Powiem szczerze, że od jakiegoś czasu zaczytuję się w jej książkach i znajduję tam niejedną inspiruję.A oto składniki na to nietypowe, ale smaczne śniadanko. 1 łyżka zmielonych płatków owsianych górskich 1 łyżka zmielonego sezamu 1 łyżka zmielonych ziaren dyni 1 łyżka zmielonej kaszy jaglanej(surowej ) mleko - najlepiej wiejskie Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć i wsypać do szklanki gorącego
Proste Potrawyformki keksowej. I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzy okazji dla drugiej i dla mnie.Wykonanie proste, a co najważniejsze...zdrowe to to jest i smaczne...a i do południa wytrwa człowiek bez ssania w żoładku! Składniki -platki owsiane górskie -muesli -płatki kukurydziane -ziarenka od ziarenkowo -dowolne owoce -jogurt owocowy Zagotuj mleko i zalej wszystkie sypie składniki.Odczekaj aż wystygnie i zabierze mleko, czyli napęcznieje i zmieknie. Dodaj zimy
Z Kuchni Do Kuchnigruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków od Kalinówki. Mają w ofercie przeróżne pasztety, a nawet ślimaki z czosnkiem i pietruszką. Następnie próbowaliśmy musu winogronowego oraz pulpy na płatkach owsianych z miodem (był tam też chyba amarantus), a pomocnikiem kucharza została Pani z miodów Bartnik Mazurski. A propos pomocników, Maćkowi Nowickiemu pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver
Chilli Czosnek i OliwaSezon na zapiekane owoce trwa u mnie w najlepsze. Ostatnio zapiekałam owoce mieszane zasypane płatkami owsianymi z dodatkiem kokosu, a dzisiaj proponuję zapiekane śliwki w trzech konfiguracjach. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyFilozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy
Czerwona PorzeczkaPrzepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatitypiekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki
Kulinarne przygody Gatityrabarbarowej lub granoli pełnej bakalii. Granola, pomarańczowe musli z żurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków
Kulinarne przygody Gatityupiekłam chlebki "po swojemu" . Knekkebrød, norweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody
Kulinarne przygody Gatityjest gotowy do wyrabiania. Ciasto główne: - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
SMYKWKUCHNImożna je dodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE. Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej
My Culinary Artprawda ja leniuchem nie jestem ale jak każdy też mam takie dni, kiedy nie chce mi się wyjść z łóżka. Składniki: 250 g borówek 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki miodu4 łyżki mleka 100 g posiekanych migdałów 50 g suszonych moreli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia
Niezły Młynekkasza gryczana . Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne. Klopsiki gryczane skladniki 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie: Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem. Por drobno
Przysmaki Karolkiwypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała