pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:83/167)

Pierniczki ze sliwkową nutką 203

pszennej* 1 niepełna łyżeczka sody* 1 łyżka kakao* 3/4 szklanki cukru pudru* 6 łyżek płynnego miodu* 85 g masła lub margaryny* 1 niepełna łyżka oleju * 3 łyżki przyprawy do pierników* 2 łyżki powideł śliwkowych* 1 jajko Sposób wykonania Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy, oczywiście mąkę z sodą i kakao wcześniej przesiać i zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć

Mix smaku
Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 175

wymieszać razem z rozpuszczoną żelatyną. Gdy nadzienie zacznie się ścinać, wylać je na pierwszy blat i przykryć drugim. Całość wstawić do lodówki tak długo aż nadzienie stężeje. Następnie wyjąć piernik z formy, wyrównać brzegi i podzielić aby powstały kostki. Krok 3W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, następnie pokryć czekoladą boki każdej kostki trzymając ją w ręce (najlepiej nożem do smarowania nabierać

CoolinarniePL
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 218

przyprawy do piernika125 g masła100 g cukru150 g melasy1 jajkonadzienie:225 g powideł śliwkowychdodatkowo:200 g ciemnej czekolady (70%)Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowo piernikowy 342

Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki:Spód:220 g ciastek kakaowych50 g masła20 g margaryny Palma

Oryginalny smak
Piernikowe gofry 285

pudru125 g  margaryny palma w złotym opakowaniu1 jajko1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej4  łyżeczki przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki z witrażami 277

pudru125 g  margaryny palma w złotym opakowaniu1 jajko1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej4  łyżeczki przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 230

Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2143

Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy

Słodka Strona
Zapach cynamonu 176

ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas, że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor. Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka.Kruche serca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczenie na cztery ręce 184

przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 176

rodzynek50 g suszonej żurawiny1 łyżka mlekalukier:200 g cukru pudru1 białko1 łyżeczka rumuMiód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 207

ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę do piernika, miód, cukier i jajka zmiksować razem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 268

ciemnej czekolady (70%)cukrowe perełkiMasło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w jednolitą masę. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.Do masy maślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik na zimno 212

Chocolate cheesecake coldSkładniki.Spód.20 dag pierników korzennych2 łyżki powideł śliwkowych1 łyżka spirytusuMasa serowa.20 dag czekolady gorzkiej25 dag serka homogenizowanego waniliowego200 ml śmietany kremówki1 opakowanie Śmietan-fix2 łyżki płatków czekolady do dekoracjiWykonanie.Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić

Kulinarny karnet Christophera
Babka piernikowa z serem 369

zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową:180 g płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki

My Culinary Art