składniki* 1 kg mąki* 8-10 żółtek* 10 dag drożdży* 1/2 szklanki cukru* 80 g masła lub margaryny* 1/4 szklanki mleka* 1 piwo ( niecałe 500 ml)* marmolada* 1 litr olejuSposób wykonaniaPrzesianą mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać mleko,rozkruszyć drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić masło i wystudzićŻółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki, wlać również masło i piwo (wlewać po trochu). Wyrobić ciasto, musi być luźne, dobrze wyrobione i zostawić do wyroś... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...