. 77

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 60 g drożdży 400 ml mleka 60 g margaryny do pieczenia 6 żółtek Przygotowanie(...)pół centymetra.  Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem (może być szklanka), by wyznaczyć obrys paczków. Na środku każdego kółka umieszczamy płaską łyżeczkę ugotowanego budyniu. Przykrywamy drugim plackiem i wykrawamy pączki wykrawaczem (szklanką).  Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły.  Pączki smażymy na małym ogniu do chwili, aż zarumienią się z obu stron.  Przestudzone pączki posypujemy cukrem

My World by Dagmara Rek
Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym 163

rodzaje dań. Nieoceniony jest  drób poszetowany przygotowywany dla mamusi na chlebek jak i dodatek do zup, ale o tym innym razem. Dziś tłusty czwartek, więc czas na pączki. Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku. Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej(...)środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika.   Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i nastaw temp. 190 st. C z nadmuchem. Każdy pączek możesz  delikatnie posmarować mlekiem z rozpuszczoną odrobiną miodu, lub żółtkiem, by miały piękny kolor. Wstaw pączki

Gotuj Sam!
Pączki z dżemem z czarnej porzeczki 164

Według przepisu poprzedniego   (pączki pieczone)  przygotowałam ciasto na pączki smażone, choć tak prawdę mówiąc zrobiłam jedną porcję ciasta i  z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym.   Pączki z dżemem z czarnej porzeczki ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka(...)nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. W rondlu przygotuj gorący tłuszcz do smażenia. Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i  smaż pączki z dwóch stron  na złoty kolor.   Ułóż na papierowych ręcznikach. Poczekaj, aż przestygną. Podawaj pączki oprószone cukrem pudrem. Można

Gotuj Sam!
Pączki 105

Pączki Składniki – 24 sztuki: Mąka – ½ kg Mleko 2% - 1 szklanka Drożdże – 75g Cukier – 40g do ciasta + 10g na zaczyn 4 żółtka jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie(...)szklanki. Gotowe kółka przykryć ręcznikiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na każde kółko położyć łyżeczkę konfitury i zagnieść w kólkę. Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy. W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół. Przy pomocy ziemniaka sprawdzić

Kuchnia Bon Appetit
pączki na śmietance kremówce 160

Tradycji stało się za dość i upiekłam pączki pierwszy raz w tym karnawale. Długo szukałam jakiegoś nowego ciekawego przepisu i na jednej z grup kulinarnych znalazłam ten przepis Macieja Kuronia. Zaintrygował mnie dodatek śmietanki kremówki i jeszcze tego samego dnia musiałam go wypróbować. Ze wszystkich dotychczas wypróbowanych te wyszły mi najlepiej, ładnie się usmażyły na złoto i nawet wyszła(...)oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 163

Pączki - tradycyjny karnawałowy wypiek, a już szczególnie w Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć. Najlepsze oczywiście są domowe i wcale nie są trudne do zrobienia. Skorzystałam z przepisu "Kuchni polskiej" i robiąc je po raz pierwszy w życiu wyszły perfekcyjnie. Popatrz na zdjęcia! Biała obwódka dookoła pączka świadczy o tym, że pączek jest dobrze wyrośnięty i prawidłowo usmażony, chociaż zrobiłam(...)utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!