pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:73/167)

łatwe, smaczne marchewkowe ciasto ze śmietaną z dżemem wiśniowym... 130

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, marchew 2 szklanki/rozdrobniona, soda oczyszczona 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, mieszanka skórek kandyzowanych NATUR-LICH Gold Pack 100 gram, śmietana 30 % 200 ml, dżem wiśniowy 4 łyżki, czekolada mleczna 100 gram jajka, cukier ubić(...)białości jak na kogiel-mogiel, następnie w trakcie ucierania wlewać olej, nastepnie wsypać przyprawę do piernika, mąkę, proszek, sodę i mikserem wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być gęste obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu i wsypać do ciasta, mikserem wymieszać, można też zetrzeć na tarce wsypać rodzynki KRESTO i skórki kandyzowane mix różnych NATUR-LICH Gold Pack Beach Flower-BACKMIT

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn 122

BOGUCICE Składniki: Babeczki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem śmietanowy: 300 ml śmietany kremowej 30% 2 czubate łyżki serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa Wykonanie: Olej, wodę(...)następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.  Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich

Wanilia i Kardamon
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 186

małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika SKŁADNIKI NA SPÓD: 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych biszkoptów) 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: SPÓD

Słodko-Słony Świat Ilony
Świąteczne cudeńka 160

Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki 0,5 kg mąki(...)pszennej 200g cukru pudru 200g miodu 120g masła 1 jajko 10g sody oczyszczonej 1 paczuszka przyprawy korzennej do piernika Miód wlać do garnka razem z cukrem pudrem i korzeniami, podgrzać do momentu, aż się wszyswtko rozpuści i połączy, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne pierniczki choinkowe 163

doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią

Kuchnia w czekoladzie
Mokry piernik 144

Składniki: 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 130 ml wódki 2 jajka czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżki kakao łyżeczka sody 250 g suszonych śliwek 50 ml kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa powidła/dżem Sposób przygotowania: Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać(...)wódki (użyłam do tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć w folie i odstawić na kolejny tydzień. Przekroić (ja na 3 plastry), nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie zawinąć w folię i odstawić na kolejny tydzień. Źródło: http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/12/Piernik-dla-cierpliwych.html

Pobite gary Barbary
Bakaliowe pierniki 159

ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Pobite gary Barbary
Piernikowy wstępniak 129

Zeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)margaryny mlecznej • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 łyżeczka soli • 1/2 szklanki mleka • 50 g przyprawy do pierników własnej robótki, lub gotowca sklepowego Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać cukier i miód. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z przyprawą, solą. W mleku

Karczma Honorietty
Piernikowiec 186

Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 5-7 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją). Jak wystygnie przełożyć, tym czym się lubi. W moim wydaniu jest to marcepan oraz powidła śliwkowe. Następnie przygniatamy(...)piernika, by spierniczył się jak należy. Dnia następnego dekorujemy wg. upodobań. Jadalny jest cały rok, ale nigdy nie wytrzymuje tyle. Zachomikowany kawałeczek (w szczelnie zamkniętym pojemniku i w szafce) po dwóch miesiącach jest taki sam, jak w momencie krojenia.  A tu znajdziecie przepis na ciasto. CUD, MIÓD i SMAKOWITOŚĆ

Karczma Honorietty
Sok i dżem z czarnej porzeczki, czyli robimy przetwory na zimę. 175

Jeśli zastanawialiście się, po co nam porzeczki z robienia soku na zimę, to teraz już znacie odpowiedź. Dlaczego miałabym je wyrzucać, skoro mogę zrobić smaczny dżem, doskonały do świątecznych pierników?! Mało tego, większość roboty za nami, więc przygotowanie dżemu zajmie nam max 30 minut. To tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym(...)wieczkiem. Przechowywać je należy w chłodnym i ciemnym miejscu. Z przerabianych przeze mnie 3 kg porzeczek wyszło mi 12 słoików dżemu, z czego jeden półlitrowy, idealny do przełożenia świątecznego piernika. O ile wytrzyma tyle czasu w spiżarce :) Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobały i zachęciły Was do przygotowania zapasów na zimę. Już niedługo kolejna porcja przetworów: dżem z wiśni

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto piernikowo serowe 183

Ciasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach.  Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki(...)szklanka cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części.  Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp

Słodka Kraina Wypieków
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 166

talerzyku Porcelana Bogucice- GLORIA Składniki: 1/2 szklanki oleju ro ś linnego 3 ugotowane buraki 1 ły ż eczka proszku do pieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki(...)puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy po ły ż ce m ą k ę wymieszan ą z kakao, przypraw ą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyło ż onej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. KREM:  Całe

Wanilia i Kardamon
Lekach piernik żydowski z koniakiem 134

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec, moja mina  (ogromne zdziwienie) warta była zarejestrowania. Otóż piekę sobie, mieszam, wlewam, a tu 2 łyżki mąki. Jak to 2 łyżki mąki na tyle płynu...rzadkie to ciasto, myślę, dałam 2 szklanki mąki(...)trafiłam, bo mogło być 200 gram. Piernik polecam. 200 gram miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 gram cukru (dałam trzcinowy) 100 gram posiekanych migdałów i orzechów laskowych 100 gram rodzynek 4 jaja 2 szklanki mąki  3 łyżki koniaku (u mnie brandy) 4 łyżki oleju (zapomniałam dać, ale wyszedł,uff) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam

AZgotuj!
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 147

jeszcze do przygotowania tego keksu na święta. Myślę, że te piernikowe kuleczki trafią też do paczuszek z biscotti . Jakie macie plany na dzisiaj :) ? U mnie będzie pakowanie prezentów, pieczenie piernika, trochę porządków. inspiracja Piernikowego kuleczki Składniki (ok.18 kuleczek): - 1 i 1/4 szklanki mąki - 6 łyżek płatków owsianych - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 5 łyżek cukru trzcinowego

Corner With Recipes
Migdałowe pierniczki świąteczne 157

świąteczne 300 g mąki żytniej razowej 200 g zmielonych migdałów 1 jajko 100 g brązowego cukru (zastąpiłam ksylitolem, ok. 50g) 3/4 szklanki miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki melasy (pominęłam) 50 g masła 2 łyżki likieru migdałowego pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów 120 g całych, obranych migdałów (pominęłam) Ponadto(...)garnuszku umieścić: cukier (ksylitol) , miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około

FitKot