pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych
Zofianarobione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź
Zdrowie na języku :Ppotrzeba na te małe cudeńka :) * 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella * 50 g płatków owsianych * 30 g otrębów owsianych * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta soli * 0,5 szklanki mleka 0,5% * 1 owoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy
Zdrowie na języku :PMałe co nie co między posiłkami :) Co nam potrzeba: - 200 ml maślanki - 150 g malinek - 1 łyżeczka płatek owsianych - 1 łyżeczka otrąb - 1 kostka gorzkiej czekolady Teraz nie pozostaje nam nic innego jak wszystkie składniki zmiksować (czekoladę wcześniej pokruszyć na malutkie cząsteczki ;)) Jeżeli jest za mało słodki można dodać miodu
Zdrowie na języku :PRozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozdrobnionym z odrobiną wody i posypać wybranymi dodatkami. U mnie były to: siemię lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w 180*. Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. stają się wówczas bardziej kruche
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia
Magiczna kuchnia Dariinową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw tego zboża. Owies ma dwa razy większą zawartość tłuszczów od innych zbóż, oczywiście mowa tu o dobroczynnych tłuszczach bardzo bogatych w witaminę E. Krzem, błonnik i białko w dużych ilościach to kolejne cechy owsa które jednoznacznie stawiają
Kuchnia PROzdrowotnasłodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon
Słodkie Przyjemnościmiód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch
Słodkie PrzyjemnościOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :)~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~Składniki:40g płatków owsianych10g otrębów pszennych5g świeżo
Kuchenny Skrawek Niebachoć mi te babeczki wcale batona nie przypominały były nieziemsko pyszne! i po 2,5 szt. na głowę okazało się zdecydowanie za mało! Nawet wybredny Małżon wyczuwszy od razu płatki owsiane stwierdził, że są pyszne. Wcale
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj cały dzień trwały przygotowania do wieczerzy wigilijnej, czas uciekał, a ja nie wiedziałam w co ręce włożyć. Na szczęście jakimś cudem wyrobiliśmy się ze wszystkim
Kuchenny Skrawek NiebaJak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej
Stare Garyczlowieka skladniki zawarte w zbozu (niektore alergenne bialka) czy np. blonnik. Zakwas na zur powinno sie robic z maki zytniej razowej,ten jest najpopularniejszy.Baze moga stanowic rowniez platki owsiane,maka pszenna razowa,ryzowa lub gryczana.Wielkanoc za pasem,zatem najwyzszy czas poczynic wprawki w przygotowaniu super zurku,czy bialego barszczu.Bialy barszcz robimy identycznie jak zur,tylko pelnoziarnista make zytnia trzeba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!