Uwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. Jeśli znacie wyjątkowy smak tego ciasta, nie muszę Was zachęcać. Jeśli nie przeżyliście jeszcze przygody z piernikowaniem – dołączcie do nas. Naprawdę warto! Etap I Etap II Etap
W mojej kuchnigęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku. O tym cieście słyszałam już dużo
W mojej kuchniCiasto: 3 jajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju w temperaturze pokojowej 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść posiekanych orzechów i suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemasła lub margaryny 50 dkg miodu ja daje taki z domowej pasieki 2 jajka szczypta soli szczypta cynamonu 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych Oblewam część z nich polewą czekoladową. Na zdjęciu własnie te oblane czekoladą;) Miód, cukier i masło (margarynę) podgrzewam w garnuszku, cały czas mieszajać ale UWAGA
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 0,5 szklanki miodu 1 kostka masła (200G) 1 szklanka cukru pudru 2-3 jajka 4,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika najlepsza Prymat + opakowanie landrynek Goplana( niekleją się po upieczeniu) Przyrządzenie: Miód i masło roztopić i ostudzić. W misce przesiać mąkę dodać pozostałe składniki. Gdy masło z miodem ostygnie przelać do pozostałych
Moje Słodkie Piekiełkoustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć, wymieszać ze sobą mascarpone i twarożek z wodą różaną. Do białej masy nie dodawałam cukru, bo słodkie są pierniki. Poza tym dla lubiących słodycz można podać syrop lub miód do polania. Jeśli macie małą tortownicę, to jesteście na wygranej pozycji. Ja takowej nie posiadam, więc robiłam w salaterce: Salaterkę
Weekendy w domu i ogrodziekoniec zatopione w czekoladzie! Palce lizać! Dosłownie! Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie! Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują! Składniki: 255 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 30 g kakao, 125 g cukru trzcinowego, szczypta
Plate of JoyNowy Rok nie pogardzi dekadenckim, piernikowym torcikiem. Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 300 g ciemnego cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 200 g zimnego masła 200 ml mleka 1 łyżka soku z pomarańczy
Made By Mom And SonPyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą. Składniki 200 g mąki żytniej 600 g mąki pszennej 200 g masła 300 g … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywigilijnej... Ale może przyda się Wam na przyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :) Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się
Kolorowy PrzepisownikProsty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam! Składniki: 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 125 g mąki pszennej mała szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 20 g mąki ziemniaczanej + 50 g mlecznej czekolady Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około
Domowa cukiernia Ewyprzepisu. A przepis znalazłam tutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Słodka Kraina Wypiekówproponuję Wam ciasteczka. Składniki: 200 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 2 żółtka 120 gramów masła 82% 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Suche składniki wsyp do miski, zamieszaj widelcem. Posiekaj masło nożem, dodaj do niego żółtka i suche składniki. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel
Garniec MagalieAromatyczna przyprawa do piernika z przeważającą nutą kardamonu. Warto przygotować ją samemu i dobrać składniki oraz proporcje według uznania. Składniki 20 nasion kardamonu 5 goździków 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka kakao 1. Kardamon, … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty