miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch
Słodkie PrzyjemnościOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :)~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~Składniki:40g płatków owsianych10g otrębów pszennych5g świeżo
Kuchenny Skrawek Niebachoć mi te babeczki wcale batona nie przypominały były nieziemsko pyszne! i po 2,5 szt. na głowę okazało się zdecydowanie za mało! Nawet wybredny Małżon wyczuwszy od razu płatki owsiane stwierdził, że są pyszne. Wcale
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj cały dzień trwały przygotowania do wieczerzy wigilijnej, czas uciekał, a ja nie wiedziałam w co ręce włożyć. Na szczęście jakimś cudem wyrobiliśmy się ze wszystkim
Kuchenny Skrawek NiebaJak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej
Stare Garyczlowieka skladniki zawarte w zbozu (niektore alergenne bialka) czy np. blonnik. Zakwas na zur powinno sie robic z maki zytniej razowej,ten jest najpopularniejszy.Baze moga stanowic rowniez platki owsiane,maka pszenna razowa,ryzowa lub gryczana.Wielkanoc za pasem,zatem najwyzszy czas poczynic wprawki w przygotowaniu super zurku,czy bialego barszczu.Bialy barszcz robimy identycznie jak zur,tylko pelnoziarnista make zytnia trzeba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę
UgotujmyTo.plczarnych oliwek, pokrojonychdo posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić
UgotujmyTo.plNie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań
UgotujmyTo.plgarnku. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjąć garnek, na dno można wysypać trochę płatków owsianych i przełożyć chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje
UgotujmyTo.plWaszej okolicy.Chleb pszenno-orkiszowySkładniki:100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane)130 g siemienia lnianego2 łyżeczki soli3 łyżki olejuok. 4 szklanki wody1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać
UgotujmyTo.plWstaję zwykle 2 godziny przed wyjściem,by móc na spokojnie zjeść sobie śniadanie i wypić kawę.Zazwyczaj jest to jogurt naturalny albo kefir z dużą ilości,ą zdrowych bakalii , płatków owsianych i dodatków, które zarówno dodają energii jak i poprawiają przemianę materii.Dziś postawiłam jednak na omlet!Przepyszny puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców – u mnie są to dziś
Ostra na SłodkoKaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka wlałam szklankę mleka. Podgrzałam. Wrzuciłam owocka. Zagotowałam. Dodałam 2 garściochy musli śniadaniowego i 2 łychy płatków owsianych. Zamerdałam. Gotowałam 2 min. Smak podkręciłam kilkoma pokrojonymi daktylami. Wymieszałam. Odstawiłam na 3 min. do wchłonięcia. Owsiankę przełożyłam do miseczki. I zassałam.Acha, wcześniej
bastalenaCiasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.Cykl wypieków słodzonych stewiąSkładniki
Czarnawisienka