świąteczne 300 g mąki żytniej razowej 200 g zmielonych migdałów 1 jajko 100 g brązowego cukru (zastąpiłam ksylitolem, ok. 50g) 3/4 szklanki miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki melasy (pominęłam) 50 g masła 2 łyżki likieru migdałowego pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów 120 g całych, obranych migdałów (pominęłam) Ponadto(...)garnuszku umieścić: cukier (ksylitol) , miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około
FitKotmąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane
FitKotpół szklanki ;)) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu
Atlas SmakówSKŁADNIKI: 3 jajka 250 g masła lub margaryny 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)łyżki kakao Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche
The Sweet DamselSkładniki: 1/3 kostki masła ½ szklanki miodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło(...)cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz goździki. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą
The Sweet Damselskórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy kakao mąkę przyprawę do pierników cynamon amoniak wymieszać w pojemniku 2. - Jajka
W królestwie smaków Beatykawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika około 75 g czekolady Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy
Rozpustne gotowanieCałość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wypełnić foremki na babeczki (nieco ponad połowę). Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając metody pośredniej. Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu is a post from: naRuszcie.pl The post Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciemojej ulubionej bajki z czasów dzieciństwa - Gargamel, chyba wszyscy wiedzą o jaką bajkę chodzi. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie
Cynamonowe szczęściedoscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około
DefinicjaSmakurobiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody i op przyprawy do piernika Kamis Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do masy. Ponownie ucierać
Jemy Pijemypół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia(...)przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka
Mania Wypiekaniajuż ostatni dzwonek by nastawić ciasto na świąteczny piernik dojrzewający. Przepis na ciasto pod tym linkiem http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2011/11/piernik-staropolski-etap-i.html. Piernik jest wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie sprawia trudności w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca kuchareczka
Wiem co jemciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco(...)rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.” Przepis pochodzi ze strony Mojeciasto.pl. ” Czytaj więcej
Wiem co jemchociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko(...)pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut
Kuchenne zapiski Edyty