Świetną alternatywą dla słodyczy: czekolad i ciast są desery na bazie jogurtu i owoców. Mus z dojrzałego mango jest tak słodki, że spokojnie zastąpi Wam cukier
Ana Mari's worldSKŁADNIKI: - 250 g kurek - 300 ml jogurtu greckiego light - 4 jajka - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę
SMYKWKUCHNIPomyślałam, że takie wytłoki muszą mieć sporą wartość i szkoda ich wyrzucać, więc poszłam poszukać przepisów na ich zagospodarowanie. Okazało się, że można zrobić kotlety z płatkami owsianymi, dodać do wypieku chleba albo do ciasteczek. I mnie najbardziej spodobał się ten ostatni pomysł:) CIASTECZKA ORKISZOWE Z OKARĄ Tutaj okara: Zrobiłam wg własnego pomysłu, wzorując się na już wielokrotnie przeze(...)mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam tylko jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan
Zdrowa Kuchnia SowyCoś mnie wzięło na to śniadaniowe cudo <3 Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy
Emcia Pichcipiekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody(...)minut. Ciasto chlebowe (2 foremki a 2 0 cm ): cały zaczyn cała zalewa ziołowa 500 g mąki pszennej chlebowej 60 g płatków żytnich 70 g zakwasu żytniego razowego 125 g letniej wody otręby owsiane do obsypania chleba Przygotowanie chleba: Rozpuść zakwas w wodzie. Wymieszaj mąkę z płatkami, zaczynem, zalewą ziołową oraz wodą z zakwasem (zakwas powinien być odświeżony 12 godzin
Grahamka, weka i kajzerkaktóre dają jeszcze dużo energii to już świetne połączenie. Dziś po raz kolejny zrobiłam domową granolę klik jak ją zrobić nabrałam ochoty na eksperymenty z płatami owsianymi. Tak powstała pieczona owsianka :) Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w kokilki więc wykorzystałam je do pieczonej owsianki, aby każdy domownik mógł cieszyć się własną upieczoną foremką. Szybki przegląd produktów w domu(...)wcześniej zrobiłam i oczywiście cynamon. Wielka bomba energetyczna w sam raz na obecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości ok 300 ml)1,5 szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny
Basia w kuchniszkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru brązowego); 1 jajko; kilka kropli aromatu waniliowego; 1 szkl. mąki; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2,5 szkl. płatków owsianych; szczypta soli. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia
MiksturownikSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek
kolorowotorcikowoBardzo dobry chlebek bazujący na wypróbowanym już przeze mnie kilkukrotnie przepisie na chleb wieloziarnisty ze strony mojewypieki.com. W poniższym przepisie podaję swoje modyfikacje. Ilość składników wystarcza
coolinarnastrefa.blogspot.comrodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g mąki żytniej razowej 350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g drożdży świeżych 200 ml letniej wody 3/4 szkl. letniego mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)drożdże wymieszać z łyżeczką cukru.Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - dałam czekoladę gorzką roztopioną Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia. Wg przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat(...)cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 1 łyżka otrąb pszennych 3 łyżki otrąb owsianych 8 łyżek soku jabłkowego 5 łyżek mleka 3 łyżki cruchy bananowe z czekoladą Przepis: Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasiąknięcia na ok. 20 minut. Następnie przekładamy nasączone otręby(...)garnuszka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę otrębową przekładamy do miseczki i posypujemy crunchy. Crunchy stanowi pożywną mieszankę chrupiących, złocistych płatków owsianych poddanych delikatnemu procesowi prażenia. Zapewnia pełnowartościowy posiłek, i zawiera cenne składniki takie jak błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna
Emcia PichciZastanawiałam się czy upiec muffinki czy jakieś owsiane ciasteczka. Jak zobaczyłam przepis u Joon , to już wiedziałam:) Tym razem dodałam tak jak było w przepisie rodzynki, choć je zwykle zastępuję żurawiną albo morelami suszonymi. Dałam mniej cukru/fruktozy i przeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam(...)nietopionego 1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy^ 1 duże jajko 1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - dałam 160 g mąki pszennej typ 1850 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka rodzynek
Zdrowa Kuchnia SowyN aprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z
Pland based fillemasła orzechowego * 130 g brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik(...)pojęcia jak takie coś miałabym miksować, a może nie mam po prostu stosownej końcówki, dlatego zawsze ucieram w makutrze i dobrze jest! Do masy dodałam mąkę, sodę, jajka i płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam
Zdrowa Kuchnia Sowy