piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody(...)minut. Ciasto chlebowe (2 foremki a 2 0 cm ): cały zaczyn cała zalewa ziołowa 500 g mąki pszennej chlebowej 60 g płatków żytnich 70 g zakwasu żytniego razowego 125 g letniej wody otręby owsiane do obsypania chleba Przygotowanie chleba: Rozpuść zakwas w wodzie. Wymieszaj mąkę z płatkami, zaczynem, zalewą ziołową oraz wodą z zakwasem (zakwas powinien być odświeżony 12 godzin
Grahamka, weka i kajzerkaktóre dają jeszcze dużo energii to już świetne połączenie. Dziś po raz kolejny zrobiłam domową granolę klik jak ją zrobić nabrałam ochoty na eksperymenty z płatami owsianymi. Tak powstała pieczona owsianka :) Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w kokilki więc wykorzystałam je do pieczonej owsianki, aby każdy domownik mógł cieszyć się własną upieczoną foremką. Szybki przegląd produktów w domu(...)wcześniej zrobiłam i oczywiście cynamon. Wielka bomba energetyczna w sam raz na obecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości ok 300 ml)1,5 szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny
Basia w kuchniniepozorna tonka tak może zmienić smak oklepanego już deseru. Składniki: 350 g śliwek 4 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 35 g mąki pszennej razowej 35 g płatków owsianych górskich 1 ziarno tonki 35 g zimnego masła Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. W naczyniu do zapiekania mieszamy z połową cukru i mąką
Sto kolorów kuchniszkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru brązowego); 1 jajko; kilka kropli aromatu waniliowego; 1 szkl. mąki; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2,5 szkl. płatków owsianych; szczypta soli. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia
MiksturownikSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek
kolorowotorcikowoBardzo dobry chlebek bazujący na wypróbowanym już przeze mnie kilkukrotnie przepisie na chleb wieloziarnisty ze strony mojewypieki.com. W poniższym przepisie podaję swoje modyfikacje. Ilość składników wystarcza
coolinarnastrefa.blogspot.comrodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g mąki żytniej razowej 350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g drożdży świeżych 200 ml letniej wody 3/4 szkl. letniego mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)drożdże wymieszać z łyżeczką cukru.Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - dałam czekoladę gorzką roztopioną Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia. Wg przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat(...)cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 1 łyżka otrąb pszennych 3 łyżki otrąb owsianych 8 łyżek soku jabłkowego 5 łyżek mleka 3 łyżki cruchy bananowe z czekoladą Przepis: Otręby wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasiąknięcia na ok. 20 minut. Następnie przekładamy nasączone otręby(...)garnuszka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę otrębową przekładamy do miseczki i posypujemy crunchy. Crunchy stanowi pożywną mieszankę chrupiących, złocistych płatków owsianych poddanych delikatnemu procesowi prażenia. Zapewnia pełnowartościowy posiłek, i zawiera cenne składniki takie jak błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna
Emcia PichciZastanawiałam się czy upiec muffinki czy jakieś owsiane ciasteczka. Jak zobaczyłam przepis u Joon , to już wiedziałam:) Tym razem dodałam tak jak było w przepisie rodzynki, choć je zwykle zastępuję żurawiną albo morelami suszonymi. Dałam mniej cukru/fruktozy i przeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam(...)nietopionego 1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy^ 1 duże jajko 1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - dałam 160 g mąki pszennej typ 1850 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka rodzynek
Zdrowa Kuchnia SowyN aprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z
Pland based fillemasła orzechowego * 130 g brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik(...)pojęcia jak takie coś miałabym miksować, a może nie mam po prostu stosownej końcówki, dlatego zawsze ucieram w makutrze i dobrze jest! Do masy dodałam mąkę, sodę, jajka i płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam
Zdrowa Kuchnia Sowy~owsianka na mleku sojowym z tartą pietruszką w słoiku po domowej tahini, podana z tahini~ Ponieważ tahini zakryło cały wierzch mam dla Was zdjęcie owsianki, która
breakfast of dreamsWróciłam z przerwy naładowana pozytywną energią, motywacją i głową pełną postanowień. Uwielbiam ten czas kiedy nadchodzi nowy rok, a my możemy oczyścić się psychicznie i z
Gawron w rosolepewnością są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. :) Ciekawi mnie ten sojowy posmak. sowa_nie_sowa 2012/08/04 09:11:44 Whiness , nie ma sojowego posmaku;) Ciasteczka smakują podobnie do owsianych, tylko nie są kruche, raczej wilgotne. Pozdrawiam:) Gość: jukejka, 87-206-36-94.dynamic.chello.pl 2012/08/04 21:29:27 Bardzo jestem ciekawa ich smaku!!! Gość: Patyska, afij104.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/08/05(...)wiem czemu, ale jak tylko spojrzałam na fotkę, to wyobraziłam sobie zapach tych ciasteczek. Musi być obłędny. ren-ya 2012/08/10 21:41:35 Wyglądają bardzo smacznie, choć jednak płatki owsiane bardziej do mnie przemawiają niż soja... Po ostatnich próbach (to prawda, że smacznych) mam tymczasowo sojowy przesyt;) Gość: elamaj, aaot139.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/08/12 22:05:23 Upiekłam wczoraj z ciecierzycy oraz
Zdrowa Kuchnia Sowy