się bawi do upadłego czy to świątek czy niedziela nie patrząc na nic. No ale nie mnie oceniać, każdy ma swoje sumienie, każdy wyznaje co innego. Nie mniej jednak pączki jeść należy :-)) Ja dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta dwie wersje, czyli część pączków upiekłam w piekarniku część usmażyłam w głębokim oleju, czyli tłuściutkie ale zrobione z miłością, ,także na pewno(...)się pieca kaflowego :-( Kiedy ciasto podwoi objętość, formować małe płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec ok. 20 min w piekarniku w 180 stopniach a drugą część smażyć w rozgrzanym głębokim oleju na małym ogniu
pieprzny smaczekLekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie. PĄCZKI z MIODEM Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki tortowej 50 g masła 3 łyżki miodu 25 g drożdży(...)krążki. Krążki odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (smalec albo olej) obracając tak aby zarumieniła się każda strona paczka. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy
Bon appetit mon amieMini pączusie są szybkie, łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają wyrastanie i formowania, wystarczy wymieszać tylko parę składników. Idealne do przygotowania w Tłusty Czwartek, w dzień w którym pączki podobno nie mają kalorii. Idealne również do przygotowanie, w momencie, gdy niespodziewani goście dzwonią już do drzwi. Składniki na mini pączki: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia opakowanie cukru wanilinowego olej do smażenia. Sposób przygotowania mini pączków: Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem Łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na złocisty kolor Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym aby je odsączyć od nadmiaru oleju. Przestudzone mini pączusie posypać cukrem pudrem
Pani domowaMięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one! PĄCZKI - OPONKI! Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków. Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona, pączkowa wersja. Przepis podpatrzyłam w różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo. Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast(...)pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier
Dzieje kuchennej Wiewióryzamiast ciacha skąpanego w tłuszczu, mogłaby pani polecić? Pierwsze co mi przyszło na myśl to piekarnik, jednak jak dla mnie drożdżowy wypiek to już bułka, a nie pączek. Postawiłam na parę, jak dla mnie ta forma, bardziej zbliżona do pączków. A sama Wikipedia mówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski na parze , pyzy (drożdżowe) , kluski parowe(...)parzaki , parowańce , parowce , buchty ) – rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta? Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 jajka
Dieta moja pasjaOponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam Wam klasyczny przepis na pączki.Paczki są mięciutkie,z białą obwódką, tak jak być powinny.Przepis ze starego blogu,więc i zdjęcie też nie wyraźne.Mogę jedynie zagwarantować smak i dobrą jakość wypieku.Zapraszam!. 1 CZUBATA SZKL.MĄKI 3ŻÓŁTKA 3PŁASKIE ŁYŻKI CUKRU PUDRU 2ŁYŻKI MASŁA 2DAG.DROŻDŻY 4DUŻE ŁYŻKI TŁUSTEGO MLEKA SZCZYPTA SOLI 1ŁYŻECZKA OTARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY 2ŁYŻKI(...)MĄKĘ I SÓL.WYRABIAMY CIASTO.GDY BĘDZIE JEDNOLITE DODAJEMY CIEPŁE ,ROZTOPIONE MASŁO I PONOWNIE WYRABIAMY,AZ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ .PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ.GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ,WAŁKUJEMY NA GR.3CM.I WYKRAWAMY PĄCZKI KUBKIEM O dużej śrrednicy.CZEKAMY AŻ PĄCZKI PODWOJĄ SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.ROZGRZEWAMY SMALEC I PIECZEMY PĄCZKI NA ZŁOTY KOLOR.WYCIĄGAMY I POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.MOŻNA JE TEŻ NADZIAĆ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprawda do tłustego czwartku jeszcze pozostało sporo czasu to jednak postanowiłam przetestować moje umiejętności w zakresie robienia tradycyjnych karnawałowych przysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale(...)górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor. 5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków i pokrywał całą powierzchnię
vaniliowoczekoladowadzieciństwie dość często robiłam je z moją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego(...)stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra, byleby nie za cienko, odkroić prostokąt ciasta. Prawie przy brzegu nakładać łyżeczką dżem, przykryć częścią ciasta i za pomocą szklanki wykroić pączka, uformować kulkę w ręku o odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Należy pamiętać, aby nie podsypywać za dużo mąką, ciasto jest trochę klejące, ale takie powinno być. Gotowe pączki muszą wyrastać około
Delusional TrineJuż od jakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe. Składniki: 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe(...)Wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane łyżką kulki ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor. Pączki bardzo łatwo się obraca więc ładnie się smażą. Wyciągamy usmażone pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniekurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną podana z cytrynowym (!) makaronem to moje danie w akcji „Smaż jak Szef kuchni „. Akcja polega na tym, że dostałam paczkę z produktami niespodziankami i z nich miałam przygotować danie. Danie godne szefa kuchni. W mojej paczce było opakowanie Rama Smaż jak Szef Kuchni , ocet balsamiczny, owoce żurawiny i opakowanie makaronu .. cytrynowego(...)wiedzą czy to olej jest na tyle rozgrzany, że już mogą dawać składniki. Tu na butelce jest info jak bąbelki znikną olej jest gotowy. Fajny pomysł. Otwierając paczkę i widząc ocet balsamiczny, pierwsze co przyszło mi do głowy to czerwona cebula .. kolejne składniki wyciągałam z paczki i danie samo się ułożyło w mojej głowie. I tak powstało to danie
Kuchnia na wzgórzuPrzedwczoraj dostałam wspaniałą wiadomość email o tym iż zakwalifikowałam się do testowania kremu firmy Avon !! A już następnego dnia otrzymałam wspaniałą paczkę, o której wam chce dziś opowiedzieć, a to wszystko dzięki portalowi Streetcom . Muszę również zaznaczyć ,że to moja pierwsza współpraca z tym portalem i już mogę powiedzieć ,że jestem zadowolona, ponieważ po pierwszym miesiącu zabawy z wypełnianiem(...)ankiet dostałam propozycję testowania. Ale do rzeczy!! Zapakowana szczelnie paczka zawierała taką oto przyjemną dla oka torbę gdzie już na wstępie wiadomo o jaki produkt chodzi. Co prawda sama torba się ciut pogniotła, ale oczywiście najważniejsza jest jej zawartość! Muszę przyznać ,że po raz pierwszy jest to moja aż tak bogata paczka. A w niej: 1 opakowanie kremu
W Moim Magicznym DomuOryginalne niemieckie pączki. Przepis w tym roku kończy 107 lat! pochodzi z niemieckiego poradnika cukierniczego – mojej najcenniejszej książki kucharskiej z 1908 roku. Książka, której stałam się szczęśliwą posiadaczką pobudza wyobraźnię o dawnych balach i bankietach. Długie suknie, kapelusze, koronki, koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza(...)Ciężar tych 107 lat czuję na każdej stronie i choć nie umiem niemieckiego wcale a wcale, już wypróbowałam pierwszy przepis. Wpisałam go ręcznie do automatycznego tłumacza i usmażyłam pączki! Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka 35 g świeżych drożdży 250 g mąki (dałam tortową) 52 g cukru Ciasto: 500 g mąki (dałam tortową
Posadzone i zjedzonebiurem ale brama była zamknięta o czym nie wiedziałam. Pani z firmy Pomelo była jednak bardzo miła i poszła mi na rękę. Kierowca w innym terminie miał dostarczyć paczkę z jedzeniem na cały dzień i w godzinach, w których na 100% będę. Umówiłyśmy się, że będą to środa i czwartek. O 10.15 w środę kiedy skręcałam się już z głodu(...)paczka dotarła! I cóż w niej było??? Pierwsze śniadanie w formie s ałatki, jajek, chleba razowego i żółtego sera . Całość smaczna i dobrze zapakowana ale niestety dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia i dżemikiem. Całkiem smaczna i sycąca kombinacja, porcja spora. Porcję obiadową z kolacyjną zamieniłam rolami
Dzieje kuchennej Wiewióry