pączki pieczone można nazwać prawdziwymi? Moim zdaniem sami musicie odpowiedzieć sobie na to pytanie. Dla mnie pączki pieczone to idealne połączenie pączka i delikatnej drożdżówki. Prawdę powiedziawszy wolę je od tradycyjnych pączków. Ponadto nie kojarzą mi się jedynie z tłustym czwartkiem. W okresie karnawału piekę pączki z różą, można powiedzieć że nadaje im tradycyjnego charakteru. Latem uwielbiam pieczone pączki(...)świeżymi malinami lub jagodami. Pieczone pączki z jagodami są super alternatywą dla jagodzianek. Moim zdaniem są delikatniejsze i bardziej puszyste. Ja uwielbiam. Nowy post Pączki pieczone pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceDzisiaj tłusty czwartek, więc pączki musiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki(...)jajka szczypta soli 120 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki 1 opakowanie marmolady (u mnie wieloowocowa) olej do smażenia cukier puder do posypania pączków WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i odstawić na 10 minut (w tym czasie można sobie przygotować pozostałe składniki). Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę
Passions hobbies lifePrzepis dostałam od znajomej, dokonałam tylko kilku modyfikacji. Ogólnie szukałam dietetycznych pączków, gdyż przeraziło mnie, że zwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki(...)pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru
e-PrzepisyKulinarneDrożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki. Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;) Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze(...)kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Składniki: 0,7 kg mąki pszennej luksusowej pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek
Krakowskie smaki AniDonuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką Donaty, czyli tzw. pączki z dziurką to jedna z ulubionych słodkich przekąsek Amerykanów. Nic dziwnego, częstował nimi swoich kolegów nawet mroczny morderca ze znanego serialu Dexter . Wyglądem przypominają nasze oponki, donaty zrobione są jednak z ciasta drożdżowego, nie serowego. Smakiem nie różnią się właściwie od naszych rodzimych pączków, są może bardzie zbite(...)cechą charakterystyczną jest duża warstwa słodkiego lukru na wierzchu. Poza czasem, kiedy wyrasta ciasto, samo smażenie pączków z dziurką to zaledwie chwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie , faworki/chruściki , oponki serowe , ptysie . Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - przepis: Składniki
Moje QulinariaSzybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi(...)kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :) Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk. Szybkie pączki Składniki: 250g mąki pszennej 120g kwaśnej śmietany 18% 50g cukru pudru
Smakołyki BerenikiDługo szukałyśmy prostego przepisu na pyszne, lekkie mini pączki dla dzieci. W końcu udało nam się go odnaleźć i przetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi poradzi. Gwarantujemy :) Czas(...)przygotowania: 20 minut Ilość porcji: około 26 małych „pączków” Składniki: 300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii ( 2 opakowania) 3 średnie jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Olej rzepakowy do smażenia pączków Ponadto: cukrowy puder do obtaczania pączków (drobny cukier do wypieków lub cukier puder, jeśli lubicie można do niego
Kolizje SmakówPieczone pączki z polewą czekoladową to doskonały wypiek karnawałowy dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnych smażonych pączków np. ze względów zdrowotnych. Te nie są dietetyczne (nie oszukujmy się, takie pączki nie istnieją!), ale dzięki pieczeniu zawierają znacznie mniej tłuszczu. Oczywiście mniej też marnujemy – zużyty olej ze smażenia trzeba wylać, tutaj nie ma takiego problemu. Ze wszystkich pieczonych pączków(...)które wypróbowałam te są zdecydowanie najlepsze, bo w smaku przypominają zwykłe, smażone, puszyste pączki. Dzięki użyciu kostki do pieczenia Kasia pączuszki są wilgotne, a kolorowa, radosna posypka Dr. Oetker nadaje im uroczego wyglądu. My pochłonęliśmy je w mig – najlepsze są jeszcze ciepłe. Pieczone pączki z polewą czekoladową: 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650 (3,5 szklanki
Poezja smakuchcenia" :D Czyli, klikając na NIE - na pewno tej kompozycji nie dostaniesz, klikając BARDZO - w przyszłości się na pewno u Ciebie znajdzie, a wybierając WYŚLIJ WKRÓTCE - kolejna paczka będzie zawierała daną mieszankę! :D Prawda, że proste a zarazem ciekawe. Jeżeli nie zaznaczysz niczego bądź zaznaczysz na raz dużo pozycji Twoja paczka będzie wielką niewiadomą, wielkim znakiem zapytania! I to jest(...)super! Z niecierpliwością będziesz wyczekiwać swojej paczki i z wielkim zainteresowaniem otwierać jej wnętrze :D Spodobały Ci się paczki Bakeo? Chciałabyś/Chciałbyś otrzymywać je częściej, może nawet codziennie? Żaden problem. Na swoim koncie swobodnie manewrujesz datami, w jaki dzień ma przyjść Twoja paczka! Chcesz ją dostawać 2 razy w tygodniu? Okej, nie ma problemu! A może 4 razy
Zdrowie na języku :Pjajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu(...)małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku podgrzewamy sporo oleju. Pączki muszą w nim pływać. Wrzucamy jednego pączka na próbę i jeśli wokół niego robią się bąbelki tzn. że temperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami
prawdziwe jedzeniePączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą dwa krążki i układamy
Kuchnia MagdaLenyPierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie je przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam(...)pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 25 dag serka waniliowego homogenizowanego półtorej szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe łyżeczki octu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek i miksujemy, następnie dodajemy
Izabelawkuchnioknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT , którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół. Picie z niego, to czysta(...)się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju
Słodkie okruszkiJutro Tłusty Czwartek i postanowiłam pomóc babci i przy okazji poprosić o przepis na babcine pączki, które są przeeeeepyszne. Babcia zawsze odganiała nas od świeżo upieczonych pączków żeby nas brzuszki nie rozbolały, gdy tylko troszkę przestygły zajadaliśmy się i mieliśmy na buziach śmieszne białe wąsy od cukru pudru, w którym były mocno obtoczone :) Teraz sama będę się starała zrobić takie(...)same jak babcia :) Z tego przepisu wychodzi tak z 60 pączków. Składniki: 10-12 dag drożdży 1/2 l ciepłego mleka mąka Z tych składników zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 1 kg mąki krupczatki 1 kostka masła (rozpuścić) 12 żółtek + 3 całe jajka 1 łyżeczka soli 1/2 l mleka 2 kieliszki spirytusu 1/2 szkl cukru
Motylkowa Kuchnia