pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:78/167)

Pierniczki 161

dobrze schować ;-) Składniki na 4 blachy pierniczków: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g gryczanego miodu 120 g masła 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło

maniapieczenia
Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką 243

rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania:SpódW rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Ciasto:Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki

Truskawkowa Fiesta
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 177

poprawia humor i sprawia, że człowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też(...)syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 184

życiu, ale tym razem nie chciałam korzystać z gotowego przepisu, więc zdałam się na totalną improwizację.Efekt... ? Zdecydowanie do powtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze mnie składnikom, stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Na zdrowie! :)Składniki (na 6 babeczek) :- 100 g mąki (u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista(...)inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego) i witaminy E. - 70 g masła (ja użyłam dodatkowo łyżkę orzechowego)- 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)- łyżka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody-pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %)Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje energii, a na dodatek zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas

Kuchnia Ellie
Piernikowy sernik z rosą 208

delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny!  Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru- 120 g margaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka(...)umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka ale to nie przeszkadza. Wylewamy ją na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min.Ubijamy pozostałe

happycreatiff.blogspot.com
Pierniczki grube 109

składniki* 1 kg mąki pszennej wrocławskiej* 250 g miodu* 250 g margaryny* 300 g cukru pudru* 4 jajka* 1 opakowanie przyprawy do pierników* 1 opakowanie cynamonu* 3 łyżeczki sody oczyszczonej* szczypta soliSposób wykonaniaMargarynę, miód i cukier zagotować w rondelku, a następnie odstawić do wystudzić.Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i masę miodową wymieszaną z jajkami. Zagnieść

Mix smaku
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 185

się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku(...)ciepłych Świętach. Bo naprawdę nie ma nic lepszego niż rodzinne Boże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu...  A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI

Gotowanie to kochanie
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 199

bądź drugi ich dzień. Dlatego wszystkim życzymy już Wesołych Świąt, góry trafionych prezentów pod choinką, smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250

WeAreCrazy
Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych 218

Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić na 15 minut.W międzyczasie zmielić migdały wraz(...)orzechami laskowymi (niekoniecznie dokładnie i odłożyć 2 łyżki) i dorzucić do nich zalane rumem śliwki i żurawinę oraz wsypać przyprawę do piernika i całość ponownie zmiksować.Z masy formować kulki, które należy przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, zamoczyć w niej patyczek, wbić go w kulkę i następnie zamoczyć

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki staropolskie 990

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier(...)się rozpuścił. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką

wyzwania kuchenne
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 194

cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia.  6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić

Mała Cukierenka
Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 385

zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne.Składniki:200 g śliwek suszonych Kresto20 g migdałów mielonych Back Mit2 łyżeczki kakao1 łyżeczka przyprawy do piernikówcukier brązowy Przygotowanie:Śliwki suszone i migdały przełożyć do naczynia z blendera(...)zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce.Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia

Ala piecze i gotuje
Pierniczki świąteczne 144

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.SKŁADNIKI10 dag  mąki żytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej15 dag  miodu płynnego 10 dag masła10 dag  cukru pudru2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa(...)piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu

W kuchennym oknie Ewy
Murzynek z powidłami 191

kostki margaryny 3 jaja 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek powideł węgierkowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakaoDo posypania:cukier puderDo małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem(...)przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2). Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania