pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:96/167)

Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 133

zamiast orzechów włoskich, migdały. 320 g świeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią

Mienta blog
Murzynek z bakaliami i dżemem pieczony na kefirze 123

SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiewiórka 165

zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. 200 g mąki pszennej 15 g kakao 7 g przyprawy do piernika po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia) 100 g masła 200 g cukru trzcinowego (Mama dla Ciebie 125 g cukru trzcinowego

Kocham Czekoladę
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 508

prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia

Kocham Czekoladę
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 109

miękkich jabłek na szarlotkę 2 łyżki brązowego cukru 1 lub 1,5 kubka soku pomarańczowego (może być z kartonu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta przypraw korzennych np. do piernika szczypta lub dwie cynamonu otarta skórka z umytej i sparzonej cytryny  POZA TYM 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych kilka łyżek cukru pudru Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pierniczki 109

mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego  100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypałam do miski i zmiksowałam ( można ręcznie wyrobić ciasto) Stolnicę oprószyłam mąką i rozwałkowałam ciasto na grubość

Kukuleczki
PIERNICZKI 104

masła  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru  1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie  Masło i miód podgrzej w garnuszku, kiedy  przestygnie dodaj pozostałe składniki.  Całość zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto.  Włóż do lodówki na  20 minut.  Stolnicę oprósz mąką

Kukuleczki
W świecie PapilArt 114

rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje.  PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty

Słodkie okruszki
Gofry! 200

proszku do pieczenia 300 ml mleka sojowego około 250 ml wody 2 łyżki oleju (makadamia) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody szczypta stewii łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wymieszać ze sobą składniki suche Dodać mleko i wodę, zmiksować Siemię lniane zalać gorącą wodą. Powstały kleik dodać do pozostałych składników. Zmiksować Powstała masa powinna być gęsta, ale lejąca

pyszne zdrowości
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 114

zespołów z restauracji w okolicach Torunia. Zwyciężył zespół z restauracji u Flisaka z Torunia, w składzie Szef kuchni Bartłomiej Witkowski i Maciej Różański.  Przygotowali kacze udo z piernikiem i imbirem. Drugie miejsce zespół z restauracji Hanza Pałac, Rulewo w składzie Mateusz Malej i Mariusz Flatau.  Przygotowali: baranek po polsku podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie piernikowego

królestwo garów
Muffinki z czerwonej fasoli. 125

dodatku mąki pszennej. Polecam :) Składniki: 250 g czerwonej fasoli konserwowej 3 łyżki kakao 6 łyżek brązowego cukru 2 jajka 75 g posiekanych orzechów (dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem

zadanie-gotowanie
Nalewka z pigwy wg Aleex 133

pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie umyć, pokroić

W mojej kuchni
Słonecznikowiec wg Aleex 159

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. 10. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC w opcji góra-dół przez około 15 minut na środkowej półce piernika, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (należy uważać, żeby nie przypalić ziarenek!). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach

W mojej kuchni
Jabłko, gruszka i cukinia, czyli słodki wegański chlebek. 130

oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył mi się niepodziewanie, więc użyłam przyprawy do piernika) Przygotowanie: Zacznij os starcia cukinij wraz ze skórką, ja jedną starłam na średnich oczkach, a drugą na drobnych, ot tak, dla zabawy ;-). Przełóż ją na sito, i niech spokojnie odcieka z nadmiaru

greenscarf