Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaInspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 duża łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe Śmietanę wyjąć z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Miód przelać do garnka, dodać przyprawę do piernika i kakao, wstawić na ogień i zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na pierniki użyłam podstawowy. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny barwniki spożywcze Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć(...)Przygotować lukier Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru. W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier. Pierniki malowałam najpierw białym lukrem całe a potem wykałaczką nakładałam kolorowy lukierm układając wzory i kwiaty
Gotowanie jest łatweCiasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła(...)czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka
Kuchnia domowa Animąki orkiszowej albo żytniej 130 g cukru łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 4 jajka 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g musu dyniowego Muffinki dyniowe Wykonanie W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę(...)cynamon, przyprawę do piernika i sól. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej i dynię. Można wymieszać mikserem. Następnie łączymy zawartości obydwu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Można posypać cukrem pudrem ale muffinki są dość słodkie
Pyza i Surówkajest pyszne ciasto bananowo-orzechowe z nutką wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam! Składniki: Baza: 125g mąki 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 łyżki brązowego cukru 60g masła (niesolonego) 2 żółtka Masa bananowa: 60g masła (niesolonego) 60g brązowego cukru 1 duży banan 1 jajko 60g mielonych orzechów laskowych 30g mąki(...)orzechów laskowych cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę, zawinąć folią
Codzienne Gotowanieświąt pozostało jeszcze trochę czasu, jednak już teraz mieliśmy ochotę na prawdziwie świąteczny, mokry, aromatyczny piernik. Dzięki powidłom śliwkowym jest on niezwykle smaczny i wilgotny. Jest to idealny przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto. Składniki: - 2 szklanki mąki - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 płaska łyżka cynamonu - 3/4 szklanki suszonych rodzynek - 1 szklanka powideł śliwkowych - 1 łyżeczka(...)sody - 1/4 szklanki oleju - 1 przyprawa do piernika - 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy aż do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy resztę składników stale mieszając. Na samym końcu dodajemy odcedzone
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki : 1 szklanka puree z gotowanej na parze dyni 250 g mąki tortowej 150 g brązowego cukru 100 g masła 3 jajka 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika; ja nie miałam przyprawy i dałam łyżkę cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli ewentualnie trochę mleka lub wody(...)całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie przyprawą do piernika Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka. przepis stąd - zmodyfikowany trochę przeze mnie
Proste Potrawymasła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać z sodą i kakao. 2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku. 3. Stopniowo dodawać powidła, mleko(...)Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Aniowoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka z grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy
ladykitchenwyłożyć nim dno naszykowanej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałą część ciasta rozwałkować w prostokąt około 30 na 40 cm, wyłożyć pokrojone śliwki, posypać równomiernie cynamonem i przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż szerszego boku, pokroić ostrym nożem na 9, 12 lub 15 części (w zależności od wielkości formy, ja do kwadratowej formy 25/25cm ciasto(...)luksusowa) plus – szklanki do podsypywania 250ml mleka 100g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka rozmiaru M 10g drożdży instant NADZIENIE 500g śliwek węgierek 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (mieszanka anyżu, goździków, cynamonu i kardamonu) 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki grubego, brązowego cukru
Karo in the Kitchentemperaturze 150⁰C w zupełności wystarczy. Jabłko i brzoskwinię obieramy, wyjmujemy pestki i drobno kroimy. Mieszamy owoce z rodzynkami. W misce ubijamy jajka z cukrem i przyprawą do piernika oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, całość bardzo dokładnie mieszamy. 2/3 pokrojonej chałki wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce(...)być krowie lub roślinne) 2 jajka rozmiaru L lub 3 jajka M 1/8 kostki masła, rozpuszczona, plus łyżeczka masła do wysmarowania formy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 garść rodzynek 1 duża brzoskwinia 1 średnie jabłko kilka kropli ekstraktu waniliowego
Karo in the Kitchenobieramy i również ścieramy do mleka. Ziarna kardamonu otwieramy, wyłuskujemy z nich czarne nasiona i tłuczemy je w moździerzu. Dodajemy do mleka razem z łyżeczką cukru i przyprawą do piernika. Przekładamy do rondelka z mlekiem i przyprawami lekko wystudzoną zawartość blachy, całość miksujemy blenderem. Jeśli wolicie rzadszą zupę, dolejcie odrobinę mleka (krowiego, roślinnego) lub wody. Podgrzewamy całość i podajemy(...)słodkie jabłko, ok. 200g 3 łyżki oliwy z oliwek 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 6-7 suszonych nasion kardamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru
Karo in the KitchenPianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez(...)zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 400g śliwek węgierek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki masła do wysmarowania formy cukier puder i cynamon do posypania
Karo in the Kitchenłyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj(...)tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki. 2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać cynamon i/lub przyprawę do piernika. (pamiętaj by nie był to oszukany cynamon-kupuj ten cejloński). 3.Dorzuć starte jabłka i przesmaż je około 10 minut, mieszając często by nie przywarły do dna, a przyprawy równomiernie przeszły
Fiolka w kuchni