Składniki: 15 dag miodu 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę(...)dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około
Świat CiastaSkładniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do pierników 1 czubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny(...)cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około
Świat CiastaPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka przyprawy(...)piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:))3/4 łyżeczka sodyskórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta płatki migdałów, garśćWszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia
Mango Papajasuszonej żurawiny1 szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową)2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego)3 duże jajka (4 - jeśli są małe)1/3 szklanki oleju3 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (ja daję domową, taką jak tutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę(...)później ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie składniki: marchew, ananasa, orzechy, żurawinę, mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w sporej misce i mieszamy widelcem lub łyżką, aż się dokładnie połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładamy papierem
Ratunku obiadokoło 160 ciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną
W poszukiwaniu inspiracjicake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki(...)przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia. 6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić
Mała Cukierenkabędę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy u mnie zapachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85 g zmielonych na pył migdałów;3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;1 łyżeczka cynamonu;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;200 ml płynnego miodu;85 g masła;1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru(...)pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z miodem
Gospodyni Miejskapachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego. Sposób przygotowania:Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir
Gospodyni Miejskaciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować
Mango PapajaPachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze
RAROSSASkładniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek
kulinarnyswiatdominaszych sklepach? Ależ tak, oczywiście. Podstawowe składniki przyprawy to cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Czasem się dodaje goździki, imbir, kolendrę...to przecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :)Przygotowanie skonów (6 sztuk):225 g mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru90 g masła25 g melasy buraczanej 1 jajko4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania1(...)rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki.Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż
Grahamka, weka i kajzerkapartiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piernika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Biszkopt wyjąć z tortownicy
Mała Cukierenkachyba jedna z najsławniejszych i najczęściej spotykanych babeczek w internecie. Dziś chciałabym Wam zaproponować jej świąteczną wersję. Jeśli macie już upieczone i udekorowane pierniki na pewno się przydadzą.Jako "bazę" na potwora możecie użyć dowolnego przepisu, jedne z prostszych jakie znam to ten lub ten.Przed rozpoczęciem dekorowania warto upewnić się czy babeczki są zupełnie wystudzone, ciepłe mogą rozpuścić krem(...)kształcie gwiazdkiZaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę.Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku.Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy