domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid. Dostałam ważne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna
Posadzone i zjedzoneartykułu na temat Jak ugotować fasolę i inne strączki? Bliskowschodnia kasza jaglana Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 150g kaszy jaglanej 1 łyżka mieszanki przypraw do piernika 350ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 czerwona cebula 70g rodzynek 1 łyżka pasty harrisa 2 łyżki płatków migdałowych 250g ugotowanej ciecierzycy (około 1 puszka) sól i pieprz do smaku
Blendmangorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościWiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie
Kuchnia u KrysiZatęskniłam dzisiaj za zimową porą gdyż za oknem skwar i parno , a słońce niemiłosiernie.Pragnęłam poczuć zapach pachnącego ciasta z marcepanem i owocami i pysznej szarlotki.Piekących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką choineczkę z ptysiów oraz karmelu 🙂 Poniższy przepis pozwala nam upiec około 130 szt. maleńkich ptysiów. Możemy je wykorzystać do stworzenia dwóch choineczek, a można też […] Artykuł Croquenbouche, czyli Choinka z ptysiów
Wiszniówkablachy ciastek: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 90 g cukru 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 1 łyżka przyprawy korzennej (np. do piernika) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto Ciasto rozwałkować na 3-4 mm lekko podsypując mąką aby się nie przykleiło do stolnicy i wałka. Z ciasta powycinać ciasteczka dowolnego kształtu. W moim przypadku
IMPRESJA SMAKUnajmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił
I tu będę miała takie temnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki
I tu będę miała takie teprzygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą
Słodkie okruszkiRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochani! W „Kuchni Smaków” przygotowania kulinarne do Świąt toczyły się pełną parą. Kuchnię wypełniały zapachy pierników, kapusty z grzybami, kompotu z suszu z dodatkiem korzennych przypraw…. Zapachy te otulały nas, najbliższych i znajomych przecząc wszystkim tym, którzy mówili, że „Świąt nie czują”. A my je poczuliśmy
Kuchnia smakówwilkami] fot. Izabela Magdalena Święta powoli dobiegają końca. Czy wraz z ich końcem musi również skończyć się ich urok, radość ze wspólnego biesiadowania, niecierpliwość przy rozpakowywaniu prezentów, zapach pieczonych pierników i lekka aura leniwych dni? Niekoniecznie. Wbijcie kilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie
Kuchnia smaków