pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:91/167)

Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 130

Odkładam rulon do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odrywam rulon czekoladowy od folii. Resztę czekolady rozsmarowuje na papierze do pieczenia. Jak będzie już prawie zastygła, foremką do pierników wycinam gwiazdki. To samo robię z czekoladą białką. Tort dekoruję gwiazdkami i ażurkami, świeżą żurawiną.Gwiazdki czekoladowe przyklejam na czekoladę rozpuszczoną ale nie ciepłą bo nam rozpuści gwiazdki. Dekoracje

wesoła kuchnia
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 145

już od śniadania. Uwielbiam! Składniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy

Mango Papaja
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 167

mąki pszennej 450 szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Do ozdoby: 1 tabliczka białej czekolady kolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
17-18 grudnia – Targ Świąteczny – Katowice 155

Święta, święta, święta... uwielbiamy ten czas w roku, kiedy wszystko pachnie piernikami, a w radiu rozbrzmiewają świąteczne hity. Targ Świąteczny już w nadchodzący weekend w Katowicach! Artykuł 17-18 grudnia – Targ Świąteczny – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Staropolska ściągawka wigilijna 170

pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy

Tradycyjna Kuchnia
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 122

kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się

Jeść, by żyć w zdrowiu
Choinki z piernika 172

pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda

Kulinarne Inspiracje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55845

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ciasto pietruszkowe 173

pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki:  2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych

Cynamonowe szczęście
Kruche pierniczki - bez czekania. 972

Składniki: -150 g. masła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do piernika -2 jajka -cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru Sposób przygotowania: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać

Magia jedzenia.
Domowy marcepan 2003

świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru

Ala piecze i gotuje
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 181

moim rodzinnym domu na święta prócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa

MyCookBook.pl
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 141

Zapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki

Mango Papaja
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 143

Kuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać

Codziennik Kuchenny
Szybki świąteczny makowiec 170

się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru

Apetyczna babeczka