łyżeczka miodu Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek - u mnie szara reneta 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wykonanie: Zaczynamy od jabłek, które należy przeciąć na ćwiartki, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy aż wszystkie się rozpadną
Przysmaki Karolkistartej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dynię obieramy i ścieramy na małych oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy
Cooking Monsterdyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek 100 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru Wykonanie: Dno tortownicy (średn. 26 cm) wy ślepiłam papierem do pieczenia. Ciasteczka zmieliłam
Kuchnia u KrysiSkładniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy
Z notatnikaZawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo
Bajeczna Kuchniaszklanki orzechów włoskich (posiekanych) 400 g mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (lub mniej) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenie 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka roztrzepujemy trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko
WYSPA SZCZĘSLIWAmleka 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika) 4 łyżki kakao dżem porzeczkowy (6 łyżek) Ciasto czekoladowe – przepis: Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry 7 goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu 1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni
Codziennik Kuchennybyło ;) Miało być klasyczne dyniowe, z imbirem, bakaliami, cynamonem. Prawdziwie jesienne. Nie myśląc długo, namieszałam trochę rozpuszczalnej kawy z gorącą wodą, dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12 cm 2 szklanki mąki 1 szklanka dyni
bistro mamatrzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest
KasiaiKrzysiu.plDr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ? Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietanowo-kawowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie
Wanilia i Kardamonmąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kuchnia bezglutenowaWłocławek, Toruń, Bydgoszcz mija się pędząc na Mazury czy nad morze. No, w Toruniu można się zatrzymać na pierniki, czy szybko zwiedzić miasto Kopernika, chociaż teraz gdy jest autostrada omijająca miasto, to „szkoda czasu” i pędzi się dalej. Każdy myśli, aby jak najszybciej znaleźć się na wybrzeżu czy nad mazurskimi jeziorami, gdzie jest tłoczno, gwarno....i pełno tandetnych straganów
królestwo garówdomu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid. Dostałam ważne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna
Posadzone i zjedzone